Omlós citromos kuglóf az ünnepi asztalra
Habkönnyű ünnepi desszert, amely sikert arat majd a sonka és tojás után.
Ha valami különleges desszertet szeretnél a húsvéti asztal közepére, készíts citromos kuglófot. A habkönnyű, fejedelmi sütemény citrusos aromával kényezteti a gyomrot, emellett remekül mutat az asztalon. Fogyasztható önmagában, de bármilyen krémet szervírozhatsz mellé, mert minden illik hozzá.
A csillogó citromos máz önmagában is elég a formás süteményen, de igazi vajjal vagy leheletvékony rétegben dzsemmel megkenve is mesés gasztronómiai élményt nyújt.
Omlós citromos kuglóf
Hozzávalók:
- 20 dkg kristálycukor
- 3 tojás
- fél dl víz
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg liszt
- 1 dl étolaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-1 citrom és lime
A cukormázhoz:
- 10 dkg porcukor
- fél citrom leve
- citrom és lime reszelt héja
Elkészítés ideje: 20 perc összeállítás, 40 perc sütés.
A cukrot és a tojást keverd el egy nagy tálban, szinte krémes habosra. Add hozzá a lisztet, amiben előzőleg beleszórtad a sütőport. Lassan öntsd hozzá az olajat és a vizet, végül a vaníliás cukrot szórd rá. Dolgozd össze a masszát, közben a citrom és a lime levét is adagold hozzá. Végül egy kis reszelt citrushéjat is szórhatsz bele, hogy mutatósabb és zamatosabb legyen a tészta. Alaposan gyúrd össze, hogy csomómentes és homogén tésztád legyen.
A kuglófformádat kend ki vajjal, és vékonyan szórd meg liszttel. A masszát öntsd bele és egyengesd el. 170 fokra melegítsd a sütőt, és 40 percig süsd a kuglófot. Ha beleszúrsz egy hústűt, és kihúzva még rátapad a tészta, süsd tovább a süteményt. Ha készen van, hagyd kihűlni, és a fél citrom levéből és a porcukorból készült mázzal vond be, lecsurgatva a süti oldalán. Ha maradt egy kis száraz citrushéjad reszelve, azt szórd rá a mázra, hogy vidáman színes legyen. Felhasználhatsz citrom, citrus és narancshéj reszeléket is.