A kőszívű ember fiaiban sötét hajú szépség volt - A 77 éves Béres Ilona friss fotókon

Béres Ilonát is életműdíjjal tüntette ki a Magyar Filmakadémia Egyesület péntek este a Vigadóban.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Béres Ilonát is életműdíjjal tüntette ki a Magyar Filmakadémia Egyesület a Vigadóban. A 2020. február 26. és 29. között megrendezett Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle keretében a színésznő mellett Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színművészek és Szabó István rendező azok, akinek pályáját az egyesület idén életműdíjjal méltatja.

Szerdán kiderült, Szabó István nem veszi át az életműdíját, erről szóban tájékoztatta a Magyar Filmakadémia Egyesületet, amelynek tagjai tiszteletben tartják, és tudomásul vették a filmrendező döntését. Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését ügynökmúltja miatt a közelmúltban többen is kritizálták.

Béres Ilona, a '60-as évek filmjeinek sztárja

Béres Ilona 1942. június 4.-én született Kispesten. 1964-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, de karrierje már korábban beindult. Még színművészetis volt, amikor Gertler Viktor Az aranyember című színes, romantikus filmjében, amely az első magyar szélesvásznú alkotás volt, megkapta a szépséges, halk szavú Tímea, Ali Csorbadzsi árván maradt leányának szerepét. 

Az 1962-ben bemutatott film hatalmas közönségsikert aratott, a mai napig időről időre ismétli a köztévé. Az aranyembernek köszönhető, hogy a következő években további Jókai-regényeket filmesítettek meg.

Szemere Vera (Plankenhorst Antoinette), Béres Ilona (Plankenhorst Alfonsine) és Básti Lajos (Rideghváry Bence) szerepében A kőszívű ember fiaiban.
Szemere Vera (Plankenhorst Antoinette), Béres Ilona (Plankenhorst Alfonsine) és Básti Lajos (Rideghváry Bence) szerepében A kőszívű ember fiaiban.
Fotó: MTI/Bojár Sándor

Béres Ilona a Várkonyi Zoltán által rendezett A kőszívű ember fiai című filmdrámában is szerepet kapott, amit 1965-ben mutattak be a mozik. Felújított változatát a mai napig láthatjuk, többnyire március 15., az 1948-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapja idején kerül adásba. 

Plankenhorst Alfonsine szerepében látható, akibe Baradlay Jenő viszonzatlanul szerelmes. A fiatal nő szíve Palvicz Ottóé, akinek titokban egy gyermeket is szült, de mivel a férfi szegény katonatiszt, nem lehetnek együtt. Míg Béres Ilona Az aranyemberben egy kedves, szomorú sorsú fiatal nőt alakított, A kőszívű ember fiaiban játszott karaktere, Alfonsine már nem szimpatikus: Plankenhorsték köpönyegforgatók, csak látszólag támogatják a forradalmárokat, valójában a császár hívei maradtak, kémkednek is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Béres Ilonát már pályakezdőként Lukács Margit és Sulyok Mária utódjaként emlegettek. A ’60-as években számos további filmben játszott: Hattyúdal (Keleti Márton), Álmodozások kora (Szabó István), Aranysárkány (Ranódy László), Egy szerelem három éjszakája (Révész György). Filmes karrierje aztán derékba tört, mert tiltólistára került. 

Tolnay Klári és Béres Ilona 1963-ban Az út mellett című rádiójátékának felvételén a Magyar Rádióban.
Tolnay Klári és Béres Ilona 1963-ban Az út mellett című rádiójátékának felvételén a Magyar Rádióban.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Huszonévesen tiltólistára tette a filmgyár

Az 1967-ben bemutatott Egy szerelem három éjszakája forgatásán a fiatal színésznő napokig egy fagyos tavon imbolygó csónakban játszott, mert a rendező tökéletesen szeretett volna megvalósítani egy jelenetet. Ennek az lett a következménye, hogy Béres Ilona másfél évig kórházba járt, huszonéves korában többször is meg kellett műteni.

