Koltai Lajos: "Törőcsik Mari már első filmszerepében, a Körhintában szinte mindent tudott"

Koltai Lajos szerint az egyik legnagyobb magyar színésznőt vesztettük el.

Koltai Lajos:
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

 péntek hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Maritól Koltai Lajos is búcsúzott.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező azt mondta, az egyik legnagyobb magyar színésznő távozott, legyen szó színházról vagy filmről. 

Koltai Lajos búcsúja Törőcsik Maritól

Az Oscar-jelölt Koltai az 1971-es Hangyaboly forgatásán dolgozott együtt először Törőcsik Marival, majd Maár Gyulával hármójuk első közös filmje a Prés volt.

koltai-lajos
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

- Mari elképesztőt alakított abban a filmben is: nagyon értett ahhoz, hogy mit fedjen fel magából, hogy mit adjon oda, de a legfontosabb az volt, hogy az arcát adta nekünk, nekem, a kamerának. Hosszasan nézett bele a kamerába, ami Maár Gyulával a stílusunk része volt, és Mari esetében olyan volt, mint a pőrére vetkőzés, talán ehhez hasonlítható a legjobban - méltatta a színésznőt Koltai Lajos az Origónak.

Legfontosabb közös munkájuknak a Déryné, hol van? című alkotást tartották, amiért Törőcsik Mari 1976-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a cannes-i fesztiválon. Az Amerikai Egyesült Államokban, Olaszországban és Franciaországban is vetítették a mozik Mrs. Dery Where Are You? címmel.

Óriási elismerés, sosem beszéltünk róla eleget.

Déryné, hol van? című filmet 2021. április 21-én és 22-én is műsorra tűzi az M5 csatorna.  

már az első filmszerepe, a Körhinta alkalmával szinte mindent tudott,

akárhányszor látom a televízióban, mindig el vagyok tőle ájulva – dicsérte Törőcsik Marit Koltai az Origónak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Törőcsik Mari elsőéves volt a Színművészetin, amikor Fábri Zoltán kiválasztotta a Körhinta főszerepére. Az alkotást az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték, az író Jean Cocteau és a rendező François Truffaut is méltatták Törőcsik Mari színészi képességeit. A főiskolás éveiben (1954 és 1958 között) annyit forgatott, hogy három vizsgára nem jutott ideje, ezért diplomáját csak évtizedekkel később kapta meg.

Ezt és további érdekességeket is megtudhatunk a Nemzeti Filmintézet által összeállított videóból, ami másfél héttel ezelőtt készült, amikor még mindenki reménykedett abban, hogy a színésznő állapota javul, és elhagyhatja a kórházat.

Koltai Lajos a Prés, a Végül, a Déryné, hol van? című filmek mellett a Teketória című alkotásban is fényképezte Törőcsik Marit. Ez az 1976-os filmje március végén került fel felújítva a Filmio kínálatába, ahol Törőcsik Mari több filmje is megtalálható.

A Törőcsik Mari által alakított Teréz karaktere úgy érzi, hogy a válása után teljesen kiüresedett az élete, és nem találja a helyét a világban. Szerettei próbálják jobb belátásra bírni, és támogató környezetet biztosítani neki, de Teréz egyre inkább elveszti önmagát. Öngúnnyal szemléli elnéző környezetét és lázadó kitöréseit. Hosszú szipkás, skarlátruhás, parókás hölgyet alakít, miközben egy üveg vodkával ironizál ezen a látszatstabilizáláson.

Koltai Lajos operatőr képei izzó tükröt mutatnak, képkockáról képkockára szoríthatunk a főhősnek, hogy elérje a célját az újrakezdés reményében. Törőcsik érzékeny és aprólékos játéka ebben az alkotásban is csodásan megmutatkozik.

A közmédia csatornái – a filmek és archív felvételek mellett – több műsorukban is megemlékeznek Törőcsik Mariról.

A Duna Televízió pénteken este műsorra tűzte a Körhintát. A Kossuth Rádió a Szombat reggelben és a szombati Kívánságkosárban is a színésznő emléke előtt tiszteleg. A Bartók Rádió vasárnap 16 órakor kezdődő Lemezelő című műsorában a 2013. november 17-i, Törőcsik Marival készült Média Korrektúra-díjas adás ismétlése lesz hallható.

Duna World csatorna szombaton és vasárnap a Párbeszéd című filmdrámát, az M5 április 21-én és 22-én Déryné, hol van?, április 23-án és 24-én az Elveszett paradicsom, április 28-án és 29-én a Szemüvegesek című filmet adja le.

A Vertigo Média úgy döntött, a mozinyitást követően ismét vetítik szélesvásznon a Mészáros Márta rendezésében készült Aurora Borealis - Északi Fény című filmet, amely Törőcsik Mari utolsó filmes szereplése.

Soós Imre és Törőcsik Mari, a Körhinta sztárjai

Törőcsik Mari első filmje az 1955-ben készült Körhinta volt. Fábri Zoltán alkotása máig összefonódik a színésznő és filmbeli partnere, a tragikusan fiatalon elhunyt Soós Imre nevével. A színésznő 2016-ban árulta el, hogy Pataki Mari és Bíró Máté nem csak a filmvásznon habarodtak egymásba. "Soós Imrével kicsit egymásba is szerettünk" - mondta akkor.

Soós Imre és Törőcsik Mari sosem látott fotókon - Ennyire odavoltak egymásért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cover-fotó: Törőcsik Mari 2012-ben életműdíjával az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén (MTI/Bíró István)

Ezt is szeretjük