Ezt csináld, ha mindennap szépnek akarod látni magad - Szakértőt kérdeztünk, miért a rosszat látjuk magunkban

Ha szépnek látod magad, mások még szebbnek látnak majd, hiszen az arcod sok mindent elárul.

molett-duci-onbizalom
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan, ha tükörbe néznek, csak a hibáikat látják: a hajam egy szénakazal, a szemem alatt bevásárlószatyrok vannak, a combom túl vastag, a hasamon lóg a háj. Ám nem véletlen, hogy nincs belőled még egy a világon, hiszen ettől vagy egyedi. Sok minden van benned, ami másokban nincs, és ez alkotja az egyéniségedet, amit igazán érdemes megszeretni.

Persze leírni mindent könnyebb, mint gyakorolni. A közösségi médiából és reklámokból ömlik ránk a tökéletesség, ami erősen rontja az önképet, még akkor is, ha tudjuk, nem a valóságot látjuk. A helyes önértékelés pedig nem olyasmi, amivel születik az ember, hanem meg kell tanulni. Azonban ha ez sikerül, egy idő után látni fogod a valódi, természetes, belülről fakadó szépségedet, amely mindenkiben ott lakozik. 

Figyeld meg, mit gondolsz másokról

Érdemes megfigyelni azt, hogy hogyan vélekedsz gondolatban másokról, és megpróbálni másokban is a szépet látni. Ha ez sikerül, talán legbelül is nyugodtabb leszel, ami máris sokat dob a kisugárzáson - hiszen ami belül van, az látszik kívül is.

tattoo girl

Ha valakit nem találunk szépnek, akkor általában azt nem látjuk szépnek benne, amit magunkban sem - csak ezt az ember magától nem tudatosítja. Egy alacsony önértékelésű nő sokszor megnézi az övéhez hasonló testalkatú nőket, hogy hogyan vannak felöltözve, és sokkal kritikusabban áll másokhoz, mint a helyes önértékeléssel rendelkező nők. 

Értékeld a sikereidet!

Bár gondolatokat nehéz tudatosan irányítani, soha ne a gyengeségeidre koncentrálj, mert amit érzel és gondolsz, az látszik az arcodon is. Gondolj arra, amit sikerként értékeltél az életedben, legyen az egy 12 fős vacsora elkészítése a barátaidnak, az új munkahelyen eléd gördülő akadályok megugrása. Ezekben a tettekben erő van, amit nem szabad lekicsinyleni, hiszen ezek a te eredményeid. Ha ezekre gondolsz, ha büszke vagy magadra, az sugárzik majd az arcodról, és ez adja természetes, valódi szépséged. Ha nem is vagy topmodell - mert hát ki az? -, fontos, hogy az előnyös oldalad, a pozitívumaidat lásd és mutasd.

giphy (9).gif

Mit ajánl a pszichológus?

Ha a tükör elé állsz, ne azt nézd, hogy mi nem tetszik, helyette keresd meg azt, mi tetszik magadon, és kérd ki szeretteid véleményét is. Horváth Ivett pszichológus javasol egy ezzel kapcsolatos gyakorlatot, ami segíthet a helyes önértékelésben.

- Kérj meg négy-öt olyan közeli hozzátartozót, akiben megbízol, és akinek adsz a véleményére, hogy mondjanak rólad egy-két olyan pozitívumot, amiben a jóságodat, szépségedet látják. Kérdezd meg: mit mondanának rólad, ha be kellene mutatniuk? Ez már önmagában is sokat dob az önbizalmon, de nagyon fontos, hogy kérd az őszinteségüket. Amiket mondanak, írd fel egy-egy cetlire, és rakd ki olyan helyre, ahová gyakran tekintesz, például a tükörre vagy a konyhaszekrényre, a kávé mellé, ahová gyakran nyúlsz.

huawei-keretes 840X300 hirdetes

Hogyan működik egy ilyen egyszerű gyakorlat?

Fontos, hogy a bókokat ne csak kimondják, de le is írják neked. Amit az ember leírva lát, az mindig maradandóbb, hitelesebb. Az, hogy néha emlékezteted magad ezekre, nem fog működni, mert az ember elsiklik felette, de ha leírva látja, megmarad. Horváth Ivett elmondta, miért. 

- A pozitívumokhoz társuló érzés, a megerősítő élmények, amik megmaradnak az emberben. Az, amit akkor érzel, amikor ezeket elolvasod, felidézi benned azt az élményt, hogy szépnek, jónak, okosnak érzed magad. Ezeket a dolgokat az ember magától nem tudja felidézni, vagy nem olyan erős a hatása. Így viszont, cetlin mindig ott van egy kis emlékeztető, amire ha ránéz, eszébe jutnak a jó érzések, és azok is, akiket szeret. Ez egy olyan pozitív löketet ad, ami tartósan megmarad.

Ez azonban még csak egy kiindulási alap, a következő lépés, hogy te írsz magadról pozitív dolgokat. Amellett, hogy mely fizikai adottságaidat tartod szépnek, különlegesnek, gondold át, mik azok az eredmények az életedben, amikre te magad is büszke vagy. Írd fel ezeket is cetlikre, és ragaszd ki a tükörre.

Kampány a valódi, természetes szépségért

Az arcod, a tested a tiéd, minden hibájával együtt, és így a leggyönyörűbb!
A Huawei legújabb kampánya arra világít rá, hogy a valódi szépséget saját magadban tudod felfedezni.
Hiszen ami benned van, az látszik kívül is.

Promóció

Mikor kell segítséget kérni?

Ha valakinek az önértékelése annyira megcsappant, hogy már a társas viselkedésében is érződik a hatása, érdemes konzultálni egy pszichológussal, mert ugyan segítséggel, de túl lehet ezen lendülni. Van, aki a barátnője helyett kér segítséget pszichológustól, hiszen külső szemmel néha könnyebben észrevehető, ha baj van, mert az illető nincs tisztában azzal, milyen fokú a probléma.

baratnok-baratok-oleles

- Ha valaki már társaságban is csak csendesen ül félrehúzódva, esetleg egyáltalán nem él szociális életet, vagy ha a szembejövőkről azt gondolja, hogy biztosan rajta nevetnek, kritizálják őt, akkor már komolyabb lehet a baj. 

Ezekben az esetekben érdemes segítséget kérni akár a saját környezettől, akár egy pszichológustól, hogy rendbe tehesd az önértékelésedet és a lelkivilágodat. Nem baj, ha segítség nélkül nem megy, hiszen nehéz feladatról van szó.

Ezt is szeretjük