Nagy húsvéti sonkakörkép
A boltok polcai roskadoznak a különböző húsvéti sonkák súlyától, de a bőség zavarában nem tudod, melyiket válaszd? Körképünk segít, hogy eligazodj a sonkaútvesztőben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Habár a húsvéti szokások és hagyományok egyre inkább feledésbe merülnek, a tipikus húsvéti fogások nem tűnnek el az asztalokról. A fonott kalács, a torma és nem utolsósorban a sonka a legtöbb ebédlőasztalon megtalálható a mai napig. Nélkülük nem is ünnep az ünnep.

A választék azonban széles, sonka és sonka között is óriási különbségek vannak. Egy hagyományos parasztsonka akár hónapokig is eláll, míg egy gyorsabban érlelt kötözött sonka rövid idő alatt megromlik. Szeretnéd tudni, hogy melyik a legfinomabb, melyiket érdemes választanod? Körképünk segít az eligazodásban!

Háztáji ízek

Amennyiben a hagyományos ízeket kedveled, íme, a Pick Békebeli füstölt kötözött sonkája. A cég neve már egyértelműen garancia a minőségre, azonban egy falat után te magad is meggyőződhetsz arról, hogy a régi, vidéki aromákat idéző hús kellően érlelt, nem túl sós, továbbá füstöltségét tekintve is nagyon ízletes. Egy omlós sonkafajtáról van szó, amelyet kiválóan lehet szeletelni, és szinte elolvad a szádban. Azonban ezt a terméket frissen a legjobb fogyasztani, ilyenkor érezhető a legjobban gazdag íze. A sonka kilóját 1550 forintért vásárolhatod meg.

Ínyenceknek

A Debreceni Hús hagyományosan érlelt parasztlapockája kitűnő termék.
A hosszú pácolásnak köszönhetően ez a sonka kifejezetten ízletes, picit sósabb az átlagnál, de igazán jellegzetes íze miatt a húsvéti eszem-iszom egyik különlegessége lehet. A hús főzés után könnyedén leválik a csontról, és szétomlik a szájban, ráadásul nem zsíros, így akkor is bátran fogyaszthatod, ha amúgy nem rajongsz a húsfélékért. Az egykilós csomag ára mindössze 1199 forint.

Kérek még egy szeletet!

A háziasszonyok a lapockát előszeretettel használják fel a húsvéti menü kapcsán. A Kapuvári hús kötözött, füstölt lapockája ízben kicsit eltér a Debreceni Hús termékétől.

Kevésbé füstölt, mint említett társa, azonban van valami olyan utóíze, ami miatt muszáj még egy szeletet enned belőle. Szintén egy vajpuha - kicsit zsírosabb, de nem mócsingos - húsról van szó, amelynek fűszeres ízletességét remekül kihozza a fonott kalács enyhe édessége. A lapocka kilójának ára 749 forint.

Füstölt mennyország

Amennyiben a zsírosabb falatokat kedveled, a tarja lehet számodra a legjobb választás. Persze érdemes megnézni a csomagolást, hogy mekkora része a hús, illetve mekkora része a zsíros területe, mert ha utóbbi a több, akkor jóformán csak pénzt dobsz ki az ablakon.

A Pápai Hús füstölt tarjájából például szinte lehetetlen rossz minőséget kifogni. Ezt a húst hagyományosan pácolták és füstölték, így az ízélmény garantált. Olyan aromák szabadulnak fel benne a főzés során, amelyek csak még jobban meghozzák az étvágyadat, ráadásul omlós is. A tarja kilója 1199 forintba kerül.

Hagyományos ízvilág

Egy-egy háztartásban a füstölt csülök is felbukkan a húsvéti sonka alteregójaként. A viszonylag olcsó hús legalább annyira ízletes, mint különleges társai, jól bizonyítja ezt szintén a Pápai Hús forgalmazásában álló füstölt hátsó csülök.

A pont megfelelő füstölésű - nem túl erős, de nem is alig érezhető - hús kicsit ugyan zsírosabb az átlagnál, azonban hihetetlenül omlós, főzés után még a csontról is könnyen leválik. Hagyományos húsvéti menükbe tökéletes választás, az ára pedig egészen baráti, 799 forint/kilogramm.

Ezt is szeretjük