A 20 másodperces szabály: ennyi kell, hogy jó benyomást kelts!
Ha szeretnéd elnyerni álmaid állását, akkor nem csak a külcsínre kell nagy gondot fordítanod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor végre behívnak a hőn állított pozíció állásinterjújára, valószínűleg te is a legmagabiztosabb oldaladat szeretnéd megmutatni. Az első benyomás nagyon fontos, hiszen az emberek a találkozás első 20 másodpercében alakítják ki véleményük meghatározó százalékát, mégpedig a látszat és a külcsín, nem pedig a beszéd alapján.

Ezért, ha szeretnéd a legjobb formádat hozni jövendőbeli főnököd előtt, akkor érdemes a bevonulásodra, az ott-tartózkodásodra, valamint a távozásodra is akkora hangsúlyt helyezni, mint amekkorát az öltözködésedre szántál.

A belépés

Vedd le a kabátot, és ha lehet, add át a portásnak vagy a titkárnőnek. Semmi esetre se lépj be cókmókokkal megrakodva az irodába, hogy aztán odabent kelljen ügyetlenkedned a lepakolással. Belépésed stílusa elárulja, milyen bánásmódot vársz el. Ha a titkárnő azt mondja, szabad, habozás nélkül menj be. Ne állj meg az ajtóban, mint a rossz diák, akit hívatott az igazgató. Amikor átléped a küszöböt, változatlan iramban menj tovább. Bizonytalanságról árulkodik, ha lépést váltasz, illetve sasszézol.

A közeledés

Menj be egyenletes léptekkel, egyenesen, magabiztosan - akkor is, ha a bent ülő épp telefonál, a fiókban kotorászik vagy a cipőfűzőjét köti. Tedd le az aktatáskát, dossziét - vagy ami nálad van -, fogj kezet az illetővel, és azonnal ülj le. Hadd lássa, hogy magabiztosan lépsz be, és nem szeretnéd, ha várakoztatnának.

A lassú járás, a hosszú léptek üzenete az, hogy ráérsz, nem izgat téged az ügy, esetleg nincs egyéb dolgod. Nyugalmazott milliomosoknak jól áll az ilyesmi, de aki erőt, tekintélyt és tettrekészséget akar sugározni, vagy azt, hogy stramm, életrevaló munkatárs, annál nem célravezető. A fajsúlyos, fontos ember élénken jár, közepes tempóban, közepes hosszúságú léptekkel.

A kézfogás

A kezedet tartsd egyenesen, és ugyanakkora erővel szorítsd a másik fél kezét, mint amennyivel ő a tiédet. Hagyd, hogy ő döntse el, mikor engedi el a kezedet. Odalépéskor a téglalap alakú íróasztal bal feléről közelíts, hogy ne kapj lefelé néző kézfogást. Sose az asztal felett nyújtsd a kezedet. Az első 15 másodpercben kétszer is mondd ki a másik fél nevét, és egyhuzamban ne beszélj tovább 30 másodpercnél.

A távolság

Tartsd tiszteletben a másik fél személyes terét, amely a megbeszélés első perceiben a legtágabb. Ha túlságosan közel vagy hozzá, az illető hátrébb húzódik, elhajol, illetve ütemes gesztusokkal reagál, például az ujjaival dobol. Alapszabály, hogy ismerőshöz közelebb kell ülni, idegentől - új ismerőstől - távolabb. A férfiak általában közelebb húzódnak a munkatársnőkhöz, a nők viszont nagyobb távolságot tartanak a férfi kollégákkal.

A távozás

Nyugodtan és céltudatosan pakold össze a holmidat - ne lázas sietséggel -, nyújts kezet, fordulj meg, majd menj ki. Ha jöveteledkor csukva volt az ajtó, csukd be magad után. Ha indulni akarsz, a lábfejedet fordítsd az ajtó felé, esetleg igazítsd a hajadat és az öltözékedet, hogy elmenőben kedvező látványt nyújts hátulról. Az ajtóhoz érve lassan fordulj meg, és mosolyogj. Sokkal előnyösebb, ha mosolygó arcod lesz a zárókép, mint ha a feneked lenne az.

Cikkünk megírásában Barbara és Allan Pease A testbeszéd enciklopédiája című könyve segített.

A mondanivalót a beszéden kívül a gesztusok, az arcjáték, a testtartás, összefoglalóan a testbeszéd közvetíti, erősíti meg vagy cáfolja. Aki ennek tudatában van, az sokkal hatékonyabban kommunikál. Ha érti és érzékeli ezeket a sokatmondó jeleket, lényegesen többet tudhat meg a másik szándékáról, mint akkor, ha csupán a szavaira hagyatkozna. A világhírű szerzőpáros, Allan és Barbara Pease legújabb könyv­ében élvezetes, közérthető stílusban - számtalan fotó és rajz kíséretében - foglalja össze a testbeszéd alapvető tudnivalóit.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
Ára 3315 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük