Elhunyt Venczel Vera: a 75 éves színésznő halálhírét most közölte a Vígszínház

2021. október 22-én, 75 éves korában elhunyt Venczel Vera, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

venczel-vera-cover

2021. október 22-én, 75 éves korában elhunyt Venczel Vera, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja – tudatta mély fájdalommal ma este a Vígszínház társulata.

"A ragyogóan tehetséges színésznő több mint ötven éven át volt a Víg társulatának hűséges tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan kultikus magyar filmben tündökölt.

Az általa megformált karakterekből áradt a jóság és a tisztaság, játékából sugárzott a finom, törékeny nőiesség és a színészet iránti szenvedély. Kiemelkedő színészi adottságai, munka iránti elkötelezettsége és teherbírása, kedvességgel és szerénységgel párosult.

Kollégáinak, barátainak és családtagjainak mindig nagy figyelmet szentelt, érdeklődve, szeretetteljesen fordult a körülötte lévő emberekhez.

Venczel Vera otthonában, szerettei körében tért örök nyugalomra.

A Vígszínház 125 éves történetének meghatározó színésznőjét, a magyar színház- és filmművészet felejthetetlen alakját a Vígszínház saját halottjának tekinti" - áll a teátrum közleményében. 

Venczel Vera a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.
Venczel Vera a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Venczel Vera 1946. március 10-én született Budapesten. Gyerekkora óta színésznőnek készült, még csak gimnazista volt, amikor első két filmjében játszott: Máriássy Félix 1963-as Karambol és Esztergályos Károly 1964-es Egy csónak visszafordul című alkotásában. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára elsőre felvették, osztályfőnöke, Pártos Géza a Madách Színház rendezőjeként szívesen látta volna saját anyaszínházában, de Venczel Vera végül 1968-as diplomaosztója után a Vígszínházat választotta, melynek haláláig hű tagja maradt. 

Várkonyi Zoltán már akkor szerepeket adott neki a teátrumban, amikor még csak másodéves volt, a főiskola harmadik-negyedik évében már rendszeresen játszott a Vígben, emellett forgatott a Filmgyárban, és tévészerepekben is láthatta a közönség.

venczel-vera-egri-csillagok
Fotó: Pannonia Entertainment

Várkonyi Zoltánnak köszönheti azt is, hogy elindult a mozis karrierje: az 1966-os Kárpáthy Zoltán című filmben Kovács Istvánnal szerelmespárt játszottak. Ezt követte az 1968-ban bemutatott Egri csillagok, amelyben ismét szerelmeseket, Cecey Évát, illetve Bornemissza Gergőt alakították. Minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmje, az első igazi hazai blockbuster lett, melyre összesen 18 millió jegyet vettek a nézők, Venczel Vera máig legismertebb filmszerepe az abban játszott Vicuska. 

Az egri vár kicsinyített mása az Egri csillagok című film forgatásakor 1968-ban Pilisborosjenőn. A statiszták között, középen a film főszereplői, Sinkovits Imre és Venczel Vera.
Az egri vár kicsinyített mása az Egri csillagok című film forgatásakor 1968-ban Pilisborosjenőn. A statiszták között, középen a film főszereplői, Sinkovits Imre és Venczel Vera.
Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

2017. augusztus 14-én a Tolnay Klári Emlékházban, Mohorán tartották az Egri csillagok forgatásának ötvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényt, melyen a kultikus történelmi magyar film több legendás színésze is részt vett, így Venczel Vera és Kovács István is.

Venczel Vera és Kovács István az Egri csillagok forgatásának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényen.
Venczel Vera és Kovács István az Egri csillagok forgatásának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényen.
Fotó: MTI/Komka Péter

A Kárpáthy Zoltán és az Egri csillagok után a magyar filmgyártás egy másik ikonikus alkotásában, a Fábri Zoltán 1969-ben bemutatott Isten hozta, őrnagy úr! című filmjében is láthattuk. Ő alakította Ágikát, Tót Lajost Sinkovits Imre, Tótné Mariskát Fónay Márta, az Őrnagyot Latinovits Zoltán.

Kezdetben naivaszerepek egész sorát osztották rá a rendezők, majd a drámai karakterek is megtalálták. Szepes Mária 1946-ban megjelent regénye alapján 2011-ben Lőrinczy Attila drámaíró-dramaturg kifejezetten a számára vitte színpadra A vörös oroszlánt. 

Számos tévéfilmben szerepelt, az 1970-es Pillangó című Móricz-tévéadaptáció női főszerepének megformálásáért Monte-Carlóban átvehette az Arany Nimfa-díjat. 1970 és 1980 között egyetlen mozifilmben sem, de 36 televíziós alkotásban kapott többnyire főszerepet. Színházi és a televíziós munkái mellett szinkronizált, és több hangjáték fűződik a nevéhez, az egyikért 1977-ben megkapta a kritikusok díját. Az ezredforduló után ismét felfedezte a hazai filmgyártás, szerepelt a Rokonok, a De kik azok a Lumnitzer nővérek? és a Poligamy című filmekben.

Kovács István 2019. április 22-én gratulált a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjával kitüntetett Venczel Vera színművésznek az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén a budapesti Corvin moziban.
Kovács István 2019. április 22-én gratulált a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjával kitüntetett Venczel Vera színművésznek az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén a budapesti Corvin moziban.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Venczel Vera munkásságáért 1975-ben Jászai Mari-, 1987-ben Kazinczy-díjat kapott. 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává vált, 2010-ben érdemes, 2016-ban kiváló művész lett. Ugyancsak 2016-ban Tolnay Klári-, míg 2018-ban Prima díjjal tüntették ki, 2019-ben megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját. 2021. október 20-án a Vígszínház örömmel tudatta, hogy átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait, melyeket kategóriában két-két főnek ítélik oda, és a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera, a Vígszínház művésze is részesült.

Cover-fotó: MTI/Venczel Vera az Új Tükör címlap fotózásán

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük