Brutálisan megkínozta szolgáit az orosz vérgrófnő - Darya Saltykova főleg a lányokat és a nőket bántotta

Az orosz grófnő, Darya Saltykova élvezte a kínzások minden percét. A kegyetlen asszony legalább 38 szolgájával végzett brutális módon.

darya saltykova cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1700-as évek egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosa egy orosz grófnő volt, aki brutális módon kínozta meg szolgáit.

Darya Saltykova csak a lányokat, a fiatal és terhes nőket bántotta, végül 138 ember eltűnéséért tették felelőssé, és 38 gyilkosságot tudtak rábizonyítani.

Darya Saltykova: jámbor lányból vérszomjas özvegy

Darya Nikolayevna Ivanova néven született 1730-ban gazdag orosz családba. Fiatal lányként nagyon visszafogott és vallásos személyiség volt, rendszeresen látogatta például a különböző szentélyeket is. Korán férjhez ment a cári gárda egyik tagjához, Gleb Saltykovhoz, a férfi azonban 1755-ben elhunyt, és az akkor éppen hogy csak 26 éves nő megözvegyült - ekkor kezdődött ámokfutása is.

darya saltykova 3
Fotó: Pinterest

Gazdag férjétől óriási, a moszkvai régióban fekvő földterületeket és több mint hatszáz jobbágyot örökölt, a hirtelen jött hatalom és párja elvesztése pedig egyáltalán nem volt rá jó hatással. A valóságot és a fikciót nehéz elválasztani az életét illetően, de sok forrás, beszámoló maradt fenn kegyetlenségeiről, nem véletlenül kapta a vérgrófnő becenevet. Darya hamar agresszívvé vált, és főleg a nőket, a várandós asszonyokat, illetve a fiatal lányokat bántotta szolgái közül, a kínzások minden percét élvezte.

Brutálisan megkínozta női szolgáit

A kedvéért rendszeresen ostorozták szolgáit, akik pedig nem engedelmeskedtek neki, azoknak volt, hogy átszúrta a dobhártyáját, vagy letépte a fülét. Brutális módszerei változatosak voltak, előfordult, hogy forralt vizet öntött áldozataira, vagy fahasábokkal verte agyon a lányokat, akiket sokszor a lépcsőn is lelökött. Állítólag olyan is előfordult, hogy levetkőztette, majd meztelenül kikötözte őket, és hosszú időre a hidegben hagyta a szolgákat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az sem volt ritka, hogy összezúzta a nők végtagjait, illetve megcsonkította őket. A szerencsétlen asszonyok apjai és férjei megpróbáltak fellépni a grófnő ellen, de az megvesztegette a hivatalnokokat, akik pedig elhallgattatták a férfiakat. A legkitartóbbakat bebörtönözték vagy kivégezték.

Valószínűleg irigységből, féltékenységből bántotta a lányokat, a nőket és a várandós kismamákat, saját boldogtalan magánéletéért állt bosszút rajtuk. 1762-ben szeretője, Nyikolaj Tyucsev elhagyta egy másik nőért, a grófnő pedig megparancsolta szolgáinak, hogy öljék meg a férfit és szerelmét. A jobbágyok azonban figyelmeztették őket a támadásra, így nem esett bántódásuk.

darya saltykova 1
Fotó: Wikipedia

38 bizonyított gyilkosságért ítélték el

Ugyanebben az évben két paraszt, Szahvely Martynov és Ermolaj Iljin úgy döntött, hogy elmennek a szentpétervári Téli Palotába egyenesen Nagy Katalinhoz, hogy ő is értesüljön Darya tetteiről. A császárné meghallgatta őket, és elrendelte a nyomozást.

Sztyepan Volkov, a vezető nyomozó összegyűjtötte a jobbágyok panaszait, végül 138 ember eltűnését számolták össze a grófnő földjein, és 38 gyilkosságról sikerült bizonyítékokat szereznie. Nagy Katalin 1762-ben elrendelte a letartóztatását, Darya Saltykova pedig elismerte a gyilkosságokat, de nem volt hajlandó megbánást tanúsítani miattuk. Nyolc évig tartották fogva, majd 1768-ban életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a moszkvai Ivanovszkij kolostorban, ahová mentálisan sérült vagy politikai botrányokba keveredett bűnözőket és arisztokrata nőket küldtek.

Egy ablak nélküli, föld alatti börtöncellába zárták, ahol egész napját teljes sötétségben töltötte a gyertyafényes étkezéseket kivéve. A kommunikációt sem engedélyezték neki, de végül 1779-ben átvitték egy apró ablakos zárkába. 1801-ben, 71 évesen itt hunyt el.

Ő volt Magyarország legbrutálisabb női sorozatgyilkosa

Sok rémtörténet kering a nagyvilágban, amiket számos horrorfilmben fel is dolgoztak. Azonban az egyik legbrutálisabb ügyhöz nem kell messze mennünk, hiszen Magyarországon történt. Jancsó Ladányi Piroska élete és gyilkosságai évtizedek távlatából is felkavaróak. A sorozatgyilkos öt fiatal lánnyal végzett kegyetlen módon, és a rendőrség sokáig nem is gyanakodott arra, hogy milyen szörnyűségek zajlanak a törökszentmiklósi házban. Anyja viszont mindvégig tudta, milyen zűrös természetű a gyermeke, mégsem tett semmit.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia, Pinterest.)

Ezt is szeretjük