A 4 legrosszabb főnöktípus: így fordítsd ellene a saját fegyverét
Van néhány főnök, akivel nem könnyű megtalálni a közös hangot. Ám nem is lehetetlen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogyan a jó főnök meg tudja könnyíteni a munkát, a rossz főnök is megteszi a magáét, és nemcsak a teljesítményedet áshatja alá, de elronthatja még az életkedvedet is. Nemegyszer fordul elő, hogy valaki azért kénytelen munkahelyet változtatni, mert személyes konfliktusai vannak a főnökével.

Ám az ingatag gazdasági helyzetben nem mindenkinek van lehetősége a váltásra. Nincs könnyű dolgod, ha nehéz eset a főnököd, mert valószínűleg nem a te szavad dönt vele szemben. Ám ha megtalálod a megfelelő stratégiát, még a legnehezebb főnöktípussal is közös nevezőre juthatsz.

A hozzá nem értő

Az a típus ő, aki frissdiplomásként, újító szándékkal, ám nem sok tapasztalattal kerül vezető pozícióba. Tisztában van vele, hogy a beosztottjai kompetensebbek, mint ő, lehet, hogy jobbak is a szakmában, ám ezt nem ismerné be. Ezért gyanakvó lehet a beosztottakkal, és mélységesen frusztrálja, ha olyan helyzetbe kerül, ahol kiderülnek a gyengeségei, ilyenkor érvek nélkül vág vissza.

Ezzel a típussal nem érdemes vitatkoznod, vagy azzal érvelned, hogy itt mindig is így működtek a dolgok. Főleg mások előtt ne kérdőjelezd meg azt, amit mond, ha mégis úgy érzed, hogy erre szükség van, akkor négyszemközt mond el neki a javaslataidat.

Megnyerheted azzal, ha több megoldást javasolsz egy problémára, és hagyod, hogy úgy érezze, ő segít neked kiválasztani a megfelelőt. Tanácsos abban segítened, hogy megőrizhesse a tekintélyét.

Mérgező

Az egyik legrosszabb típus a mérgező főnök, aki kiabál veled, az egódba gázol, aláássa az önbecsülésed, akár meg is aláz. Lehet, hogy egyszerűen csak élvezi, ha másokat lealacsonyíthat, mert ezáltal érzi magát hatalmi pozícióban.

Ez lehet lelki betegség eredménye is, és sokszor az az egyetlen megoldás, ha elengeded a füled mellett, amit mond, de legalábbis nem veszed magadra. Ha úgy érzed, csak téged pécézett ki magának, kérj meg egy elfogulatlan harmadik felet, hogy mondja el, ő hogyan értékeli ezt a helyzetet.

A mérgező főnök egy másik típusa a saját idegességét és szorongását igyekszik palástolni ezzel a viselkedéssel. Ha nem vitatkozol vele, hanem nyugodtan megteszed, amit kér, csökken a szorongása, és előbb-utóbb megenyhül. Bármelyikkel is van dolgod, tarts kéznél egy naplót, melyben dokumentálod a viselkedését, így, ha szükséges, ez alapján számolhatsz be a viselkedéséről a felettesének vagy a HR-nek, de tudnod kell, hogy tanúkra is szükséged lehet, ha annyira eldurvulna a helyzet.

Következetlen

A következetlen főnök olyan, mintha Jekyll és Hyde megtestesülése lenne. Az egyik nap agyondicsér, a másik nap leszid ugyanazért, egyik nap még tetszik neki az ötlet, amit másnap már leszól, és nem is ismeri fel a következetlenségét. Ebben az esetben hasznos, ha memókat írsz a megbeszéléseitekről és arról, hogy milyen feladatokat végeztél el. Ha ezeket elküldöd neki, némileg objektivitásra kényszerítheted. Érdemes megtartanod a válasz e-mailjeit is, így, ha megváltoztatja a véleményét, szembesítheted az előző álláspontjával.

Passzív-agresszív

A passzív-agresszív főnök sohasem vállal nyílt konfliktust. Inkább panaszkodik rólad valaki másnak a hátad mögött, több munkával büntet, kevesebb juttatással, vagy épp a rovásodra viccelődik, de nem mondja a szemedbe, mi az, amivel elégedetlen. Nehezen kezelhető típus, ezért fontos, hogy legyen mentorod, illetve olyan ember a cégnél, aki objektív megfigyelőként tanúja a jelenségnek, és melléd áll.

Nem árt, ha a felsőbb vezetőknél is képviseli az érdekeidet. Emellett megpróbálhatsz beszélni a főnökkel is, de a munkahelyen kívül. Hívd el reggelizni vagy ebédelni, de semmiképp ne menj vele hatalmi játszmába, és ne éreztesd vele, hogy haragszol rá. Nem támadóan mondd el neki, hogy milyen típusú visszajelzésre van szükséged a felettesedtől ahhoz, hogy hatékonyabban tudj dolgozni. Mondd el neki azt is, hogy szeretnéd, ha jobban működne kettőtök között a kommunikáció, és kérdezd meg, ő mit javasol erre.

Ezt is szeretjük