Unokatestvéréért hagyta el első feleségét Einstein - Milevának listát írt arról, hogyan kell viselkednie vele

Albert Einstein és Mileva Marić házassága második gyermekük születése után megromlott, a fizikus pedig egy listát írt feleségének arról, hogy viselkedhet vele, mit vár el tőle.

einstein cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Albert Einstein magánélete érthető módon jóval kevésbé ismert, mint tudományos munkássága. Kevesen tudják, hogy első felesége ugyanúgy fizikusnak tanult, azt pedig főleg, hogy házasságuk megromlása után a tudós szigorúan szabályozta az asszony viselkedését.

Mileva Marićcsal való kapcsolata nem csupán a sok munka miatt ment tönkre, hanem azért is, mert Einstein beleszeretett saját unokatestvérébe, akivel viszonyt is folytatott, illetve akit később feleségül is vett.

Einstein és Mileva Marić szerelme

Mileva Marić 1875-ben született Szerbiában. Már egészen gyermekkorától fogva kiváló tanuló és osztályelső volt, egy ideig Szabácson, majd Zágrábban járt gimnáziumba, később pedig beiratkozott a zürichi műegyetemre matematika-fizika szakra. Ő volt az egyetlen nő az egyetemen, aki erre a szakra járhatott apja közbenjárásának köszönhetően. Itt ismerkedtek meg Albert Einsteinnel is: ekkor a lány 17, Einstein pedig húszéves volt.

Már első látásra vonzódni kezdtek egymáshoz, a férfi úgy vélte, Mileva a legokosabb nő, akivel valaha találkozott, Mileva szerint pedig Einstein volt a legérdekesebb férfi a világon. Hamarosan már minden szabadidejüket együtt töltötték, tanultak, olvastak, zenéltek, a tudományról és a filozófiáról beszélgettek. Tanulmányaik végén a lány jobb osztályzatokat kapott, de a szóbeli vizsgákon alulmaradt, így végül párjával ellentétben ő nem kapott diplomát. Közös kutatásba kezdtek, de a munkájukról szóló első cikk csak Einstein nevét említette.

Nem tervezett terhesség

A fiatalok közt nemcsak erős érzelmi, hanem intellektuális kapcsolat is volt, Mileva mindenben segítette és támogatta szerelmét. Levelezésükben a férfi szeretettel dicséri párja racionalitását, intellektusát, és egyértelműen kiderül belőlük, hogy a tudományos témákban teljesen egyenrangúként kezelte őt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Családjaik ellenezték a kapcsolatukat, a szerelmeseknek pedig eszébe sem jutott a házasság. Einstein azt mondta Milevának, csak akkor veheti majd el, ha már lesz munkája - a fizikus ugyanis sokáig nem kapott állást. 1901-ben közösen dolgoztak egy projekten, ám munkájukat egy nem tervezett terhesség szakította félbe, a baba pedig a nő karrierjét is derékba törte. Nem akartak még gyermeket, és anyagi helyzetük is instabil volt ahhoz, hogy családot alapítsanak. 

Mileva gyorsan újra szóbeli vizsgát próbált tenni, de sikertelenül, majd hazautazott szüleihez Szerbiába, és ott hozta világra gyermeküket, Lieserlt. A kicsiről nincsenek feljegyzések, így valószínűleg vagy elhunyt, vagy örökbe adták. 1902-ben végül Einstein állást kapott, a következő évben pedig összeházasodtak. Két fiuk született, Hans Albert és Eduard, közben pedig Mileva végig segítette férje munkáját a háttérben. 

Tönkrement házasság, furcsa szabályok

Második gyermekük születése után kapcsolatuk nagyon megromlott, Einstein pedig hamarosan teljesen fel is adta, hogy helyrehozza házasságát. A fizikus rengeteget dolgozott, de egyre inkább érdeklődött elvált unokatestvére, Elsa Löwenthal iránt is, akivel nem sokkal később viszonyba is kezdett. Sokáig mégsem váltak el, hanem feleségével megállapodtak abban, hogy a gyerekek érdekében együtt maradnak. Einstein azonban csak akkor volt hajlandó erre, ha Mileva elfogadta a feltételeit: egy egész listát állított össze arról, hogy társának hogy kell viselkednie vele. 

Ez alapján elvárta, hogy az asszony rendben tartsa, mossa és vasalja a ruháit, kitakarítsa a hálószobáját, napi háromszor szolgáljon fel neki ételt a szobájában, és lemondjon mindenféle személyes kapcsolatról, ne kérje férjét arra, hogy közös programokat szervezzenek, ne kezdeményezzen vele semmiféle intim tevékenységet, és ne is várjon el tőle szeretetet. Mindezeken kívül kikötötte Milevának, hogy nem dorgálhatja meg semmiért, azonnal és tiltakozás nélkül el kell hagynia a szobáját, ha ő azt kéri, és nem viselkedhet vele lekicsinylően a gyermekeik előtt.

Válásuk után unokatestvérét vette el Einstein

A feleség kezdetben elfogadta a feltételeket, egy idő után azonban besokallt, és szüleihez költözött, végül 1919-ben hivatalosan el is váltak. Einstein ugyanebben az évben feleségül vette Elsa Löwenthalt, akivel anyáik nővérek voltak, apáik pedig első unokatestvérek, így Einstein és Elsa unokatestvérek, valamint apai másodunokatestvérek is voltak. 

Mileva a válás után anyagi problémákkal küzdött, nehezen tudta eltartani magát, azonban Einstein végül betartotta az ígéretét, és odaadta neki a Nobel-díjjal kapott pénzt. Az asszony utolsó éveit skizofréniával küzdő fiuk, Eduard gondozásával töltötte. 1948-ban, 72 évesen hunyt el Zürichben.

Schrödinger szerelmi élete

A Nobel-díjas osztrák fizikus, Erwin Schrödinger nevéről szinte mindenkinek azonnal a macskás gondolatkísérlet ugrik be. Az átlagostól igencsak eltérő szerelmi életének részleteit már jóval kevesebben ismerik. A zseniális tudós igazi nőfaló volt, házassága alatt is számtalan szeretői viszonyba bonyolódott, sőt akadt egy asszony, akit feleségével együtt szerettek. Nem véletlen, hogy a történelem leghíresebb poliamorjai közt tartják számon. 

Ezt is szeretjük