A Valahol Európában gyerekszínésze volt - Kalmár Tibor a kabarék leghíresebb rendezője lett

Kalmár Tibor színésznek készült, végül számtalan kabaré és kétszáz tévéműsor rendezőjeként lett ismert.

Kalmár Tibor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kalmár Tibor a revü és a kabaré műfajának kiemelkedő rendezője, író, főszerkesztő is egyben. 1954-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakán, a 2019-es tanévnyitó ünnepségen vehette át a 65 éve végzetteknek járó vasdiplomát. A 87 éves rendezőtől természetesen a tiszteletbeli diploma átvételekor sem maradtak el a vicces anekdoták. 

- Amikor Alfonzót megkérdezték, mi a hosszú élet titka, azt válaszolta: "nem szabad abbahagyni a lélegzést". Szerintem meg: nem szabad abbahagyni a röhögést. Peterdi Pál is azt mondta:

"Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes!"

Nekem szerencsém volt, egész életemben humoristák, komikusok között éltem. 

kalmar-tibor-2019
Fotó: Femina/Rátkai Márk

- Királyhegyi Pál volt a Fészek Asztaltársaságnak a doyenje. Az Első kétszáz évem című könyvén nevelkedtem, amiben megírta, hogy a háború alatt csak a semleges Lisszabonon keresztül tudott hazajönni, hogy le ne késse az utolsó auschwitzi csatlakozást. Szerencsére visszajött, és megírta 1947-ben azt a táviratot, ami közkincsé vált. "Joszif Visszarionovics Sztálin, Kreml, stop, Moszka, stop. Kérem a rendszert abbahagyni. Királyhegyi." Nem hagyta abba, aztán sok évvel később mégiscsak abbamaradt, és amikor az oroszok leverték az ’56-os forradalmat, akkor Királyhegyi azt mondta: "jöttek a szovjet tankok, hogy helyrelőjék a barátságot". Klasszikussá vált mondás.

Kalmár Tibor gyerekként sokszor az iskola helyett a moziba ült be, a filmek teljesen elvarázsolták. Nem is meglepő, hogy 13 évesen Lakner bácsi gyermekszínházában kötött ki olyan később ismert színművészekké vált gyerekek társaságában, mint Galambos Erzsi, Pápai Erzsi, Rónai András vagy Harkányi Endre. Utóbbival Kalmár Tibor az 1947-ben forgatott és egy évvel később bemutatott Valahol Európában című filmben is szerepet kapott, ugyanis ha a filmeseknek gyerekszereplőkre volt szükségük, Lakner bácsinál válogattak. Harkányi emlékezetes mondatára mindenki emlékszik, aki látta a filmet: "gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!"

Radványi Géza rendező klasszikusa előtt Kalmár Tibor játszott az 1945-ös A tanítónőben is Szörényi Éva és Jávor Pál partnereként, valamint 1946-ban, a Fővárosi Operettszínház A Pál utcai fiúk című gyermekelőadásában. Ő Gerébet, Pápai Erzsi Nemecseket, Rónai András Ács Ferit alakította. 

- Színésznek készültem, de azt mondták, a színészeknek sokat kell tanulniuk, én meg utáltam. A rendezőknek nem kellett annyit tanulniuk, csak irányítani. Gondoltam, akkor inkább az utóbbi leszek. De hódoltam a színészi ambícióimnak is, időnként játszottam, beugrottam szerepekbe. Ha valaki lebetegedett a színházban, rögtön engem kértek fel.

kalmar-tibor
Fotó: Femina/Rátkai Márk

- 1954 és 1960 között az Állami Déryné Színház rendezőjeként színre vitt klasszikus darabokat is, Dosztojevszkijt vagy Mikszáthot, aztán a kabarék világa felé fordult. Miért váltott? 

- Ez véletlen volt. Összeismerkedtem a Vidám Színpad igazgatójával, aki odahívott, és 1960-tól elkezdtem kabarékat rendezni. De előtte a Déryné Színházban valóban színre vittem komoly darabokat. Schiller: Ármány és szerelem, Molière: Dandin György, Heltai Jenő: A tündérlaki lányok, Molnár Ferenc: Olimpia.

A Vidámban csak zenés vígjátékokat rendeztem. Pontosabban a Kis Színpadon - a jelenlegi Bábszínház helyén, a Jókai téren -, ami a Vidám Színpad tanodaszínháza volt. A Vidám Színpadon olyan nagy komédiások közvetlen közelében lehettem, mint Kabos Gyula, Kazal László, Kibédi Ervin, Benedek Tibor, Alfonzó és Salamon Béla, aki a központja volt a társaságnak. Állítólag a mi társalgónkban többet lehetett röhögni, mint a nézőtéren, mert olyan sztorijaik voltak. 

Kabos Lászlót imádta a közönség, úgy kértek jegyet a pénztárban, hogy Kabos játszik-e benne. Nem érdekelte őket, hogy ki írta a darabot, rajta kívül kik játszottak benne, mert Kabosra ment be a közönség. Sokat dolgoztunk együtt. Camoletti Leszállás Párizsban című darabja például híres előadás volt. 

- Nem csak színházi kabarékat rendezett, kétszáz televíziós műsor is fűződik a nevéhez.

Különböző sorozatok, Gellért Dezső vagy Királyhegyi Pál műsorai, legendás szilveszteri adások, Házaspárbaj, Telepódium, Kulcs, Sláger Tévé, Nem csak a húszéveseké a világ. Rengeteg műsort készítettünk még a nagy sztárokkal. A Fészek Szín-házibulijai híresek voltak, megfordult ott Ruttkai Évától Tolnay Kláriig, Darvas Ivántól Mensáros Lászlón át Agárdy Gáborig sok neves színész. Aztán ott voltak a Vígszínházban a szilveszteri műsorok. 

- A szilveszteri műsorokat ma is sokan emlegetik, azóta sincs hozzájuk fogható. Rengeteg emlékezetes adás született, 1987-ben még Vitray Tamást is sikerült meggyőznie, hogy fakadjon dalra.  

- Az a Karády klub volt a Fészek Klub szilveszteri Szín-házibuliján. Én nagy Karády Katalin-rajongó voltam. Beöltöztettem hat lányt Karády-jelmezbe, és rádumáltam Vitrayt, hogy ő legyen a Karády klub vezetője, aki együtt énekel Hernádi Jucival, Bencze Ilonával, Kishonti Ildikóval, Kánya Katával, Tordai Terivel és Faragó Verával, akik aztán a végén lerohanják, és megcsókolják.

- Megszámlálhatatlan kabarét rendezett. Ki az Ön szemében a kabaré nagyágyúja? 

- Nekem az első számú kedvencem Agárdy Gábor volt, aki minden műsoromban szerepelt. Amikor már nagyon unta, azt mondta, "Tiborkám, húzd ki a nevemet a noteszodból, mert már nem akarok többet szerepelni". Aztán mégis elvállalta. Fantasztikus komikus volt, mindenben csodálatos volt.

Sinkovits Imre is az volt, akivel élete utolsó évében még sokat dolgoztam. (2001 januárjában hunyt el - a szerk.) Nagy bohóc volt! Játszott egy százéves ember a Bodrogival egy kabaréban. Nehéz olyat mondani, akivel nem dolgoztam. Ma már nincsenek ilyen műsorok, helyettük vetélkedők mennek a tévében. 

Csala Zsuzsa, Kósa András és Agrády Gábor az Ezt is túléltük! - 50 éve vidám a Vidám című műsorban, amit 2001 márciusában mutattak be a Vidám Színpadon Kalmár Tibor rendezésében.
Csala Zsuzsa, Kósa András és Agrády Gábor az Ezt is túléltük! - 50 éve vidám a Vidám című műsorban, amit 2001 márciusában mutattak be a Vidám Színpadon Kalmár Tibor rendezésében.
Fotó: MTI/Sándor Katalin

- A humoristák fiatalabb generációját, a stand-uposokat meg szokta nézni?  

- Nem én! Nekem a stand-uposom Hofi Géza volt. Zseni volt! Mindent tudott, kitalált szellemes dolgokat, és remekül el tudta adni. Egyedülálló volt, a Hofi egy intézmény volt! Százévente egy ilyen ember születik csak - sajnos. Én megpróbáltam a fiatalabbakat is nézni, de el nem tudtam mosolyodni. A közönség meg visított. Nyilván bennem van a hiba. Nem értettem, mi az a humor, amit ők képviselnek. Ez tőlem teljesen idegen. Amihez én hozzászoktam, az Kellér Dezső, Darvas Szilárd, Királyhegyi Pál humora. 

Cover-fotó: MTVA/Zih Zsolt

Rátonyi Róbert özvegye 91 évesen is elbűvölő

Az 1992-ben elhunyt Rátonyi Róbertet imádta az ország, a színművészre ma is mindenki jó szívvel emlékszik. A nagy nevettető és az operettek sztárja mindig gyönyörű nők körében mozgott, de miután megismerte Németh Margitot, csak érte dobogott a szíve. 

Rátonyi Róbert felesége igazi díva - 92 évesen is gyönyörű

Nézegess képeket!

Elolvasom

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük