Nagy húsvéti sonkateszt: nem a legdrágább lett a legjobb
Mostani tesztünkben kizárólag a Tescóban kapható sonkakínálatból kóstoltunk, ezúttal hatfélét választottunk ki.

sonka-cover
Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

A nyugdíjasotthonból mentek fellépni: 40 év után újra színpadra álltak a szereplők (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Feszesítő, mélytisztító arcpakolás 2 hozzávalóból: azonnal felfrissíti a bőrt »

A vízálló csizma ma már csak fogalom? Néhány fontos piktogram, amivel jó, ha tisztában vagy vásárláskor »

Jodie Foster 56 évesen is gyönyörű: nem takargatja ősz haját, mégis fiatalabbnak néz ki a koránál »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Húsvét közeledtével mindenki sonkát vásárol az ünnepi asztalra, hisz sonka nélkül nincs húsvét. A negyvennapos böjt után mindannyian vágyjuk a húst, ami jelen esetben a sonkában teljesedik ki, melyhez tormát, kenyeret - vagy kalácsot -, tojást és mindenféle friss tavaszi zöldségeket eszünk.

Fontos, hogy az egyre nagyobb kínálatból ne csak finom, hanem jó minőségű sonkát válasszunk. Hogy megtaláljuk a megfelelőt, körbenéztünk a Tesco kínálatában.

A sonka definíciója

A sonka eredetileg a disznó combja, de ma már létezik pulykasonka is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal meghatározása szerint a sonka a pácolt és a füstölt húsok egy csoportjának gyűjtőfogalma, többnyire azonban a disznó combját vagy lapockáját értjük alatta. 

husveti-sonka

A sonkákat elkészítésük alapján két nagy csoportra lehet osztani: hagyományos, füstölt és gyorspácolt termékekre, melyek általában világosabbak. A hagyományos sonkák tartósításához kizárólag sót használnak, a gyorspácolt húsfélék ára kissé alacsonyabb. A hagyományos módon pácolt és hidegen füstölt termékekben csak nátrium-nitrát vagy nátrium-nitrit lehet. A nitrát belevegyül a húsba, jellegzetes, pácolt ízt adva neki. Nagyipari körülmények közt megjelentek a páclével kezelt, főtt, hőkezelt termékek. 

A sonkateszt

Tesztünkhöz a Tescóból szereztünk be hat sonkát. Volt köztük gyors érlelésű, főzött, kötözött, füstölt és egy kakukktojás is. Ez utóbbi egy pulykasonka volt, a tesztelők azonban nem tudtak róla. A pulykasonka azoknak lehet jó, akik egyébként nem esznek disznóhúst, de azért szívesen fogyasztanak sonkafélét húsvétkor. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A résztvevők csak a szeletelt sonkával találkoztak, tehát nem tudták, éppen milyet kóstolnak. A küllem mindenkinél fontos szempont volt, és természetesen a sonka íze, hogy mennyire finom, de volt, aki a sonka állagát is értékelte. Azért, hogy kicsit feldobjuk az egyhangúságot, tormát és friss kenyeret kínáltunk a sonkákhoz. 

A sonkáknál a magasabb ár egyértelműen a jobb minőséget és a magasabb hústartalmat jelenti, de a szerkesztőségi teszten meglepő módon az első helyezett az alacsonyabb árkategóriájú húskészítmény lett, a tesztelőink szerint ez való leginkább a húsvéti asztalra. 

A teszt során kiderült, hogy mindenki a régi, nosztalgikus sonkaízt és -kinézetet keresi, a sós ízre érzékenyebbek, valamint a könnyű fogyaszthatóságot részesítik előnyben. Vagyis könnyen lehessen elrágni. A zsírosság és a sósság olyannyira szubjektív, hogy volt olyan sonka, amelyiket az egyik tesztelő túl zsírosnak, a másik pedig „épp kellemesen zsírosnak” találta. A túl sós sonka sem aratott sikert, de az íztelenség sokkal inkább zavarta a csapatunk kóstolóit. 

