A 70-es évek magyar gyereksztárja volt - 54 évesen így néz ki Kovács Krisztián

Kovács Krisztián a Hahó, Öcsi! vagy a Keménykalap és krumpliorr sztárja volt.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kovács Krisztián a ’70-es évek legnagyobb gyereksztárja volt Magyarországon. 1965. augusztus 15-én született Budapesten, és négyéves korától, 1969-től a ’80-as évek elejéig számos szerepben láthattuk. Olyan tévéfilmekben szerepelt, mint a Hahó, Öcsi!, a Hahó, a tenger!, Az öreg bánya titka, az Utánam, srácok, a Keménykalap és krumpliorr, illetve a Barátom, Bonca - utóbbiért nívódíjat is kapott. 

Utoljára Szép Ernő Vőlegény című színdarabjának 1982-es, tévés adaptációjában nézhette meg a közönség, aztán 17 évesen felhagyott a szerepléssel. Informatikus lett belőle, egy lánya született, aki már egy unokával is megajándékozta az Amerikában élő egykori gyerekszínészt. Interjút ritkán ad, de június végén az Újságmúzeummal kivételt tett. Azt mesélte, egy idő után beleunt a filmezésbe, ahogy a gyerekkorból kinőtt, úgy a filmezésből is. 

- Csak egy gyerek voltam, aki a kamerák előtt állt, nem színész. A színész az, aki bele tud bújni más karakterekbe.

Én csak magamat adtam. 

Kovács Krisztián igazi színészóriásokkal játszhatott együtt: az 1976-os Barátom, Boncában Bujtor István volt a partnere, a színész tanította meg az autójával vezetni a forgatások alatt a Népligetben. Ugyanebben az évben az Operettszínházban Latinovits Zoltánnal is együtt állt színpadra A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak című operettben. Először 1969-ben, A kéktiszta szerelem című film forgatásán dolgoztak együtt, amiben Kovács Krisztián egy epizódszerepben Törőcsik Mari kisfiát játszotta. Latinovits a szünetekben sokat játszott a négyéves kis gyerekszereplővel. 

- Nagyon tetszett Zoli bácsiban gyerekként - akkor ezt persze nem tudtam megfogalmazni magamnak -, hogy

Zoli bácsi nem píszí, vagyis nem átlagos, és nem akar megfelelni a környezetének.

Tetszett, hogy mindenkivel őszinte, amibe az is belefért, hogy pokrócként viselkedett valakivel, mert nem ok nélkül tette. Ha mi kölkök valamit elrontottunk a Bozzi próbáján, simán nekiállt újra elpróbálni a jelenetet. Ha egy felnőtt színész rontott harmadszorra, akkor kikelt magából, azt ordibálta, hogy minek jön egy ilyen ember színésznek, ha képtelen megjegyezni a szöveget - árulta el az Újságmúzeumnak. 

Kovács Krisztián már jó ideje külföldön él. Egy fejvadászcég megkeresésére dolgozott informatikusként Angliában, Ausztriában pedig két évig egy tiroli panziót működtetett. Jelenleg Amerikában, Washington államban él. 

- Amerikában a második feleségemmel élek. Az első házasságomban született kislányom, Janka már felnőtt nő, Magyarországon jogász, és már egy kislánya is van, tehát bármily furcsa, nagypapa vagyok.

Az Újságmúzeum teljes interjúját Kovács Krisztiánnal ide kattintva olvashatod

A Keménykalap és krumpliorr szereplői egykor és ma

A hetvenes évek egyik legnépszerűbb hazai ifjúsági sorozata a Keménykalap és krumpliorr volt, melynek négy epizódját 1973-ban forgatta le a Magyar Televízió, majd egy évvel később mutatta be kirobbanó sikerrel. Az egész ország imádta a bűbájos gyerekszínészeket, későbbi pályájuk nagyon eltérően alakult, többen örökre hátat fordítottak a kameráknak. 

Ezt is szeretjük