Újabb színházigazgatót vádoltak szexuális zaklatással az ATV esti műsorában

Szikora János rendezőt, a székesfehérvári színház igazgatóját vádolják szexuális zaklatással.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Miután kirobbant a szexuális zaklatással vádolt Marton László ügye, színházi berkekben sokan már arról pusmogtak, hogy más rendezőknek is okuk van félni. A botrány második ismert szereplője Kerényi Miklós Gábor rendező, a Budapesti Operettszínház egykori igazgatója, művészeti vezetője lett, akit hétfőn este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában egy volt színész, a nevét és arcát is vállaló Maros Ákos nevezett meg bántalmazójaként. Csütörtök este Kátai István színész megnevezte a harmadik színházigazgatót is, aki állítása szerint durván visszaélt a pozíciójával. 

Rónai Egon, az ATV műsorvezetője már szerda este azt posztolta hivatalos Facebook-oldalán, hogy tudja a következő nevet: egy nagy művészről van szó, akinek szereti a munkáit.  

A legtöbb kommentelő azt írta, nem szabad elhallgatni az újabb nevet, illetve azt, mit tett. 

"Szerintem több okból is el kell mondani: 1.) Most van itt az ideje, most könnyebben beszélnek az áldozatok is, persze csak akkor, ha ez az egész nem marad bulvárhír, hanem valóban megtisztul a közélet. 2.) Az elkövetőket is felrázza, talán visszafogják magukat, mert rájönnek, hogy nem marad titokban. 3.) Az emberek figyelmét felhívja, tudatosítja, hogy senkinek nem kell eltűrni semmilyen hatalommal való visszaélést, szexuális zaklatást. 4.) Talán kialakul valamilyen védelmi rendszer, ami segít az áldozatoknak, ahol megértik, megvédik őket, s talán a társadalom is rájön, hogy ezekben az esetekben az áldozatok nem hibásak, nem kell szégyellniük magukat" - olvasható az egyik hozzászólásban.

Az ATV Híradója csütörtökön arról számolt be, hogy egy újabb, ezúttal vidéki színházat érintő zaklatási botrány körvonalazódik. A székesfehérvári Vörösmarty Színház ezt követően lemondta a péntekre tervezett sajtótájékoztatóját, amit Rónai Egon furcsának talált, hisz akkor még nem nevezték meg a teátrumot.  

A csatorna csütörtök esti Egyenes Beszéd című élő műsorának vendégeként Kátai István színművész azt állította, hogy Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház rendezője, aki 2012 óta a teátrum igazgatója, évekkel ezelőtt nyilvános helyen fogdosott egy színitanodás lányt.

- A kérését, hogy az ő személyét ne fedjem fel, a mai napig és addig, amíg nem egyezik bele, tiszteletben fogom tartani. Mindazoknak a nevét is, akik az elmúlt napokban fölhívtak, és elmondták, hogy ezt látták - mesélte. 

A Kátai által elmondott történet szerint két fiatal lánnyal és egy férfikollégájával ültek egy asztalnál, amikor megérkezett az 56 csepp vér című darab rendezője. Örültek, hogy leült közéjük, mert a színész állítása szerint a délelőtti próbák hangulata katasztrofális volt. Amikor ő kollégájával a bárpulthoz ment, majd megfordultak, azt látták, hogy Szikora az egyik kezével a lány lábánál, a másiknál a nyaka felől, a blúzában matat. 

- Elindultam, ő ebben a pillanatban fölállt, elment mellettem, és azt mondta: "Jó éjszakát! Nem történt semmi!" A lány akkor odajött, és remegett. Azt az arckifejezést, amit akkor láttam rajta, nem felejtem el, lányos apaként soha, azt hiszem - mesélte.  

Az áldozat később megírta Kátainak, hogy nemcsak akkor zaklatta a rendező. Az említett este nem volt olyan veszélyes, de a következő, a premier idején durvább volt. A lány azt is tudatta Kátaival, hogy ha a színészt megvádolják azzal, hogy nem mond igazat, akkor elmond mindent. 

egyenes-beszed
Fotó: ATV/Egyenes Beszéd

Kátai István csütörtök délelőtt tájékoztatta a székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetőségét, hogy beszélni fog a zaklatásos ügyről, és azt kérte, vizsgálják ki azt. Választ tegnap estig nem kapott.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük