Kakaós fonott kalács a nagyi receptje alapján
Néha kell a változatosság - ha már unod a sima fonott kalácsot, készítsd el kakaós verzióban! Így is nagyon finom.
Fonott kalács nélkül nincs húsvét, ám néha nem árt a tradíciókat újragondolni, és picit variálni a klasszikus recepteken.
A fonott kalács kakaóporral megbolondított verzióját ajánljuk, méghozzá a nagyi receptgyűjteményéből.
Fonott kakaós kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 5 dkg kakaó
- 1 tojás + 1 sárgája
- fél csomag élesztő
- csipetnyi só
Elkészítés ideje:
20 perc előkészület + kelesztés + 30-40 perc sütés.
Elkészítés menete:
Az élesztőt langyos, picit cukros tejben futtasd fel. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá az élesztős keveréket, a tojást és a csipetnyi sót. Gyúrd össze a tésztát, akkor jó, ha elválik a táltól, és már a kézhez sem ragad. Ezután fedd le egy tiszta konyharuhával, és hagyd megkelni.
A vajat a cukorral és a kakaóval olvaszd össze egy serpenyőben, és oszd háromfelé. A tésztával is hasonlóan járj el. Mindegyik tésztát nyújtsd olyan hosszúságúra, mint a tepsi, amiben sütni fogod, majd lisztezett deszkán nyújtsd meg oldalirányba is picit. A három szál közepére kend rá a kakaós krémet, majd sodord össze őket, és a három copfocskát fond össze. A végeket alaposan nyomd össze, nehogy szétessen a sütemény. Amikor kész, a tetejét kend le tojássárgával.
Hideg sütőbe tedd be a fonott kalácsot, mert addig is, míg felmelegszik, tovább kel a tészta. 30-40 perc alatt süsd készre.
Édesszájúaknak
Ha még nem tudod, milyen süteménnyel készülj az ünnepre, lapozd fel képes receptgyűjteményünket!
OLVASD EL EZT IS!
- lekvár
- húsvéti receptek
Isteni lekváros bukta, ahogy a nagymamád csinálta
- piskóta
- húsvéti receptek
A klasszikus piskóta receptje: így nem fogod elrontani
- ünnep
- sütemény