Egy katolikus ír nő és egy olasz maffiózó házasságának története: Al Capone feleségét igaz szerelemmel szerette
Al Capone és Mae Capone szerelme filmbe illő történet.

alcm
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán nincs is olyan ember, aki ne ismerné a maffiózó, Al Capone nevét. Alphonse Gabriel Capone, azaz a Sebhelyesarcú egy hírhedt amerikai gengszter volt. Soha egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, csupán adócsalásért sikerült rács mögé juttatni. A szervezett bűnözés atyjaként is emlegetik.

Különös, de a bűnöző magánéletéről elég sokat tudni. Ismeretes például, hogy ki volt a felesége, és az is, milyen érzelmes viszony volt az övék. Mary, azaz Mae Coughlin nemcsak a házastársa, de a betegápolója és védelmezője is volt, amikor Al Capone csúnya betegségek miatt esett ágynak.

Így kezdődött a viszonyuk

Írországi bevándorló szülők gyermekeként született 1897. április 11-én, Brooklynban. Mae úgy nőtt fel, és kezdetben éppen úgy élt, mint minden más ír amerikai, dolgozó nő az 1900-as évek elején.

A sorsa húszévesen, pontosan akkor változott meg végérvényesen, amikor először találkozott a maffiózóval. Al Capone olasz sármja rabul ejthette: valószínűleg egy partin ismerkedtek meg a Caroll Gardensben, és jó eséllyel a bűnöző anyja szövögette a szerelmi szálakat. Ahogyan Mae is, akkoriban a 18 éves Al Capone is egy dobozgyárban dolgozott, de már voltak ügyei Johnny Torrióval és Frankie Yale-lel, akik szintén gengszterek voltak. 

Bár Mae katolikus családból származott, és mélyen vallásos volt, mégsem érezte rossznak, hogy egy bűnözővel köti össze a sorsát, miután igaz szerelem szövődött közöttük. Al Capone jól értett a szülők nyelvén, és sikerült behízelegnie magát a kegyeikbe. Még akkor sem zavarták el, amikor Mae, aki még nem volt a felesége, teherbe esett tőle. Míg össze nem szedték magukat, a családi fészekben élhettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Az, hogy elvehette Mae-t, Al Capone számára előrelépést jelentett, hiszen egy jó családból való, tanult nőt vett el. Sokan úgy tartották, valójában a nő számára derogálhatott volna a frigy, de a szerelmük minden kétséget legyőzött. Bár Al Caponénak sok nő fordult meg az ágyában, ő is viszontszerette Mae-t. Kicsivel azután, hogy első és egyetlen fiuk, Albert Francis "Sonny" Capone megszületett, 1918-ban összeházasodtak.

Mae és Al Capone házassága

Noha angyali arca alapján nem feltételezték volna, Mae hasonlóképpen a sötét oldalra pártolt át, amikor férjhez ment Al Caponéhoz. Igaz, fegyvert nem kapott a kezébe, de jól tudta, hogy mi mindenben sántikál a férje, és csendes cinkosaként mindig mellette állt.

1920-ban Chicagóba költöztek. Akkoriban történt, hogy gyermekük részben elvesztette a hallását. Al Capone dacára annak, hogy családapa volt, nem tudta levetkőzni valódi énjét: a gengszterfőnök James "Big Jim" Colosimónak dolgozott, és prostituáltakhoz járt. Utóbbinak köszönhetően fertőződött meg a végzetes betegségével, a szifilisszel.

A kezeletlen szifilisz mentális károsodást okoz, de még mielőtt ez bekövetkezett volna Al Caponénál, kiépítette saját gengszterbirodalmát. Torrióval közösen megölték Colosimót, majd átvették "üzletét", és Al Caponéból főnök lett. Az 1920-as évek végén a zsákmányszerzés, a rendőrség megvesztegetése és a versenytársak meggyilkolása volt a legfőbb célja.

Al Capone.
Al Capone.
Fotó: Chicago History Museum / Getty Images Hungary

Noha Mae tudta, hogy mivel foglalkozik a férje, a viselkedésében nem ez zavarta őt, hanem az, hogy más nőkkel flörtölt. A nő mélyen szerethette őt, mivel nemcsak mint gengsztert fogadta el és védte meg, de mint párját is, hiszen nem engedte a közelébe az újságírókat, amikor már nagyon beteg volt, és nem hagyta el akkor sem, amikor 12 éves gyermek szintjére romlott a mentális állapota.

Miután Al Caponét 1931. október 17-én adócsalásért bebörtönözték, egészsége még rohamosabban kezdett romlani, de Mae még továbbra sem engedte el a férjét. Folyvást azt ismételgette, hogy meg fog gyógyulni. Közben egyre gyengébb lett belül. Férje viszont nem gyógyult, inkább egyre furcsábban kezdett viselkedni, például nem az időjárásnak megfelelően öltözködött.

1939 elején a gengsztert szabadlábra helyezték jó magaviseletéért. Akkor egy ideig orvostól orvosig járt, majd hamarosan jókora összeggel nyugdíjazták a korábbi pozíciójából, hogy hosszú távon megszerezzék a hallgatását. Még ugyanebben az évben Palm Islandre költöztek, Floridába.

Leszállás egy repülőről. Hátul Mae és Al Capone látható.
Leszállás egy repülőről. Hátul Mae és Al Capone látható.
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Reménykedő feleség, gyászoló özvegy

Mae-nek egyre nehezebb lett, de továbbra is kitartott a férje mellett. Már 24 órás felügyeletre szorult, és az újságírók is kitartóan ostromolták őket. Al Caponénak akkoriban képzeletbeli beszélgetései voltak olyanokkal, akik már rég meghaltak. Felesége mégis remélte a gyógyulását, és azt is elintézte számára, hogy a legjobb orvosi segítséget kapja: az elsők között volt, akiket penicillinnel kezeltek. 1947-ben azonban agyvérzést szenvedett el, ráadásul tüdőgyulladása is lett, és a szíve is gyengélkedett: Al Capone élete a végéhez közeledett.

Mae elhívta a helyi papot, hogy feladja az utolsó kenetet, és 1947. január 25-én a gengszter elhunyt. A gyászoló feleség összetört, életét azon a ponton egy bizonyos szempontból lezárta.

Al Capone háza.
Al Capone háza.
Fotó: Scott Olson / Getty Images Hungary

Minden bútort letakart, mintha nem lakna senki az otthonukban, másik hálóba költözött, és soha többé nem volt képes felmenni házuk emeletére, ahol a férje elhalálozott. 1986. április 16-án halt meg Floridában.

Náci fegyőrnők

Korábbi cikkünkben a náci fegyőrbők könyörtelenségéről olvashatsz: lépj tovább a következő képre kattintva!

Ezt is szeretjük