Ezért kezd ki a főnök a női alkalmazottakkal
A tudomány válasza a munkahelyi afférra
A szex és a tekintély már az ősidőkben is összefüggött.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Debbie Dougherty, a kolumbiai Missouri Egyetem kutatója tanulmányában a munkahelyi zaklatás témakörével foglalkozott. Arra volt kíváncsi, mi az oka annak, hogy sok főnök kikezd a női alkalmazottakkal.

Kutatásában különböző szakmai területen és pozícióban dolgozó embereket, 11 nőt és 12 férfit kérdezett arról, hogy milyen kapcsolat lehet a munkahelyi zaklatás és a hatalom között. Íme, az eredmények.

A főnökök előnyben

A férfiak számára a hatalom a pozíciójuk nyújtotta tekintélyből adódik. Úgy vélik, az első számú zaklatók az igazgatók és a középvezetők közül kerülnek ki. - Mivel hatalmam van, ezért jogom van a szexhez is - ahogyan az egyikük fogalmazott. Úgy vélték, az alkalmazottak kevésbé hajlamosak a félreérthető szexuális jelzésekre, mint a főnökök.

A nők hajlamosabbak voltak arra, hogy a flörtölő megjegyzéseket zaklatásnak és hatalomfitogtatásnak tekintsék. Úgy vélték, minden férfi potenciális zaklató, aki valamennyi hatalommal rendelkezik a munkahelyen. 

A hatalom a szex záloga

A hatalom és a szex összefüggését több tudományterület képviselői kutatták már, alátámasztva azt, hogy a hatalom - amely az előkelő pozícióból adódik - hozzásegíti a férfiakat a szexhez.

Laura Betzig, a darwiniánus történész történelmi kontextusban vizsgálta a kérdést, és számos példát hozott fel arra, hogyan valósult ez meg a különböző korszakokban. A suméroknál és az egyiptomiaknál is jellemző volt, hogy az uralkodó a legszebb rabszolganőkkel vette magát körül, és a sumér termékenységi rítusok is alátámasztják, hogy minél nagyobb hatalma van valakinek, annál több nővel szexelhet.

Betzig elmélete szerint a férfiak hatalomért való versengése valójában a szexért és a reprodukcióért folyik. Így nem csoda, hogy a befolyásos férfiak könnyebben esnek kísértésbe, főleg, ha egyszerű földi halandóként érdektelenek a nők számára. Nemcsak úgy érzi az illető, hogy ezt megteheti, de gyakran bátorítást merít az elismertségéből és abból, hogy a hatalma vonzóvá teszi az ellenkező nem körében. Mert a nők viszont - evolúciós nézőpontból - a megfelelő erőforrásokkal és biztos egzisztenciával rendelkező férfiakhoz vonzódnak.

Szex a hatalomért

A Minnesotai Egyetem kutatói viszont némiképp átírták a szex és hatalom összefüggéséről szóló sztereotípiát, amikor kutatásukban arra jutottak, hogy a hatalommal rendelkező, legalább középvezetői pozícióban lévő nőket többet zaklatják, mint az alárendeltjeiket. Ez alátámasztja, hogy a munkahelyi flört sok esetben sokkal inkább a dominanciáról és az erőfitogtatásról szól, mint a vágyról, és nemritkán a női főnökök munkahelyi hatalma ellen irányul.

Ezt is szeretjük