Fontos problémát jelez, ha a partner állandóan bizonytalan - 5 viselkedés, amire oda kell figyelni
Hétköznapi szokásoknak tűnhetnek, de érdemes figyelmet fordítani rájuk.

no vigasztal ferfit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember viselkedése rengeteg mindenről árulkodhat. Nemcsak arról, hogyan érzi magát, mit gondol, vagy mi a véleménye a másikról, hanem belső, személyes problémákról is. Többek között az önértékelési gondok is leolvashatóak így szinte mindenkiről - legfőképpen a partnere számára.

Ha valaki nem hisz eléggé magában, nem tartja elég értékesnek önmagát, az az élet összes területére rányomja a bélyegét. Megnehezíti a sikereket, a feljebbjutást a karrierben, a társas kapcsolatokat és az egészséges, boldog, egyenlő párkapcsolat kialakítását. Az önértékelési problémák ráadásul szorongást és súlyos esetben akár depressziót is okozhatnak, ezért is olyan fontos észrevenni őket. Ha valaki a következő jeleket tapasztalja a partnerén, valószínű, hogy alacsony önértékeléssel küzd. Tudatos munkával, őszinte beszélgetésekkel, a társ bátorításával, segítségével vagy szakértő bevonásával azonban javítható a helyzet.

Állandó bizonytalanság

Ha a másik állandóan megkérdőjelezi saját külsejét, elhatározásait, és nagyon nehezen képes csak döntést hozni, az az alacsony önértékelés egyik fő jele. De nem csupán ebben a tekintetben, hanem a párkapcsolat szintjén is megmutatkozik a bizonytalanság. A hasonló gondokkal küzdők ugyanis sokszor kételkednek párjuk hűségében, abban, hogy valóban elég jónak találja-e őket. Feltételezéseik akkor sem enyhülnek, ha teljesen alaptalanok, ezzel azonban könnyen eltávolodást idéznek elő.

A kritikák kezelésére való képtelenség

Szintén jellemző, hogy a partner nem tudja kezelni még az építő jellegű kritikát sem. Mivel alapvetően sem elégedett önmagával, még fájóbb számára az, ha olyat hall valakitől, hogy valamit elrontott, nem jól csinált, vagy valamin változtatnia kellene. A legtöbbször sértődöttséggel, szomorúsággal reagál, de az is előfordulhat, hogy napokig, hetekig emészti magát a másik szavain, a történteken. 

A vélemény visszatartása

Az alacsony önértékelésű emberek nem bíznak, nem hisznek eléggé önmagukban, és úgy gondolják, ha valakivel ellenkeznének, akkor csakis ők kerülhetnének ki vesztesen a szituációból. Éppen ezért, ha eltér a véleményük a környezetükétől, a főnökétől vagy a párjukétól, illetve nem értenek egyet egyes döntéseikkel, azt gyakran nem merik kinyilvánítani, így rengetegszer találják magukat olyan helyzetben, ami számukra egyáltalán nem kedvező, és ami miatt sokáig emésztik magukat gondolatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasonlítgatás

Az is intő jel, ha a partner állandóan máshoz hasonlítgatja magát. Például egy olyan kollégához, aki nagyobb sikereket ért el, vagy éppen a szerelme exéhez, és mindig azokat az aspektusokat emeli ki, amiben ő szerinte rosszabb, értéktelenebb, mint a másik személy. Ez azért fordul elő, mert nem érzi magát elég értékesnek, másokat viszont annak lát, és ez rosszul érinti. Az önostorozás mellett pedig visszaigazolást vár a párjától: azt szeretné hallani, hogy ő is elég jó. 

Indokolatlan bocsánatkérések

Gyakori az is, hogy úgy érzi, minden az ő hibája, mindent ő rontott el, így állandóan bocsánatot kér, fogadkozik még a legapróbb dolgok miatt is. A hibákat, problémákat bármiféle ok nélkül is hajlamos magára vállalni, ez pedig sem a párkapcsolat, sem a karrier terén nem válik előnyére.

Ha valaki ezeket tapasztalja a partnerén, akkor fontos, hogy támogassa őt, és igyekezzen azt tudatosítani benne, hogy mennyire értékes, és mennyire alábecsüli önmagát. Persze a társ segítsége mellett az is fontos, hogy a másik nyitott legyen a változtatásra, a fejlődésre, és tudatos munkával vagy akár szakértő bevonásával képes legyen szép lassan javítani a helyzeten. 

Képek a depresszióról

Hector Andres Poveda Morales egyetemista évei alatt tapasztalta önmagán a mentális problémák első jeleit. Eldöntötte, hogy megpróbálja a fotózással megörökíteni depresszióját, hogy a felvételek segítségével családjának és barátainak is megmutathassa érzéseit, küzdelmeit, valamint azt, hogy milyen is ez a betegség. Megrázó, elgondolkodtató felvételeit végül az egész világgal megosztotta.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük