Verebes István a Heti Hetes sztárja volt: 75 évesen ezzel foglalkozik

Verebes István újra a Karinthy Színházban rendez. A hatalom ostorozását feleslegesnek tartja, őt a lélektani színház érdekli.

Verebes István 2024-ben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Verebes István 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a színészt 1983-ban tüntették ki Jászai Mari-díjjal. Rendezéseinek száma mára meghaladja a színpadi szerepekét, 1980-ban elkezdett dolgozni a Magyar Rádióban is, a Rádiókabaré szerzője és előadója is volt, 1985-ben kapta meg a Karinthy-gyűrűt. 

A Heti Hetes című közéleti szórakoztató műsornak is éveken át állandó tagja volt, 1999 és 2005 között szórakoztatta az RTL nézőit. 

Verebes István 2024-ben

Verebes István újra a Karinthy Színházban rendez, Fejes Endre Vonó Ignác című darabját vitte színre. A 75 éves művész úgy érzi, éppen olyan a munkája, mint bárki másnak. 

Verebes István a Semmelweis című film díszbemutatóján 2023 novemberében.
Verebes István a Semmelweis című film díszbemutatóján 2023 novemberében.

- Ez ugyanolyan, mint egy esztergályosnak a munkája. Pontosan annyit kell lefaragni az adott munkadarabból, hogy az egy gépezetben működjön. Az kétségtelen, hogy idegileg néha nagyon komoly próba. Főleg, hogy én egy régi iskolának vagyok a képviselője a színházban, és amit én képviselek, annak most épp nincs divatja. Aminek meg divatja van, attól én meg sikítófrászt kapok többnyire - mondta a Sláger Kult műsorvezetőjének, S. Miller Andrásnak.

A színész és rendező nem szeretné a trendeket követni, a lélektani színházban hisz, legújabb rendezésében is ebben a szellemiségben állította színpadra a darabot. 

- A mestereim tanítása és példája révén én a lélektani színháznak vagyok a híve. Engem semmi spektákulum, olyan hatásvadászat nem érdekel, ami nem az emberről szól. Ami nem azt a titkot próbálja fölfejteni, amitől a néző rájön, hogy ez tulajdonképpen az ő problémája, ez az ő konfliktusa. Manapság megy az energia és a fölkorbácsoltság, a társadalomkritika, ami engem baromira nem érdekel. A hatalomnak az ostorozása, ami fölösleges, mert minden hatalom egyformán hatalom a maga kisebb-nagyobb bestialitásával. (...) Az nem érdekes, hogy Rómeó miért szeret bele Júliába. Számomra viszont csak az az érdekes.

Ő Verebes István 18 évvel fiatalabb felesége - Ágnes egy premierre kísérte el

Verebes István húsz éve hűséges negyedik feleségéhez.

Elolvasom

Cover-fotó: MTI/Zih Zsolt

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt is szeretjük