Tudd meg, mit vár tőled titokban a főnököd
Ezt tedd, hogy biztosan megkedveljen
Nézd meg, a te főnököd melyik személyiségtípusba tartozik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyik pszichológiai elmélet három fő személyiségtípust különböztet meg az alapján, hogy az illető a cselekvést, az érzéseit vagy a gondolkodást részesíti előnyben valaki. Vagyis elsősorban az akarata vezérli, az érzelmeire vagy az eszére hallgat. Az emberek döntő többsége e három terület valamelyikén különösen jól kiismeri magát.

Az adott területen mozogva különösen önbizalomtelinek érzi magát, és minden élethelyzetet erről az alapállásról igyekszik kezelni. Természetesen minden fő típusnak különböző árnyalatai vannak, melyek keveredhetnek is egymással.

De az alaptulajdonságok meghatározzák azt is, hogy az illető hogyan tud kijönni a többiekkel, és mit vár el másoktól. Olvasd el, hogy a jellemző tulajdonságok alapján a te főnököd melyik típusba tartozik, és mit vár el tőled!

Gondolkodó típus

Ő a teremtő gondolkodó típusa, aki gyakran inkább a szórakozott professzor színében tűnhet fel. Megtévesztő lehet, mert környezete hajlamos nem komolyan venni őt olykor túlságosan laza megjelenése miatt. Ez azért veszélyes, mert ha figyelmetlenséggel megbántják, akkor akár igazságtalanul is visszavág, illetve nehezen számol le haragjával, és bosszút fontolgat.

Előfordulhat, hogy nehezen szánja rá magát a cselekvésre, mert mindent alaposan megfontol akár többször is, mielőtt megvalósítaná, de gyakran a konvenciókkal nem törődve valami egészen újat hoz létre.

Mivel gyakran értetlenkedve fogadja, ha mások ragaszkodnak a szabályszerű megoldásokhoz, beosztottjaitól is az új ötleteket várja, és előfordulhat, hogy alul is értékeli azokat, akikben nem látja az újító szándékot.

Mit vár tőled?

Alapvető igénye, hogy másokat érdekeltté tegyen az őt érdeklő kérdésekben, akkor is, ha hiányoznak ehhez a megfelelő eszközei vagy lendülete. Amikor aztán a kollégák érdektelenségével szembesül, ingerlékennyé válik.

Ehelyett előnyben részesíti a lelkes vitapartnereket. Amikor tevékenykedik, nem szereti, ha zavarják, viszont amikor előadja a gondolatait és úgy érzi, nem figyelnek rá, végletesen megsértődik. Rosszul viseli az érzelmek kifejezését és az érzelemteli kijelentéseket, ezért mindig szigorúan tényszerűen, minél pontosabban fogalmazz!

Cselekvő

A cselekvő személyiség állandó aktivitása néha cselekvéskényszerré változik, de mindenképpen rendezettség és feltűnő munkaszeretet jellemzi. Gyakran nagyon kemény önmagával és beosztottaival szemben is. Magatartása és egész megjelenése tekintélyt ébresztő, alkalmazkodik a tekintélyhez, de ő is ezt követeli. Erős kötelességtudata miatt háttérbe szorítja személyes igényeit, érzéseit és akár másokét is. Általában diplomatikus és kötelességtudó, miközben hajlamos a konfrontációra, és gyakran durva agresszivitással némítja el vitapartnerét.

Mit vár tőled?

Gyakran rugalmatlan lehet, de nem tanácsos neki ellentmondani, mert mögötte általánosan elfogadott értékek és szabályok, de kemény előítéletek is állhatnak.
Nehezen fogadja az elismerést, az ügyetlenséget pedig csak akkor tudja elviselni, ha az érintett legalábbis folyamatosan tökéletesedésre törekszik. A szeszélyeskedést és a nagyszájúságot egyáltalán nem tolerálja.

Érzelemközpontú

Az ilyen típust gyakran a munkájában is az érzelmei irányítják. Fontosnak tartja, hogy jó kapcsolatban legyen a beosztottaival, de ez nem zárja ki, hogy hangulatembernek tűnjön fel. Általában megnyerő személyiség, aki szem előtt tartja, hogy jó benyomást keltsen. Ennek érdekében sokat ad a külsejére, a gesztusaira, de amikor rossz passzban van, megnyerő viselkedése eltűnik, elutasító lesz. Feszültté, ingerlékennyé és túlságosan kritikussá válhat, rendkívüli követelményeket állít önmaga és környezet elé, és elmarasztaló megjegyzéseket tesz.

Mégsem boldogulsz?

Úgy érzed, csak halmozódnak a munkahelyi konfliktusok, melyekkel nem tudsz mit kezdeni? Nézd meg, hogyan segíthet a családállítás!

Mit vár tőled?

Szívesen veszi az elismerést, ugyanakkor minden dicséretet gyanakvással fogad, mert valamilyen rejtett szándékot vél felfedezni mögötte. Arra vágyik, hogy szeressék, de ezt nehéz úgy kommunikálni felé, hogy el is fogadja.

A finom, rejtett utalások minden helyzetben célravezetőbbek nála, mint a direkt megfogalmazások. Gyanakvásának elkerülése végett ajánlatos éreztetned vele, hogy nagyra értékeled intelligenciáját és szakértelmét.

Cikkünk Dietmar Friedman és Klaus Fritz Ki vagyok én? Ki vagy te? című könyve alapján készült.

A személyiségtipológia nagyszerű eszköz arra, hogy aprólékosabban megismerd önmagadat és másokat. Térképet kapsz arról, hogy melyek az egyes személyiségtípusok különleges kompetenciái, de arról is, hogy milyen gyengeségekkel küzdenek, így egyúttal megismerheted a különböző típushoz tartozók fejlődési lehetőségeit és személyiségfejlesztési módszereit is.

Így aztán elég jól kiismerheted magad az olyan kényes területeken, mint a "kinek, kivel sikerül" - bensőséges és érzelmileg megalapozott kapcsolatot létesítenie-, hogyan javíthatók a párkapcsolatok és az egyéb emberi kötődések. Mindazok, akik önmagukat és másokat jobban meg kívánják ismerni, e három személyiségtípust részletesen elemző könyvben választ kaphatnak a fenti kérdésre.

Kiadja a Mérték Kiadó
Ára: 2499 Ft
A könyvet itt rendelheted meg.

Ezt is szeretjük