3 módszer, mellyel a főnököd sakkban tart
Amihez nincs joga
Ha rájössz, hogy hogyan manipulál a felettesed szóbeli agresszióval, ki tudsz lépni az ördögi körből.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkahelyen gyakran épp elég a stresszforrás anélkül is, hogy valaki rátenne egy lapáttal. Különösen kellemetlen, ha épp a felettesed az, aki hajlamos arra, hogy rajtad vezesse le a feszültségét, vagy leplezett eszközökkel próbáljon energiát nyerni tőled.

A főnököddel való kapcsolatban azért nehéz tetten érni a manipulációt, mert eleve fölérendelt pozícióban van hozzád képest, és tartozol neki bizonyos dolgokkal. Ezért lehet, hogy automatikusan lenyelsz olyan dolgokat is, melyeket nem kellene.

Ugyanakkor épp ez az alapállás leplezheti le a főnöködet. Mert ha valóban megalapozott hatalommal bír, elvileg nem lenne szüksége külön trükkökre, melyekkel befolyásol vagy becsmérel annak érdekében, hogy a saját pozícióját megerősítse.

A legtöbb lelki támadás abból adódik, hogy a támadó önmagával elégedetlen. Ha nem nyílt és korrekt módszerekkel érvényesül, hanem manipulációval próbálja az önbecsülésedet aláásni, annak hátterében többnyire egyáltalán nem a munkával kapcsolatos dolgok állnak, hanem sokkal inkább érzelmi kérdések játszanak közre: saját problémái miatt érzett haragját, gyakran tudattalanul, feléd is közvetíti, és te is iszod meg a levét belső konfliktusának.

A manipuláció általában valamilyen gyengeség leplezésére tett kísérlet, mellyel valaki kerülőutakon igyekszik érvényesíteni a hatalmát. Ennek egyik fajtáját a szóbeli támadások alkotják. Nézd meg, melyek a leggyakoribb eszközök!

Provokáció

A provokáció nem csupán ártatlan időtöltés a támadó számára. Az üzleti életben és a szakmai hétköznapokban a provokáció jól kiszámított stratégia az áldozat manipulálására. A taktika a következő: a támadó meg akarja állítani a másik felet abban, hogy az érvényre juttassa elképzeléseit, de mivel ehhez nincs tárgyilagos ellenérve, apró szurkálódásokhoz folyamodik, hogy ő kerekedjen felül.

Akit így támadnak, az legtöbbször felháborodva reagál, egyre jobban belelovallja magát érzelmeibe, amit a támadó elégedetten figyel. Ilyenkor az a meglepőnek tűnő megoldás vezet biztos eredményre, ha nem akarsz frappánsan válaszolni. Ne tegyél erőfeszítéseket, hogy visszavágj, inkább csak apró gesztusokkal reagálj, de lényegében hagyd megválaszolatlanul a támadást! Ha azt látja a másik fél, hogy nem sikerült nálad a várt hatást elérnie, ez kizökkenti a szerepéből.

Nem tárgyilagos kritika

Ha valaki nem tárgyilagos kritikát fogalmaz meg, azzal az a tudattalan vágya, hogy megleckéztessen vagy lejárasson. Ennek hátterében gyakran az állhat, hogy az illető tele van csalódással és méreggel a saját félresikerült dolgai miatt, ezért nehezen állja meg, hogy ne piszkálódjon. Ezek a negatív érzések határozzák meg hanghordozását és szóhasználatát, melyeket gúnnyal vegyít. Hangja szemrehányó és lekezelő, gyakran túloz vagy általánosít. Ilyenkor egyet nem szabad tenned: bizonygatnod a saját igazad. Ez biztos jel az ellenfélnek arra, hogy célba talált. Ehelyett inkább kérdezd meg, hogy pontosan mi zavarja abban, amit becsmérel.

Ha gyakran vagy támadások célpontja

Gyakran vagy kitéve alaptalan támadásoknak? Lehet, hogy valamelyik családtagot tudattalan hatása kényszerít arra, hogy áldozatszerepet vállalj. Videónkból kiderül, mit tehetsz ez ellen!

Arrogancia

Ha valaki azzal próbálja biztosítani a fölényét, hogy közben másokra megvető megjegyzéseket tesz, ez azt jelzi, hogy kisebbrendűségi érzésekkel küzd, melyeket arroganciával igyekszik leplezni. A hétköznapi életben az arrogáns emberek azzal bosszanthatnak fel, hogy épp a gyenge pontjaidat találják el, esetleg pont a lekezeléstől való félelmed lovagolják meg.

Ilyenkor valószínűleg automatikus elkezdesz védekezni, hogy kiküszöböld az önérzeteden esett csorbát. Így kerülsz bele hamar egy fölösleges vitába. Ilyenkor is az a hatékony taktika, amire nem gondolnál. Add meg neki azt a fölényt, amire vágyik, például bókkal vagy dicsérettel - ez garantáltan kibillenti a megszokott kerékvágásból.

Ahhoz, hogy stabil védelmet szerezz a manipulációval szemben, segít, ha úgy fogod fel ezeket a helyzeteket, hogy a támadó és az áldozat különös táncot jár egymással. Ha így nézed a helyzetet, azt is látni fogod, hogy ezt a táncot bármikor megváltoztathatod. Sokkal több lehetőséged van egy támadásra reagálni, mintsem gondolnád, még akkor is, ha a főnöködről van szó. A lényeg, hogy ne úgy viselkedj, ahogy a támadó elvárja!

Cikkünk Barbara Berckhan Verbális önvédelem című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük