Így takarítsd ki a lakást feleannyi idő alatt: egykettőre ragyog minden helyiség

A takarítás sokkal gyorsabb lesz ezekkel a praktikákkal.

Gyors takarítás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel hétköznap nem sok idő és energia jut nagyobb takarítást végezni, ilyenkor általában csak a mindennapos tevékenységeket végzik el az emberek, mint a mosogatás vagy a mosás.

A dolog oroszlánrésze hétvégére marad, ám a szombati és a vasárnapi szabadidő aranyat ér, és az ember nem szívesen pazarolja csutakolásra. Jól jöhet néhány tipp, hogyan lehet lefelezni a műveletek elvégzéséhez szükséges időt. 

Gyors takarítás

A következő praktikákkal töredék idő alatt sikerülhet végezni a takarítással. Érdemes észben tartanod őket és kipróbálni a legközelebbi alkalommal.

1. Legyen rendszer abban, ahogy takarítasz - Ha a takarítást elkezded az egyik szobában majd egy másikban, és kapkodsz ide-oda, óriási káoszban fogod magad találni, amit még nehezebb lesz megszüntetni, mint az alaprendetlenséget. Legyen terved, haladj szisztematikusan, térj vissza minden szobában a nullponthoz, amikor végeztél, és csak akkor lépj a következőre. Ha így teszel, fele idő alatt végezhetsz, és nem is lesz annyira kimerítő a takarítás.

2. Ami a por eltávolítását illeti - Amikor portalanítasz, mindig fentről lefelé haladj, hiszen a por leszállhat a már megtisztított felületekre. Az is jó taktika, ha a emellett a szoba jobb felénél indulsz, és a balnál fejezed be, vagy fordítva, mert így nem marad ki egy zug sem, és követhetőbb lesz számodra, mit portalanítottál le, nem térsz vissza feleslegesen kétszer ugyanoda.

3. Megfelelő eszközök - Az nem takarítás, ha mindent ugyanazzal a szerrel és egyazon ronggyal törölsz át. Minden feladathoz elérhető (vagy elkészíthető) az ahhoz optimális szer. Ha ahhoz nyúlsz, akkor gyorsabb lesz a munka, és nem is viszed át a koszt egyik pontról a másikra.

4. Kezelj előre - Nem kell megvárnod az egyes szerek hatóidejét. Bizonyos esetekben ez akár fél óra is lehet. Természetesen ne is kezdj el azonnal csutakolni, mivel a szer felvitelekor még szinte csak a saját fizikai erődben bízhatsz. Ahelyett, hogy fél óráig sikálnál feleslegesen, vagy addig malmoznál, míg a spray nem hat, spórolj időt: fújd le a kezelendő felületet, és lépj át egy másik feladathoz, míg az kifejti hatását, majd térj vissza. Figyelem: ez csak akkor oldható meg, ha nincs kisgyermek vagy kisállat a lakásodban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

5. Ne spórolj, de ne is told túl - Minden szernek megvan a szükséges adagolása. Olvasd el, mit ír a leírásban, és annyit használj, amennyit kell. Ha a szer túl kevés, a munka hosszadalmasabb lesz, mert a szer nem lesz elég hatékony. Válassz ökotisztítószereket, így nem bánt majd, hogy megfelelő mennyiségben használod őket. Jó, ha tudod,  hogy a túl sok szer sem segíti a gyors takarítást, ugyanis nehéz lehet az öblítés, hiszen minden háromszor annyi ideig habzik és ragad, mint optimális esetben.  

6. Mindennap egy kicsit - A rendet sokkal egyszerűbb fenntartani, mint visszaállítani. Tégy azért mindennap, hogy a lakás tiszta maradjon, és ügyelj a rendezettségre is. Ha ezt teszed, akkor hétvégén sokkal kevesebb takarítási feladat vár majd.

Így tisztítsd a kávéfőzőt

Korábbi cikkünkben abban segítettünk, hogyan lehet hatékonyan és könnyen kitakarítani a kávéfőzőt. Vízkőmentes patyolattisztaság!

Így tisztítsd meg könnyen és gyorsan a kávéfőzőt: jég és só vagy egyszerű citromlé kell hozzá

A kávéfőző egykettőre beszennyeződik, megtisztítása azonban legalább ennyire könnyű.

Elolvasom
Ezt is szeretjük