Ma 80 éves Pécsi Ildikó: Az aranyember szőke sztárja a ’60-as évek szexszimbóluma volt

Pécsi Ildikó 1959 óta tartó pályafutása során számos emlékezetes szerepet alakított.

pecsi-ildiko-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Még dúlt a második világháború, amikor az 1940. május 21-én született Pécsi Ildikó hároméves kislányként elhatározta, hogy színésznő lesz. Hatezer jelentkező közül került be a legjobb 22 közé, és 1962-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, de a rendezők már a főiskola alatt kinézték maguknak. 1959-ben szerepelt először a filmvásznon. 

Országos ismertséget az 1962-ben bemutatott első magyar szélesvásznú film, Az aranyember hozott számára. A 22 éves színésznő alakította a Jókai-adaptációban Tímár Mihály szerelmét, a gyönyörű, szőke Noémit. 

Az aranyember szőke Noémija a '60-as évek sztárja lett 

Az aranyember bemutatása után sok férfi álmodozott róla, ebben a filmben szeretett bele későbbi férje, Szűcs Lajos is. 1963-ban ismerkedtek meg Pécsett, házasságot 1969-ben kötöttek. Ekkorra már a jóképű labdarúgó olimpiai bajnok is volt. Mindkettejükért sokan rajongtak, a sportoló a válogatottal sokat utazott, a színésznő pedig rengeteget forgatott, és a színházban is játszott, a távolság és a külön töltött idő mégsem kezdte ki kapcsolatukat, idén ünnepelték az 51. házassági évfordulójukat. 

Pécsi Ildikó a ’60-as évek szexszimbóluma lett, Az aranyembert sorra követték a filmek, előfordult, hogy két év alatt nyolc alkotásban játszott főszerepet. A magyar Gina Lollobrigidának nevezett sztár emlékezetes alakítást nyújtott Rózsa, a cigány lány szerepében az 1963-ban forgatott, A Tenkes kapitánya című sorozatban is. Fiatalkori fotóit elnézve nem csoda, hogy ő volt az ügyeletes szexszimbólum. 

Miután megszületett fia, Csaba, és visszatért a filmvászonra, ki tudott törni a szexszimbólum-skatulyából. A Rideg Sándor regénye alapján készült, 1980-ban bemutatott Indul a bakterház filmtörténeti klasszikussá vált. Regős Bendegúz (Olvasztó Imre) történetében Pécsi Ildikó Csámpás Rozi bőrébe bújt, és olyan neves színművészekkel forgatott együtt, mint Koltai Róbert, Haumann Péter, Horváth Teri, Csákányi László vagy Molnár Piroska. 

Filmes munkái sorában újabb mérföldkőnek számít az először 1984-ben képernyőre került, Linda című sorozat, amelyben Steinbach Klárikát, Veszprémi Béla (a főhős apja, megformálója Bodrogi Gyula) állandóan aggódó barátnőjét alakította.

Görbe Nóra (Veszprémi Linda) és Pécsi Ildikó (Steinbach Klára) 1988-ban a Linda című tévésorozat egyik epizódjának a forgatásán.
Görbe Nóra (Veszprémi Linda) és Pécsi Ildikó (Steinbach Klára) 1988-ban a Linda című tévésorozat egyik epizódjának a forgatásán.
Fotó: MTI/Friedmann Endre

A televízióban számos szórakoztató műsorban, kabaréban is láthattuk, Antal Imrével legendás A néma levente- és a Rómeó és Júlia-paródiájuk is. 

Pécsi Ildikó, aki kezdetben naivákat alakított, bebizonyította, hogy drámai szerepekben, komédiákban és operettekben is kiváló. Jellemábrázoló készségének és humorának köszönhetően idővel kiváló karakterszínésszé vált. Nemcsak színésznőként ismert, hanem rendezőként is: évekig vitte a Táci Gorsium Nyári Játékait, több száz önálló irodalmi estet tartott, tévéjátékokat rendezett, könyvet is írt. 

A Magyar Filmakadémia életműdíjával kitüntetett Pécsi Ildikó, Eperjes Károly, Béres Ilona és Cserhalmi György.
A Magyar Filmakadémia életműdíjával kitüntetett Pécsi Ildikó, Eperjes Károly, Béres Ilona és Cserhalmi György.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

1976-ban Jászai Mari-, 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2009-ben Örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában. A Magyar Filmakadémia Egyesület 2020. február 28-án a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle keretében életműdíjjal tüntette ki a Vigadóban. 

Ezt is szeretjük