Ő volt Lópici Gáspár - A 81 éves színészlegenda ma csak segítséggel tud járni
Szilágyi István színész tavaly balesetet szenvedett, de ma már jól van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szilágyi Istvánt a legtöbben a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárjával azonosítják. Az utóbbi években nehéz anyagi helyzetéről, sanyarú lakhatási körülményeiről és egészségi állapotáról írtak a lapok. A 81 éves színész tavaly februárban balesetet is szenvedett, de ma már el tudja hagyni otthonát. 

Szilágyi István csípőjéből tavaly februárban tört le egy darab egy háztartási balesetben, sokáig járókerettel is alig tudott közlekedni, de mára felépült, a Blikk fotósa az Örs vezér téren szúrta ki, amint felesége, Humenyánszky Jolán szobrászművész karjába kapaszkodva, segédeszköz nélkül közlekedik. 

- Kicsit még nehezemre esik a járás, bár inkább csoszogásnak mondanám, de fájdalmam nincsen. Viszont ha nem foghatnám a feleségem karját, ki se mozdultam volna otthonról - mondta a napilapnak, hozzátéve, hogy 77 éves nejével továbbra sem kívánnak idősek otthonába vonulni. 

A százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.
A százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos

Idén júliusban a Story magazin munkatársa látogatta meg otthonában az Aase-díjas színészt, aki azt mondta, jól vannak, szeret otthon lenni, közel van hozzájuk a pékség, a cukrászda és az orvos is. Azt is elárulta, hogy fiuk, Péter továbbra is velük él.

- Nagy az öröm most nálunk, nemrég ugyanis megemelték a kevéske nyugdíjamat. Arra persze ez a pénz sem elég, hogy elutazzunk belőle, de hová is akarnánk mi menni? Rengeteg a terebélyes fa a kertünkben, amik alatt a nyári melegben órákig tudunk hűsölni - magyarázta a lapnak.

Szilágyi István 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Játszott az egri Gárdonyi Géza Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Vígszínházban és a Vidám Színpadon is. Tagja volt a Mafilm társulatának is. 1998-ban a Győri Nemzeti Színházhoz szerződött, 2016-ban nyugdíjazták. 

Az 1959-ben készült Égrenyíló ablak című filmben állt először kamera elé. Ötven éven keresztül számtalan filmben játszott: többek között Talpuk alatt fütyül a szél, A Pogány Madonna, A legényanya, Hamis a baba, A három testőr Afrikában, A napfény íze, Csak szex és más semmi, Zimmer Feri 2. Utoljára a 2014-ben a köztévén bemutatott Kossuthkifli című hatrészes sorozatban láthattuk.

Országosan ismertté 1968-ban Sípos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévéfilmsorozatban. A '90-es években a Lottó reklámarca is volt. A nézők többsége a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárjaként emlékszik rá. 

A Keménykalap és krumpliorr gyereksztárja ma

Kovács Krisztián a ’70-es évek legnagyobb gyereksztárja volt Magyarországon. Négyéves korától, 1969-től a ’80-as évek elejéig számos szerepben láthattuk. Olyan tévéfilmekben szerepelt, mint a Hahó, Öcsi!, a Hahó, a tenger!, Az öreg bánya titka, az Utánam, srácok, a Keménykalap és krumpliorr, illetve a Barátom, Bonca. Ma már nagyapa, és évek óta külföldön él.  

Ezt is szeretjük