Így szerepeltek a húsvéti sonkák

Az összesítés után látszik, hogy óriási különbség nincs a sonkák között, főleg azért, mert mindenki másik ízvilágot kedvel, de a vélemények segítségével mindenki megtalálhatja az általa preferáltat. 

Gallicoop gyorspácolt, füstölt, főtt, kötözött pulykasonka: 2,62 pont, 1990 Ft

• Picit lehetne intenzívebb ízű, jó, hogy zsírosabb.

• Nem túl sós, jó állagú.

• Viszonylag finom, omlós, de nem túl intenzív az íze.

• Szemre jó, de az íze már nem annyira.

Tesco Frikando sonka: 3,15 pont, 2490 Ft

• Kifejezetten finom, kinézetre és állagra is nagyon jó.

• Finom, omlós, kicsit talán túl sós.

• Ennek a legjobb az állaga. Nem zsíros, nem nagyon sós.

• Mezei sonka, amit bármikor megvehetünk hétköznapokon. Túl sós.

Pallini bükkfával füstölt, hagyományos kötözött sonka: 3,31 pont, 1990 Ft/kg

• Szálkás, rostos, sós, az ilyet szeretem! Nincs előre megrágva helyettem.

• Nem gyorsérlelt, jó sós, el lehet rágni, kellemesen zsíros.

• Finom, házi jellegű, igazinak tűnik. Néha kicsit nehéz összerágni. A színe szép.

• Kinézetre és színre is a legjobb, itt volt a legjobban érezhető a füstölt íz.

Pápai mestersonka: 3,54 pont, 2390 Ft/kg 

• Korrekten meg van sózva, szép a színe is.

• Jól néz ki, finom is, olyan, mint amilyennek egy sonkának lennie kell. Nincsenek cafatok.

• Kellemes íze van, nem túl füstölt, nem íztelen, elég puha.

• Eléggé tömörített, nem túl sós, kissé semleges ízű, a gyerekeknek is tetszhet.

Kőrishegyi sonka: 3,54 pont, 2590 Ft

• Könnyen szét lehet rágni, nagyon finom az íze, jó az állaga és a színe.

• A leginkább hagyományosnak kinéző.

• Kellemesen füstös, kicsit rágós, és kicsit sós.

• Ez a legjobb, igazi sonka, finom puha, ízes.

Pallini füstölt, főtt, kötözött sonka: 3,85 pont, 1790 Ft/kg

• Tömörített, levegős, buborékos, van rajta zsír, kellemesen füstös.

• Elég kellemes, jó, hogy nem annyira érződik rajta a zsír, nem nehéz.

• Kívülről ez a leggusztusosabb, nagyon finom, nem zsíros, de nem is száraz a hús.

• Ízre, színre és állagra is rendben van.

Sonka-kisokos

A hagyományos sonkát legalább három hétig érlelik, hogy a füst és az érleléshez használt só egészen a sonka rostjaiig be tudjon hatolni, hogy aztán a sonka minden falatjában érződjön. A gyors érlelésű sonkának csak a külsejét éri a füstölés, és rövidebb ideig tart a procedúra. Ezeket érdemes minden esetben megfőzni tálalás előtt.

Sonkafőzési trükkök

A sonkát a főzés előtt egy vagy két nappal áztassuk be hideg vízbe, hogy ellepje, ezzel a módszerrel kevésbé lesz sós. Ezután öntsük le a vizet, és ugyanennyi vízbe tegyük fel főni. A vízbe tehetünk borsot, vöröshagymát és fokhagymát. 

A sonkát mindig annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Ha gyors érlelésű sonkát vásároltunk, érdemes főzés után pár percre hideg vízbe tenni, mert így benne maradnak az ízek, és a sonka nem lesz száraz. 

Képeken tíz tüneményes nyuszis reggeli - Válogatós gyerekeknek is

A húsvét vallási jelentőségén túl elsősorban a gyerekekről szól. A legkisebbek ilyenkor lelkesen keresik az eldugott csokitojásokat, és készülnek a locsolkodásra. Ha szeretnél még több örömet szerezni gyermekednek, az ünnep alkalmából készíts speciális, de nem túl bonyolult, nyuszis reggelit.

Ezt is szeretjük