Az Egri csillagok Vicuskájaként lett ismert - A 74 éves Venczel Verát most emlékdíjjal tüntették ki

Venczel Vera kapta 2020-ban a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az 1968-as év meghatározó Venczel Vera életében: ekkor vehette át a diplomáját a Színművészetin, és ebben az évben mutatták be Várkonyi Zoltán Egri csillagok című filmjét, amelyben a színésznő alakította Vicuskát. 

A neves rendezőnek talán már a felvételin feltűnt a fiatal tehetség, másodév végén már szerepet adott neki a Vígszínházban, a főiskola harmadik-negyedik évében pedig már rendszeresen játszott a Vígben, emellett forgatott a Filmgyárban, és tévészerepekben is láthatta a közönség. 

Roboz Imre-díj

Várkonyi először az 1966-ban készült Kárpáthy Zoltán című filmjében adott szerepet a főiskolás Venczel Verának, ezt követte az 1968-ban bemutatott Egri csillagok. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy bár osztályfőnöke, Pártos Géza, aki a Madách Színház rendezője volt, tanítványát szívesen látta volna saját anyaszínházában, a kezdő színésznő végül a Vígszínház igazgatója, Várkonyi Zoltán által felkínált szerződést írta alá. 

2020-ban a 74 éves Jászai Mari-díjas színésznő, aki érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, érdemelte ki a Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az elismerést 1991-ben Roboz Zsuzsi festőművész hozta létre apja, Roboz Imre tiszteletére, aki a két világháború között csaknem két évtizedig volt a Vígszínház igazgatója. Bármely művészeti dolgozó elnyerheti, aki a színpadi teljesítményén túl egyéb, társadalmi szerepvállalásaival is erősíti a Vígszínház jó hírét.

Elsőként a kétszeres Kossuth-díjas rendező, tanár, Horvai István vehette át, akit olyan művészek követtek, mint Hegedűs D. Géza, Igó Éva, Halász Judit, Lukács Sándor, Vecsei Miklós, ifj. Vidnyánszky Attila vagy Kútvölgyi Erzsébet, aki kétszer is megkapta a díjat.

Kovács István, az Egri csillagok Gergője

Kovács István 2020. május 7-én ünnepelte a 76. születésnapját. 1966-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Várkonyi Zoltán növendéke volt. Már főiskolás évei alatt, 1964-től játszott a Vígszínházban, melynek később tagja lett. Leghíresebb szerepei közé tartoznak az Egri csillagok Bornemissza Gergelye és a Kárpáthy Zoltán címszerepe, de sokan emlékezhetnek rá az Abigélből és Szomszédokból is.

76 éves lett Kovács István - Az Egri csillagok Gergője most is nagyon sármos

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük