40 éve kutatja a szerelmet és a szakítást

Itt rontják el a legtöbben a pszichológus szerint

Vajon te hányadik szintig jutottál el? Sok minden kiderül a tanulmányból.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igaz szerelem, tartós kapcsolat, mindent kibíró házasság. Nő és férfi társas viszonyát szakemberek, pszichológusok és párterapeuták kutatják több mint száz éve, de mindenre alkalmazható megoldást természetesen senki nem tud ajánlani.

"Azt hittem, ők örökre együtt maradnak." Előfordult már, hogy te is így sóhajtottál fel, amikor egy-egy szakításról hírt hallottál? Mindenki környezetében vannak olyan párok, akiket látszólag még az égiek is egymásnak teremtettek. Hogyan romlik meg mégis egy kapcsolat? Jed Diamond, a híres amerikai pszichoterapeuta több mint 40 évig tartó klinikai kutatás után összegezte az eredményeket és a tapasztalatait a jelenséggel kapcsolatban.

A szerelem öt lépcsőfoka

A pszichológus elmondta, hogy az igaz szerelemnek öt fázisa van. A párok többsége nem képes az öt szakaszon végigmenni, hanem általában a harmadik szinten elakadnak. Diamond azt is kijelentette, hogy az általa kérdezett nők és férfiak nagy része megtalálta az életében a nagy Ő-t és az igazit, mégsem maradtak együtt az említett probléma miatt.

A tanulmány szerint a titok az összecsiszolódáson és az összetartáson alapul, de ennél sokkal nehezebb próbatétel áll mögötte. Ha átnézed a lépcsőfokokat, nagy valószínűséggel te is be tudod magadat sorolni valamelyik kategóriába, és talán az is letisztul, hogy hol csúsztak szét a régebbi kapcsolataid.

Első szint, a szerelembe esés

Szerelmesnek lenni egy olyan varázslat, amely elsősorban a boldogsághormonok kémiai vegyületei által okozott eufóriának köszönhető. Ez az a rózsaszín ködös időszak, amikor minden vágyadat és reményedet a partneredbe helyezed. Az imádott lény ideálisnak tűnik, hibái nincsenek, vagy ha vannak, azok is szeretnivalóak. Az ember olyannyira vakon hisz az igaz és sírig tartó szerelemben, hogy nem hallgat a szkeptikus hangokra, amelyek mértéktartásra vagy lassításra szólítják fel.

Második szint, egy párrá válni

Ebben a szakaszban a szerelemnél kicsit erősebbé válik maga a szeretet. A pár tagjai mélyebben megismerik egymást, és szerves részeivé válnak egymás életének. Hatással vannak egymásra. Ez a periódus az egység és az öröm szakasza. A pár mindkét tagja védett pozícióban érzi magát, és a másik szerelmének áhított és kívánatos tárgyának is. Többször megfogalmazódik az, hogy a másik felére talált az ember, és ez a kapcsolat az égben köttetett.

A reményt nem szabad elveszíteni

Jó példák is akadnak mindenki ismeretségi körében. Évtizedekig tartó házasságok, egymás mellett kitartó szerelmesek, megingathatatlan kapcsolatok. Ezek a képek is erről szólnak.

Harmadik szint, a kiábrándulás

A reményeket felváltja a szaggatott kétkedés. Néha úgy érzi az ember, hogy a kezdeti lángolás soha nem tér vissza, és a szenvedélyt nem lehet felizzítani. A partner kezd egyre kiszámíthatóbb lenni, a viselkedése pedig egyre sűrűbben bosszantó. Felmerül mindkét félben, hogy kellene egy kis szünetet tartani. Kétségek gyötrik mindkettőjüket, hogy talán nem is a másik az igazi. A változtatás igénye lép fel, mivel mindketten úgy érzik, hogy kifogyott a gőz a kapcsolatból.

Negyedik szint, a valódi és tartós szerelem megteremtése

Ezek után a legnehezebb feladat feljebb lépni a negyedik szintre. Ez egy olyan áldott állapotot jelent, amikor mindkét fél megszabadul az illúzióktól, és tisztán látja nemcsak a kapcsolatot, de a másikat is. A másik fél a képzelt és ideális személyből valóságossá válik. Lassan mindketten elfogadják, és ami ennél fontosabb, megértik a másik hibáit, hiányosságait és cselekedeteit. Ez a lelki gyógyulás és a társas kapcsolati regenerálódás szintje, ahonnan egyenes út vezet a végső, optimális szakaszba.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ötödik szint, ketten együtt megváltani a világot

Az idáig tartó hosszú út során az ember egy mély, erős és tartós kapcsolatban találja magát. Ezzel együtt érkezik a felszabadító felismerés, hogy kettejük egységgé kovácsolódása során olyan erőre tettek szert, amely megváltoztathatja a dolgokat. Nemcsak egymás mellett, hanem együtt és szerves testi-lelki partnerségben élik a mindennapjaikat. A "létrehozni valamit együtt" érzése ténylegesen megnyilvánul a kapcsolatban. Mindkét fél 100%-os bizonyossággal kijelentheti, hogy a másikat neki teremtették.

Nagyon megéri a plusz erőfeszítés

Jed Diamond nem igazán részletezi, hogy miként lehet átjutni a harmadik, legkritikusabb szintről a negyedikbe. Ekkor történik meg az átlendülés arról a mélypontról, ahol a legtöbb pár feladja a kapcsolatot. Annyit azonban tanácsként elmond a pszichológus, hogy a szemet be kell csukni, meg kell tenni a minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket, hogy a kétségbeesésen túllépjen mindkét fél.

Lehet, hogy a partner nem ideális, de valós személy, és el kell fogadni a hibáit, amiképpen ő is elfogadja a másik hibáit. A mélypontról kievickélve a negyedik fázisban úgyis kiderül, hogy megérte-e a fáradozás és kooperáció. Így a partnerség vagy tovább működik egy magasabb szinten, vagy pedig innen is csak a válóperes tárgyalásokra vezet az út.

Ezt is szeretjük