Miért fontos, hogy legyen húsvétkor barka otthon? Ezt tartja róla a néphagyomány

A barka elengedhetetlen kelléke a húsvétnak. Vajon miért?

barka-tojas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szép és fontos dolog, hogy évről évre, ünnepekkor követjük és továbbvisszük a hagyományokat. Fontos azonban, hogy ne csak továbbvigyük, hanem értsük is azokat. Így maradhatnak csak fenn igazán.

Ahogyan a karácsonyhoz a fenyőfát társítjuk, úgy a húsvéthoz a barkát. De a legtöbben nem gondolkodunk el azon, miért is tesszük ezt. Érdemes kicsit elmélyedni a hozzá fűződő vallási és néphagyományban, így, húsvét elérkeztével különösen.

Miért a barka?

Felmerül a kérdés, először is, hogy miért éppen a barka lett a húsvéthoz társított növény. Az ok egyszerű: térségünkben nincs pálmaág, a fűzfélék füzérvirágzata viszont, a barka, fellelhető. A barka tulajdonképpen azokat a pálmaágakat szimbolizálja, melyeket a - békés, és nem harcos szándéka jeleként - szamárháton érkező Megváltó Jézust ünneplő tömeg lengetett, amikor bevonult Jeruzsálembe. Erről az eseményről emlékezünk meg virágvasárnap, húsvét előtti vasárnap, amikor a templomokban barkaszentelést is tartanak.

Másik magyarázat is van rá, miért lett a barka húsvéti növény. A bárány Jézus húsvéti jelképe, így a barka szimbolikájában sokan látnak a báránnyal párhuzamot, hiszen mind a barka felülete, mind a bárány szőre puha. Talán nem is véletlen, hogy a barka és birka szavak rokon eredetűek nyelvünkben. A magyarban egyébként egyedülálló módon látható ez, ugyanis más nyelvekben egyéb puha állatok nevére hajaz a barka kifejezés. Így az angol például catkin néven nevezi, melyben a cat, vagyis macska szó szerepel.

A barka, mivel kora tavaszi, az újjászületés szimbólumaként is társulhatott a húsvéti ünnephez.

Hagyományok a barka kapcsán

Volt, ahol a gyerekek szedték, másutt a fiatal lányok. A barkaszedésre minden évben virágvasárnap előtti szombaton került sor. A szedett barkaágakat azután bevitték a templomokba, és ott a fal mellé állították őket, hogy másnap a pap megszentelhesse azokat.

A misét követően a barkaágakkal a szőlőbe mentek, hogy a gazdáknak három-három barkaágat adjanak át. A három ág közül egyet az eresz alá tettek, egyet elástak, egyet pedig a hordó tetejére. Mindhez fűződött valamilyen hiedelem.

A ház védelmét szolgálta az eresz alá helyezett barka. Így a régiek szerint ki lehetett védeni, hogy vihar esetén villámcsapás érje a házat. Az elásott barka azt segített megelőzni, hogy pocok ássa fel a földeket, tönkretéve a növényeket. A hordóra a következő évi bor bőségessége reményében került barkaág.

Ahol csirkéket neveltek, ott az ólba is dobtak pár szemet a barkából, hogy még több tojást tojjanak a tyúkok. A kiscsibék itatójába ugyancsak került pár szem a barkából, szintén a bő szaporulat reményében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az, hogy húsvétkor legyen otthon barka, azért fontos a néphagyomány szerint, mert, ha a barkát a tűzhelybe dobják, az védelmet ad a családnak a bajtól, jégveréstől és vihartól. A hazavitt barkát rendszerint a házi oltárhoz tették.

A barkának gyógyító hatást is tulajdonítottak egykor. Úgy hitték, ha gyógyszerként egy szem barkát lenyelnek, az segíthet a torokfájást és a gyomorbajt csillapítani. Egyes tájakon szalagokat kötöttek az ágakra, hogy a daganatos betegségeket gyógyítsák.

Adjuk tovább a hagyományok szeretetét!

Ha volt egyetlen dolog is a fentiek között, amit nem ismertél, vagy esetleg több, akkor az óva inthet mindenkit: tetten értük a szokások és szimbólumok kopását. Ahogyan egy-egy apró részlet elveszik, úgy elveszhet idővel egyre több, és gyerekeink még kevesebbet, unokáink pedig talán már mit sem tudnak majd a hagyományokról, illetve azok gyökereiről.

A hagyományok megismerése, továbbadása azok fennmaradásának alapvető feltétele, de nemcsak ezért fontos: az ünnep is sokkal szebb és mélyebb lehet, ha értjük és ismerjük meghatározó szimbólumait.

Húsvéti díszek barkából

A húsvéti asztalra vagy húsvéti díszként az ajtóra érdemes barkából készíteni mutatós díszeket. Mutatunk néhány jó ötletet, amit nem nehéz megcsinálni.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük