4 mondat, amivel észrevétlenül manipulál a főnököd
Nem mindent kell megtenned neki
Az érzelmi zsarolás túllépheti a szakmai követelményeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A manipulátor a gyengeségeidre vagy épp az erősségeidre apellál, és elsősorban az érzelmeket használja arra, hogy befolyásoljon, illetve adott esetben olyan feladatok elvégzésére vegyen rá, amelyek nem tartoznak a kötelességeid közé.

Persze, nem árt, ha tudod, mi mindent várhat el tőled a főnököd - ez a munkaköri leírásból és a személyes megbeszélésből kiderül. Ha úgy érzed, olyasmit kér, ami nem a te dolgod, jobb, ha tisztázod a helyzetet.

Útvesztőben

Manipulációhoz általában akkor folyamodik valaki, amikor tudja, hogy nem lenne jogos a kérése - például, hogy levegyél valamilyen feladatot a válláról, benn maradj túlórázni, illetve pluszmunkát végezz.

Érdemes résen lenned, ha a következő típusú mondatokat hallod, mert elképzelhető, hogy ezek a manipuláció részei. Ha egy helyzetben oda nem illő bűntudatot, szégyent, sajnálatot, hálát vagy fenyegetést érzel, szintén nem kizárt, hogy manipulációval van dolgod - ami gyakran csak utólag derül ki, amikor a szituációból kilépve átgondolod, mi történt.

 - Pedig azt hittem, ezt elvárhatom magától

Az érzelmi manipuláció leggyakoribb formája a bűntudatkeltés, rosszabb esetben megszégyenítés. Ha kellemetlen, nyomasztó érzésed lesz valakinek a társaságában, vagy úgy érzed, sosem elég jó, amit csinálsz, lehet, hogy manipulátorral van dolgod.

Ilyenkor a másik fél nem a kötelességeidre, hanem a személyes érzéseidre apellál, és olykor gyerekes kijelentések is elhagyhatják a száját, mint a fenti. Arra alapoz, hogy sokan kötelességtudatból tesznek meg olyasmit, ami nem az ő dolguk. Ez persze ingoványos terep lehet, ha rugalmas a feladatköröd, de a kérését nem szükséges nagy körítéssel a tudomásodra hozni, elég lenne egy legyen szíves.

 - Hirtelen annyi minden szakadt a nyakamba, megtenné, hogy...

Egy másik bevett módszer a panaszkodás és sajnálatkeltés, amikor a másik úgy akar rávenni valamire, hogy átéld az ő nehéz helyzetét, miközben megfeledkezel a saját érdekeidről. Nem arról van szó, hogy olykor ne tehetnél szívességet valakinek, vagy ne segíthetnél neki, de ha ez rendszeresen előfordul, érdemes tisztáznod a határokat. Jusson eszedbe, hogy valószínűleg te is találnál okot a panaszra, ha nagyon keresnél.

 - Ez magának olyan jól megy, ugye, lesz olyan kedves?

A dicséret gyakran motivációként vagy jutalomként hangzik el, és nincs is semmi gond azzal, ha lendületet ad a munkához.

De egy feladatot elvileg nem kedvességből kell elvégezned, és nem azért, mert neked megy a legjobban. Itt is érvényes, hogy ne zárkózz el az alkalmankénti segítségnyújtástól, de azt se hagyd, hogy visszaéljenek azzal, ha neked valami jól megy.

 - Tudja, hogy az állásával játszik?

A fenyegetés nem a legkorrektebb motivációs módszer, mégis van, aki ehhez folyamodik. Elvileg tisztában kell lenned azzal, hogy mi minden kerülhet az állásodba, ha mégis szándékosan feszegeted a határokat, érdemes átgondolnod, miért teszed, és meddig teheted. Ha viszont egy olyan nemre kapod ezt a választ, amelyet jogosnak érzel, vagy épp a teljesítményedet kevesli a főnököd, miközben te úgy érzed, nem lógatod a lábad, érdemes megbeszélnetek a problémát. Itt találsz segítséget ahhoz, hogyan bánj a legnehezebb főnöktípusokkal.

Ezt is szeretjük