Uri Geller 75 éves lett: ősz hajjal alig ismerni fel a világhírű mentalistát

Uri Geller ma minden idejét az Izraelben található múzeumának szenteli.

uri-geller-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

"Tedd a kezed a tévére!”, "A színpad a tied!”, "Múkodj!” - Uri Geller mondásai különleges izraeli akcentusával ma már szállóigének számítanak hazánkban. Bár a Mentalista című műsora óta 13 év telt el, a világhírű kanálhajlító szavai most is a fülünkbe csengenek.

Ugyan 1946. december 20-án Izraelben született, és sosem élt hazánkban, magyar származású szülei révén valamennyire beszéli a nyelvet. Édesanyja, Freud Manci és apja, Gellért Izsák a Balatonon szerettek egymásba, 1938-ban a Dohány utcában keltek egybe, majd együtt vándoroltak ki Magyarországról.

Uri Geller 75 évesen így néz ki ősz hajjal

Fiuk már külföldön látta meg a napvilágot, ám különleges képességei csak jóval a születése után jelentkeztek.

- Ötéves voltam, amikor egy kertben játszottam Izraelben. Hirtelen megláttam egy fényt, ütemesen világított, és egy lézersugárszerű valami eltalálta a homlokomat. Annyira erős volt, hogy leestem a földre. Amikor felkeltem, azonnal odafutottam az anyukámhoz, aki nem hitt nekem. Azt mondta, hogy csak kitaláltam vagy álmodtam az egészet. Nem sokkal ezután édesanyám konyhájában a kanál elgörbült, majd eltört a kezemben miközben ettem - emlékezett vissza a Magellán interjújában 2021 októberében.

Uri Geller 2021 októberében a Magellán című műsorban.
Uri Geller 2021 októberében a Magellán című műsorban.
Fotó: TV2/Magellán

A világ parafenoménként ismerte meg, pedig felnőtt éveiben még teljesen más irányba indult el. Az iskolai tanulmányai után katonának állt, ejtőernyősként szolgált az izraeli seregben, majd fotómodellként kereste a kenyerét. 

Ezek után merült el egyre jobban a paranormális világ rejtelmeiben. Pályafutása során számtalan hírességgel összehozta az élet. Kapott kanalat Michael Jacksontól és amerikai elnököktől is. A hosszú esztendőkön át gyűjtögetett relikviákat ma saját, izraeli múzeumában őrzi. Az ide látogatók személyesen tőle kapnak idegenvezetést, amely során olyan tárgyakat csodálhatnak meg, mint Marilyn Monroe parfümje, Kobe Bryant dedikált kosárlabdája vagy egy Cadillac autó, amelyet különböző hírességek meghajlított kanalai borítanak.

uri-geller-3
Fotó: TV2/Magellán

A 75 éves híresség haja ugyan őszbe borult, lelkesedéséből semmit sem veszített. Szenvedélyesen tanulmányozza a természetfelettit, ráadásul immár akkor is tud kanalat hajlítani, ha épp semmilyen evőeszköz nincs a közelében: a 2019-ben a karjára varratott, kanalat mintázó tetoválás segítségével.

uri-geller-2
Fotó: TV2/Magellán

Így néz ki ma Prokopp Dóra

Prokopp Dóra 1967. július 30-án született Budapesten. Hatalmas népszerűségre tett szert az 1993-ban indult Szerencsekerék című vetélkedő betűforgató háziasszonyaként. 1997-től az RTL Klubnál dolgozott, és saját műsort kapott Dóra mozija címmel. Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változott 54 éves korára. 

Cover-fotó: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük