Tilos ma mosnod, mert szerencsétlenséget hozhat: 8 nagypénteki babona a néphagyományból

Nagypénteken a keresztények Jézus Krisztus keresztre feszítéséről emlékeznek meg, de balszerencsét vagy szerencsét hozó babonák is övezik a jeles napot.

nagypénteki mosás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagypéntekhez számos tilalom és babona fűződik. A nap a keresztény vallásban Jézus feltámadásának ünnepét, a húsvétot megelőző gyásznap, Krisztus kereszthalálának állít emléket. Ekkor tetőzik a negyvennapos nagyböjt is, amikor a szigorú böjt előírása szerint csak húsmentesen szabadna étkezni, legfeljebb naponta háromszor, és csak egyszer jóllakni. Az egyház böjti szabálya régen még szigorúbb volt.

Amellett, hogy rendkívül fontos keresztény ünnepnapról van szó, népszokások és babonák tömkelege kötődik nagypéntekhez. Bár ezeket ma már kevesen tartják be, több régióban máig ismerik hazánkban. Kivétel nélkül mindegyik a jószerencsét, az egészséget vagy a szépséget, fiatalságot hivatott védeni. Érdekességképpen jó megismerni néhány szabályt.

Tilos mosni

Számos egyéb között a nagypéntek is dologtiltó nap. Balszerencsét hoz az aznapi mosás, több rémtörténet és figyelmeztetés szerint akár hirtelen villámcsapás is érheti az illetőt. De más házimunkát is szokás kerülni ezen a napon: kenyeret sem sütöttek, nemcsak a böjt miatt, hanem mert a hiedelem úgy tartotta, egyébként is kővé válna.

GettyImages-912932328
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Ezenkívül a férfiak nem szánthattak, azzal indokolva, hogy e napon Jézus a földben volt. Úgy tartották, ellenkező esetben rossz termés várható. A házaknál nem vághattak baromfit sem, mert akkor dögvész sújthatta az egész állatállományukat.

Hajnali fürdőzés ereje

Több helyütt is tartják a nagypénteki tisztító fürdést. Bármennyire hideg is legyen, hajnalban szokás volt a közeli patakhoz vagy torkolatokhoz menni, hogy a vízfolyással szemben állva meríteni lehessen a patak hűs vízéből, és azzal megmosdani, főleg az arcot és annak környékét.

Úgy vélték, aki ezt véghezviszi, egész évben egészségnek örvend, és a munkavégzésben is gyorsabb lesz, sőt még a fiatalságát, szépségét is megőrzi. Helyenként azt gondolták, hogy ez a már meglévő betegségeket is segít elűzni, néhol még az állatokat is megitatták belőle, vagy megfürdették benne.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tilos otthon tüzet gyújtani

Ezen a gyásznapon a népszokás szerint a házakban a tüzet is eloltották, mert a tűzgyújtás egyedül a templom mellett, a virrasztó és gyászruhába öltözött hívők kíséretében történhetett meg, így emlékezve vissza arra, amikor Jézust Pilátus elé vitték. Egyes területeken a vetemény védelmének érdekében tartották ezt a hagyományt.

Akik nem böjtöltek, azok is csak hideg ételeket fogyaszthattak a tűz hiánya miatt, máskülönben a nagycsütörtöktől kezdődő ételmegvonás egészen nagyszombatig, Jézus Krisztus feltámadásáig tartana.

Nagypénteki tojás

Ezen a jeles napon szokás hímes tojást festeni, ami a feltámadó Jézust jelképezi, és amit majd később a locsolkodóknak ajándékozhatnak a lányok. De nem csak a tojásfestés zajlik nagypénteken.

GettyImages-1137964116
Fotó: LordHenriVoton / Getty Images Hungary

A babona szerint, hogyha nagypéntek éjjelén egy tojást feltörtek, és belsejét egy pohár vízbe csurgatták, megjósolta, hogy milyen lesz a jövő évi termés. Ezenkívül a héját rátehették még a lakás küszöbére is, hogy megismerjék a jövendőbelijük foglalkozását. A hiedelem úgy tartja, hogy aki először rálép a tojáshéjra, azzal megegyező foglalkozású kérőre számíthat a leányzó.

Borotvahabbal festették meg a tojást

Kreatív, könnyű és kicsit sem megszokott tojásfestési technikát mutatunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük