Férje holttestét fektette maga mellé a tébolyult királynő - II. Johanna beleőrült Szép Fülöp halálába
II. Johanna kasztíliai királynő teljesen beleőrült imádott férje, Szép Fülöp halálába.

orult johanna cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

II. Johanna kasztíliai királynő Őrült Johannaként él a köztudatban, az uralkodónő ugyanis annyira szerette Szép Fülöpöt, hogy beleőrült a halálába.

Szenvedélyes, viharos házasságuk során nem volt hiány félrelépésből, féltékenységből, a királynő pedig nem tudta feldolgozni szerelme elvesztését. Állítólag sokáig férje bebalzsamozott holttestével aludt egy ágyban.

II. Johanna és Szép Fülöp házassága

Spanyol infánsnőként született 1479-ben Toledóban Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella gyermekeként. Szülei később dinasztikus érdekek miatt úgy döntöttek, hogy I. Miksa császár fia, Szép Fülöp veszi majd feleségül lányukat. A házasságot 1496-ban kötötték meg, az ifjú férj beceneve pedig nem volt véletlen: Fülöp jóképű volt, ajkaival és kék szemeivel mindenkit magába bolondított. A női nem nagy rajongója volt, szeretett szórakozni, és az alkoholt sem vetette meg. 

orult johanna 2
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

A művelt, intelligens, vallásos és visszafogott Johanna szöges ellentéte volt leendő férjének, ennek ellenére azonban szenvedélyes szerelem szövődött köztük. A szűziesen nevelt arának a nászéjszaka előtt valószínűleg semmilyen ismeretei nem voltak sem a férfiakról, sem a szexről, állítólag azonban másnap mindketten láthatóan feldobottak és boldogok voltak. Egyes források szerint a hivatalos ceremóniát sem várták ki, Fülöp ugyanis felkért egy papot, hogy adja össze őket, majd pedig a gyors szertartás után vissza is vonultak a hálószobába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Házasságuk első évei boldogan teltek, kezdetben még Fülöp is visszafogta magát, később azonban visszatért régi életmódjához, ezért Johanna eltávolította a legtöbb nőt az udvarból, főleg azokat, akiket szépnek talált. Fülöpnek azonban ez sem jelentett akadályt, és megtalálta a módot a félrelépésre, ami miatt feleségével rengeteget veszekedtek. Kapcsolatuk viharossá vált, rengeteget kiabáltak egymással, Johanna sokszor őrjöngött férjével. A párnak egyébként hat gyermeke született.

Az őrült királynő

Anyja 1504-ben elhunyt, és Johannát nevezte meg örökösének, akit rögtön Kasztília királynőjének neveztek ki. Fülöp magának akarta a spanyol trónt, ahogyan Johanna apja, Aragóniai Ferdinánd is. 1506-ban Fülöpöt elismerték Johanna uralkodótársaként, Szép Fülöp hivatalosan ekkortól számított Kasztília királyának I. Fülöp néven. Pár hónappal később azonban egy magas lázzal járó betegség, forróláz után elhunyt, egyesek azt állították, felesége mérgezte meg, míg mások Ferdinándot sejtették a hirtelen halál hátterében. 

Johanna özveggyé válása után teljesen összetört, elmeállapota egyre csak romlott, beleőrült férje halálába. A kor beszámolói szerint sokáig nem adta ki Fülöp holttestét, sokáig állítólag a hálószobájában őrizte, sőt a bebalzsamozott testet az ágyba is maga mellé fektette. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Johanna súlyos mentális problémákkal küzd, ezért 1509-ben apja parancsára elzárták őt a nyilvánosságtól, és Tordesillasban tartották őrizetben egészen élete végéig.

1520. szeptember 20-án, utolsó nyilvános szereplése során még beszédet intézett a comunerók lázadásának felkelőihez, de nem támogatta őket. 1555-ben hunyt el, a köztudatban Őrült Johannaként maradt fent, a spanyol nép pedig a szerelem bolondjának, illetve őrült szerelmesnek hívta.

Megkínozta szolgáit az orosz vérgrófnő

Az 1700-as évek egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa egy orosz grófnő volt, aki brutális módon kínozta meg szolgáit. Darya Saltykova csak a lányokat, a fiatal és terhes nőket bántotta, végül 138 ember eltűnéséért tették felelőssé, és 38 gyilkosságot tudtak rábizonyítani.

Ezt is szeretjük