A tavaszi nagytakarítást csak így érdemes csinálni: rengeteg időt spórolhatsz vele

A nagytakarítás esetében is fontos az alapos tervezés!

Tavaszi nagytakarítás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néha a heti porszívózást, felmosást, fürdőszoba-takarítást is nehezen iktatja be az életébe az ember - különösen munka, gyerekek mellett.

Amikor azonban közeledik a húsvét, sokak fejében megszólal a vészcsengő: a tavaszi nagytakarításnak még gyorsan a végére kellene érni. Szükséges rászánni egy-két napot - attól függően, mekkora a lakás, és hogy hányan végzik a munkát.

Így a leggyorsabb a tavaszi nagytakarítás

Ne egyedül!

Ha igazán gyorsan szeretnél haladni, lehetőleg ne egyedül állj neki! Végezzétek a pároddal közösen: a szekrény tetejét letörölni, porszívózni, függönyt felrakni kifejezetten férfiaknak kiadható munka. Amennyiben erre nincs mód, de viszonylag nagy a lakás, hívj segítséget! Ma már szinte minden településnek, kerületnek van saját Facebook-csoportja, ahol bátran felteheted a kérdést, hogy ki ismer megbízható, szépen dolgozó takarítónőt. Ilyenkor előzetesen egyeztessétek le, pontosan milyen típusú munkákról lenne szó, illetve mekkora órabérért dolgozik a takarítónő.

Helyiségenként vagy tematikusan

A gyorsabb haladás érdekében gondold ki előre, hogyan végzitek majd a munkát. Alapvetően két lehetőség van: vagy tematikusan, vagy helyiségenként érdemes takarítani. Kezdheted a portörléssel, majd, ha az megvan, jöhet az ablakpucolás, a függönymosás, a porszívózás, és a felmosás. A másik verzió szerint pedig indíthatsz a hálószobákkal, majd jöhet a nappali, a konyha, a folyosók, végül a fürdőszoba. Sok időt megtakarítasz, ha nem rohangálsz összevissza takarítás közben.

Fentről lefelé, bentről kifelé

Az irányokra is érdemes különös figyelmet fordítani. Haladjatok fentről lefelé: pókhálózás, portörlés a szekrény tetejéről, lámpabúrákról, karnisokról, polcokról, falon lévő képkeretekről, majd a végén a porszívózás, felmosás. Azt se feledd, hogy mindig belülről kifelé kell haladni, így nem koszolod össze a már kitakarított helyiségeket. A WC-t is ajánlott a végére hagyni, hiszen nagytakarításkor a nap végéig még sok vödör koszos vizet fogsz beleönteni!

Készíts elő mindent!

Mielőtt nekilátsz egy munkafolyamatnak, készíts elő hozzá minden szükséges dolgot. Ha ablakpucolásról van szó, legyen ott a létra mellett a langyos vízzel teli lavór vagy vödör, a szükséges tisztítószerek, rongyok. Amennyiben igazán gyorsan szeretnél haladni a munkával, érdemes beszerezni egy ablaklehúzót - különösen, ha nehezen elérhető az ablak felsőbb része.

Hallgass zenét!

A festők, kőművesek, burkolók jól tudják, hogy jobban megy a munka, ha zenét hallgatnak közben. A jól megválasztott, dinamikus zene eltereli a figyelmet a munkafolyamat monoton részeiről, illetve lendületet ad a folytatáshoz. A Compare the Market nevű brit ár-összehasonlító oldal több mint 300 lejátszási listát és 50 ezer dalt nézett át a Spotifyon, hogy megállapítsa, melyek a kedvenc zenék takarításhoz. Az alábbiakban az első tízet mutatjuk. Persze, ha neked van bevált AC/DC vagy Iron Maiden lejátszási listád takarításhoz, ne erőltesd az alábbiakat!

  • Shawn Mendes: Señorita
  • The Killers: Mr. Brightside
  • Billie Eillish: Bad Guy
  • Mark Ronson: Uptown Funk
  • Queen: Bohemian Rhapsody
  • Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody
  • Lizzo: Truth Hurts
  • Ed Sheeran (with Justin Bieber): I Don't Care
  • Ed Sheeran: Shape of You
  • Lewis Capaldi: Someone You Loved

Ne főzz!

Ha az a cél, hogy estére vagy másnap estére végezz a tavaszi nagytakarítással, igyekezz koncentráltan végezni a munkát. Ennek érdekében lényeges, hogy minél kevesebb egyéb teendő rabolja az idődet munka közben. Ha egy mód van rá, nagytakarítás közben ne főzz! Készülj előre az ebéddel, vagy olvassz ki valamit a fagyasztóból, de még jobb, ha rendelsz magadnak aznapra valamilyen finom ebédet jutalmul.

Ha a penésszel is meg kell küzdened, íme néhány remek ötlet!

A penészesedés megszüntetésére és megelőzésére vonatkozó leghatékonyabb otthoni módszereket gyűjtöttük egy csokorba.

Örökre megszabadít a penésztől: 7 hasznos ötlet, amit megéri kipróbálni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük