Nagy húsvéti sonkateszt: nem a legdrágább lett a legjobb

Mostani tesztünkben kizárólag a Tescóban kapható sonkakínálatból kóstoltunk, ezúttal hatfélét választottunk ki.

sonka-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Húsvét közeledtével mindenki sonkát vásárol az ünnepi asztalra, hisz sonka nélkül nincs húsvét. A negyvennapos böjt után mindannyian vágyjuk a húst, ami jelen esetben a sonkában teljesedik ki, melyhez tormát, kenyeret - vagy kalácsot -, tojást és mindenféle friss tavaszi zöldségeket eszünk.

Fontos, hogy az egyre nagyobb kínálatból ne csak finom, hanem jó minőségű sonkát válasszunk. Hogy megtaláljuk a megfelelőt, körbenéztünk a Tesco kínálatában.

A sonka definíciója

A sonka eredetileg a disznó combja, de ma már létezik pulykasonka is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal meghatározása szerint a sonka a pácolt és a füstölt húsok egy csoportjának gyűjtőfogalma, többnyire azonban a disznó combját vagy lapockáját értjük alatta. 

husveti-sonka

A sonkákat elkészítésük alapján két nagy csoportra lehet osztani: hagyományos, füstölt és gyorspácolt termékekre, melyek általában világosabbak. A hagyományos sonkák tartósításához kizárólag sót használnak, a gyorspácolt húsfélék ára kissé alacsonyabb. A hagyományos módon pácolt és hidegen füstölt termékekben csak nátrium-nitrát vagy nátrium-nitrit lehet. A nitrát belevegyül a húsba, jellegzetes, pácolt ízt adva neki. Nagyipari körülmények közt megjelentek a páclével kezelt, főtt, hőkezelt termékek. 

A sonkateszt

Tesztünkhöz a Tescóból szereztünk be hat sonkát. Volt köztük gyors érlelésű, főzött, kötözött, füstölt és egy kakukktojás is. Ez utóbbi egy pulykasonka volt, a tesztelők azonban nem tudtak róla. A pulykasonka azoknak lehet jó, akik egyébként nem esznek disznóhúst, de azért szívesen fogyasztanak sonkafélét húsvétkor. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A résztvevők csak a szeletelt sonkával találkoztak, tehát nem tudták, éppen milyet kóstolnak. A küllem mindenkinél fontos szempont volt, és természetesen a sonka íze, hogy mennyire finom, de volt, aki a sonka állagát is értékelte. Azért, hogy kicsit feldobjuk az egyhangúságot, tormát és friss kenyeret kínáltunk a sonkákhoz. 

A sonkáknál a magasabb ár egyértelműen a jobb minőséget és a magasabb hústartalmat jelenti, de a szerkesztőségi teszten meglepő módon az első helyezett az alacsonyabb árkategóriájú húskészítmény lett, a tesztelőink szerint ez való leginkább a húsvéti asztalra. 

A teszt során kiderült, hogy mindenki a régi, nosztalgikus sonkaízt és -kinézetet keresi, a sós ízre érzékenyebbek, valamint a könnyű fogyaszthatóságot részesítik előnyben. Vagyis könnyen lehessen elrágni. A zsírosság és a sósság olyannyira szubjektív, hogy volt olyan sonka, amelyiket az egyik tesztelő túl zsírosnak, a másik pedig „épp kellemesen zsírosnak” találta. A túl sós sonka sem aratott sikert, de az íztelenség sokkal inkább zavarta a csapatunk kóstolóit. 

Így szerepeltek a húsvéti sonkák

Az összesítés után látszik, hogy óriási különbség nincs a sonkák között, főleg azért, mert mindenki másik ízvilágot kedvel, de a vélemények segítségével mindenki megtalálhatja az általa preferáltat. 

Gallicoop gyorspácolt, füstölt, főtt, kötözött pulykasonka: 2,62 pont, 1990 Ft

• Picit lehetne intenzívebb ízű, jó, hogy zsírosabb.

• Nem túl sós, jó állagú.

• Viszonylag finom, omlós, de nem túl intenzív az íze.

• Szemre jó, de az íze már nem annyira.

Tesco Frikando sonka: 3,15 pont, 2490 Ft

• Kifejezetten finom, kinézetre és állagra is nagyon jó.

• Finom, omlós, kicsit talán túl sós.

• Ennek a legjobb az állaga. Nem zsíros, nem nagyon sós.

• Mezei sonka, amit bármikor megvehetünk hétköznapokon. Túl sós.

Pallini bükkfával füstölt, hagyományos kötözött sonka: 3,31 pont, 1990 Ft/kg

• Szálkás, rostos, sós, az ilyet szeretem! Nincs előre megrágva helyettem.

• Nem gyorsérlelt, jó sós, el lehet rágni, kellemesen zsíros.

• Finom, házi jellegű, igazinak tűnik. Néha kicsit nehéz összerágni. A színe szép.

• Kinézetre és színre is a legjobb, itt volt a legjobban érezhető a füstölt íz.

Pápai mestersonka: 3,54 pont, 2390 Ft/kg 

• Korrekten meg van sózva, szép a színe is.

• Jól néz ki, finom is, olyan, mint amilyennek egy sonkának lennie kell. Nincsenek cafatok.

• Kellemes íze van, nem túl füstölt, nem íztelen, elég puha.

• Eléggé tömörített, nem túl sós, kissé semleges ízű, a gyerekeknek is tetszhet.

Kőrishegyi sonka: 3,54 pont, 2590 Ft

• Könnyen szét lehet rágni, nagyon finom az íze, jó az állaga és a színe.

• A leginkább hagyományosnak kinéző.

• Kellemesen füstös, kicsit rágós, és kicsit sós.

• Ez a legjobb, igazi sonka, finom puha, ízes.

Pallini füstölt, főtt, kötözött sonka: 3,85 pont, 1790 Ft/kg

• Tömörített, levegős, buborékos, van rajta zsír, kellemesen füstös.

• Elég kellemes, jó, hogy nem annyira érződik rajta a zsír, nem nehéz.

• Kívülről ez a leggusztusosabb, nagyon finom, nem zsíros, de nem is száraz a hús.

• Ízre, színre és állagra is rendben van.

Sonka-kisokos

A hagyományos sonkát legalább három hétig érlelik, hogy a füst és az érleléshez használt só egészen a sonka rostjaiig be tudjon hatolni, hogy aztán a sonka minden falatjában érződjön. A gyors érlelésű sonkának csak a külsejét éri a füstölés, és rövidebb ideig tart a procedúra. Ezeket érdemes minden esetben megfőzni tálalás előtt.

Sonkafőzési trükkök

A sonkát a főzés előtt egy vagy két nappal áztassuk be hideg vízbe, hogy ellepje, ezzel a módszerrel kevésbé lesz sós. Ezután öntsük le a vizet, és ugyanennyi vízbe tegyük fel főni. A vízbe tehetünk borsot, vöröshagymát és fokhagymát. 

A sonkát mindig annyi ideig kell főzni, ahány kiló. Ha gyors érlelésű sonkát vásároltunk, érdemes főzés után pár percre hideg vízbe tenni, mert így benne maradnak az ízek, és a sonka nem lesz száraz. 

Képeken tíz tüneményes nyuszis reggeli - Válogatós gyerekeknek is

A húsvét vallási jelentőségén túl elsősorban a gyerekekről szól. A legkisebbek ilyenkor lelkesen keresik az eldugott csokitojásokat, és készülnek a locsolkodásra. Ha szeretnél még több örömet szerezni gyermekednek, az ünnep alkalmából készíts speciális, de nem túl bonyolult, nyuszis reggelit.

Ezt is szeretjük