- A szocializmus kellős közepén én, huszonévesen, tíz filmmel a hátam mögött bepereltem a Magyar Filmgyártó Vállalatot, mert halálosan felháborodtam, hogy a magyar színészeket nem biztosítják. Megnyertem a pert természetesen, a bíró mondta, hogy semmilyen retorzióval nem élhet a filmgyár. A filmgyár pedig azt mondta, hogy nagyon szeretjük Béres Ilonát, de sajnos nincs rá szükség - mesélte 2018 májusában az RTL Klub  XXI. század  című műsorában.

beres-ilona-2018
Fotó: RTL Klub/XXI. század

Innentől kezdve nem szerepelhetett mozifilmben, csak tévéjátékokban. 15 év után hívta fel újra a filmgyár azzal, hogy szeretnék felkérni újra egy mozifilmre. Így játszhatott később az Elveszett illúziókban, majd később a Moszkva térben. 

Béres Ilona hangja számtalan hangjátékban hallható. Szinkronizált is, a Macskafogókban ő adta Pissy, a patkány hangját. Több színházban is megfordult, tagja volt a debreceni teátrumnak és a Madách Színháznak is. A leghosszabb ideig a Nemzeti Színház, a Vígszínház és a Pesti Magyar Színház társulatának tagja volt - évekig a Pesti Magyar Színiakadémia (korábban Nemzeti Stúdió) tanára is volt. 2012 óta szabadúszó.

2019 márciusában súlyos válltörést szenvedett, a Magyar Színház POSZT-ra beválogatott kétszemélyes darabjával sem tudott szerepelni a júniusi Pécsi Országos Színházi Találkozón, helyette egy másik előadást válogattak be. A gyógytorna és a fizikoterápia sem hozta meg a kívánt hatást, így 2019 novemberében megműtötték.

- Hálával gondolok a csodálatos Kiss Jenő főorvos úrra, aki a protézist javasolta, és az operációt is elvégezte. Ezt csak így lehetett rendbe hozni. Lassan elkezdem a rehabilitációt, de ezúttal már nem tartok a gyógytornától. Korábban az is kimondhatatlan fájdalmakkal járt. Most bizakodó vagyok - mesélte 2019 decemberében a Blikknek hozzátéve: egyelőre nem foglalkoztatja, mikor térhet vissza a színpadra. 

beres-ilona
Fotó: Femina/Rátkai Márk

Béres Ilonát 1973-ban Jászai Mari-, 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1983-ban érdemes művész, 1996-ban kiváló művész címet kapott. 2004-ben örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában, ugyanettől az évtől a Nemzeti Színház örökös tagja. 2014-ben elsők között választották be a nemzet művészei közé. 2017-ben Pro Urbe Budapest díjat vehetett át, 2019-ben Budapest díszpolgára lett. 2020. február 28-án a Magyar Filmakadémia Egyesület a Vigadóban életműdíjjal tüntette ki a színésznőt. 

beres-ilona-eletmudijasok
Fotó: Femina/Rátkai Márk

A Magyar Filmakadémia Egyesület másodszor adott át életműdíjakat. A péntek esti gála résztvevőinek levetítették a díjazottak legemlékezetesebb alakításaiból készített összeállítást. Az elismerést, a hat darab nyolcágú csillag által alkotott szobrot Novák Emil, az egyesület elnöke adta át a művészeknek a laudálókkal közösen.

Béres Ilonáról Keleti Éva fotográfus kiemelte: klasszikus magyar filmek nőalakjaiban tündökölt tehetségével és szépségével. 

beres-ilona-eletmudij
Fotó: Femina/Rátkai Márk

- Szenvedélyes volt és szerelmes, bántó és humoros, tragikus és tragikomikus a filmvásznon és a színdarabokban egyaránt. Bennem él az Esős vasárnap egyetemi hallgatója ugyanúgy, mint a Hattyúdal fiatal lánya - idézte Keleti Éva szavait az MTI.

A kőszívű ember fiai ma is élő szereplői

A kőszívű ember fiai felvonultatta a magyar színjátszás színe-javát: a főszereplők közül Sulyok Mária, Bitskey Tibor, Major Tamás, Polónyi Gyöngyi vagy Bujtor István már nincsenek köztünk, az akkori fiatal szereplők közül pedig mára többen is Kossuth-díjas színművészek lettek. Képes összeállításunkban megnézheted, hogy néznek ki most a film még életben lévő szereplői.

Ezt is szeretjük