Béres Ilonát igazságtalanul tették tiltólistára - Ezért nem láthattuk évekig filmekben

Béres Ilonát huszonévesen tette tiltólistára a filmgyár.

beres-ilona-cover-xxi-szazad

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Béres Ilonáról már óvodáskorában kiderült, hogy színésznő lesz belőle, annyira tehetséges volt. Huszonéves korában a hírneve már épp kezdett végigsöpörni az országon, amikor hirtelen nem kapott több szerepet. A 75 éves színésznő az RTL Klub XXI. század című műsorának elárulta, miért.

A Halhatatlanok Társulatának tagja, a Nemzet Művésze, valamint Kossuth- és Jászai Mari-díjat is kapott Béres Ilona. A színészettel tehát soha nem hagyott fel, mindössze a filmipar száműzte őt hosszú időre. 

Béres Ilona elmondta, fiatalkorában teljesen természetesnek vette a színészi pályát, nem volt kérdés számára, hogy felvételizik a Színművészeti Egyetemre. Filmvásznon és színpadon is magával ragadó jelenség volt - és most is az -, de dívának soha sem tartotta magát. Húszéves korában robbant be a Hátsó ajtó című filmmel. 

Béres Ilona ezután, a hatvanas években az ország egyik legnépszerűbb színésznője lett, a legnagyobbak, így Fábri, Várkonyi, Keleti Márton, Gertler Viktor vagy a fiatal Szabó István is vele akart dolgozni. A fordulat akkor jött, amikor egy forgatás miatt megbetegedett, és kórházba került.

beres-ilona-xxi
Fotó: RTL Klub/XXI. század

Révész György egyik filmjében, ahol a rendező tökéletesen szeretett volna megvalósítani egy jelenetet, Béres Ilona napokig egy fagyos tavon imbolygó csónakban játszott. Emiatt a színésznő másfél évig járt kórházba, huszonéves korában többször meg kellett műteni. A jelenet majdnem a karrierjébe került.

- A szocializmus kellős közepén én, huszonévesen, tíz filmmel a hátam mögött

BEPERELTEM A MAGYAR FILMGYÁRTÓ VÁLLALATOT, MERT HALÁLOSAN FELHÁBORODTAM, HOGY A MAGYAR SZÍNÉSZEKET NEM BIZTOSÍTJÁK.

Megnyertem a pert természetesen, a bíró mondta, hogy semmilyen retorzióval nem élhet a filmgyár. A filmgyár pedig azt mondta, hogy nagyon szeretjük Béres Ilonát, de sajnos nincs rá szükség - mesélte a XXI. században Borsody Istvánnak.  

Béres Ilona innentől kezdve nem szerepelhetett mozifilmben, csak tévéjátékokban, ahol pedig azokkal játszott együtt, akikkel korábban is.

- Azokkal, akik össze-vissza hazudoztak a bíróságon, én találkoztam, mint stábtagokkal. Nem én hajtottam le a fejem, ők voltak zavarban, nem kértem tőlük számon semmit - osztotta meg az RTL Klub nézőivel.

15 év után hívta fel újra a filmgyár a színésznőt, szerették volna felkérni újra egy mozifilmre. Így játszhatott később az Elveszett illúziókban, majd később a Moszkva térben.

Ő játszotta Tímeát az Aranyemberben

Az 1962-es premierje óta eltelt több mint fél évszázad során már több millió néző látta a filmet, nem véletlen, hogy a mai napig a legnézettebb magyar filmek közé tartozik. Mutatjuk a szereplőket akkor és most!

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezt is szeretjük