A Kerényi-botrány 13 éves áldozata szólalt meg az esti műsorban

Egy kiskorú áldozatról is beszámolt az ATV a Kerényi Miklós Gábort érintő botrányban.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kedden délután az Operettszínház közleményben tudatta, hogy azonnali hatállyal kirúgta Kerényi Miklós Gábort, és belső vizsgálatot indított, miután hétfő este egy volt színész névvel és arccal nevezte meg Kerót bántalmazójaként, a rendező pedig bocsánatkérő nyílt levelet tett közzé a Facebook-oldalán, ennek ellenére a botrány tovább dagad. Előbb egy írónő szólalt meg azzal, hogy csak ő 11 áldozatról tud, majd az ATV-ben közülük az egyik jelentkezett is azt állítva, hogy Kerényi őt 13 éves korában bántalmazta. 

Czapáry Veronika író, aki a családon belüli abúzusról készítette el a második könyvét, és maga is személyesen érintett, miután az apja gyerekkorában molesztálta, az ATV Startban azt mondta: már a Marton-ügy kipattanásakor tudomása volt arról, hogy készül egy újabb botrány a színházi világban, ami jóval durvább, mert itt erőszakról és kiskorúakról is szó van, többek között egy akkor 13 éves áldozatról is van tudomása.

Azt mesélte, nagyon hasonló történetek jutottak el hozzá, ezek lényege az volt, hogy a gyerekek és felnőttek felnéznek az igazgatóra, aki először verbálisan alázza meg kiszemeltjeit, majd bezárja őket egy szobába, ahol következnek a fizikai inzultusok. 

Czapáry Veronika azt már az Indexnek nyilatkozta, hogy 11 áldozatról tud név szerint, hattal beszélt is, az érintettek közül pedig kettő volt kiskorú a történtekkor, egyikük 13 éves. Attól nem tart, hogy Kerényi Miklós Gábor bepereli, mert biztos abban, ha bíróság elé kerülne az ügy, akkor az eddig megszólaló áldozatok mellett mások is színre lépnének.

kerenyi-miklos-gabor-ugy
Fotó: MTI/Kallos Bea

Kerényi Miklós Gábor kedd délután az ATV híradójának adott interjújában kijelentette, hogy nem emlékszik arra, amiről Czapáry Veronika beszélt a 13 éves kiskorú kapcsán. 

- De természetesen borzasztó kíváncsi vagyok, hogy ki az, és mi történt. Bárkivel, aki ilyen panasszal előáll, szeretnék szemtől szembe leülni - mondta.

Maros Ákos hétfő este elmesélt, 23 évvel ezelőtti történetére pedig annyit mondott, hogy az ő emlékezete szerint nem pontosan úgy, illetve nem pontosan az történt, amit a volt színész elmesélt. Szerinte sok edző keményen bánik a növendékeivel az eredmény érdekében, ugyanakkor ő nem követett el senkivel szemben erőszakot, a Maros Ákossal történt eset egy közös megegyezés alapján történő valami volt két felnőtt ember között.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának kedd esti adásában aztán jelentkezett a már sokszor említett 13 éves áldozat: egy levelet juttatott el Rónai Egon műsorvezetőnek. 

"Tisztelt Szerkesztő úr! Ezúton közlöm a nyilvánossággal, hogy az, amit Czapáry Veronika állított élő adásban, megfelel a valóságnak. 13 éves voltam, amikor Kerényi Miklós Gábor egy fafogassal iszonyatos erővel megütött. Az Index hírportál érthető okokból nem vállalta a koromat, de, amit írtak, igaz. Ezt egy esetleges per folyamán eskü alatt, a bíróságon is bármikor tanúsítom, vállalom. Köszönöm megértését, önnek és mindazoknak, akik felvállalták ügyünket, és véget akarnak vetni a hazánkban régóta tomboló morális válságnak!" - írta.

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója közben a Fideliónak azt nyilatkozta, hogy a Kerényi-üggyel kapcsolatban több áldozat és tanú is jelentkezett az igazgatóságnál: kommentek, hozzászólások alapján ők is keresték a tanúkat, áldozatokat, míg mások maguktól jelentkeztek. 

- Ha nem lennék most igazgatóként a kellős közepén ennek az egésznek, én sem hinném el, hogy egy több mint húszéves munkakapcsolatban én ezekről nem tudtam. És ezért nem is tartom vétlennek magam - mondta Lőrinczy. 

lorinczy-gyorgy
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Azt is elárulta, hogy tudott arról, hogy Kerényi ordítozik a színészekkel, és megalázza őket, emiatt rengeteget veszekedett vele, de szerinte ez más rendezőkkel is előfordul, és a szakma is csak a végeredményt, az elkészült előadást nézi. 

Azt is hangsúlyozta az interjúban, hogy nem tudott olyan durva dolgokról, mint amikkel Kerényit többen név nélkül megvádolták, de kötelességének érezte, hogy utánajárjon a történteknek - ezért kérte a Helsinki Bizottság segítségét is. A fordulópontot az jelentette számára, amikor azt látta, hogy a rendező nemcsak, hogy mellre szívta a róla szóló bejegyzéseket, de egyre az érdekelte, hogy van-e már név valamelyik történethez.

- Már október 30-án, az igazgatósági tagokkal aláírattunk egy nyilatkozatot, hogy nem szerepeltek szexuális zaklatási történetben. Keró is aláírta. November 1-jén, szerdán, ezen a bizonyos katartikus megbeszélésen azt mondta, hogy a színháznak kötelessége őt megvédeni, meg a művészek álljanak ki mellette, mire mi mondtuk, hogy ezt nem tudjuk megtenni, mert nem tudjuk, nem történt-e valami. Attól kezdve a nyilatkozaton dolgoztunk, és azon, hogy a társulat számára is világos legyen, hogy az igazság kiderítésében vagyunk csak érdekeltek, és abban, hogy soha többé semmi ilyesmi ne fordulhasson elő - mesélte az Operettszínház igazgatója Csáki Juditnak a Fidelióban kedd este megjelent interjúban. 

Miután előkerült egy konkrét történet, az igazgatóság az ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy megvonja a bizalmat a művészeti vezetőtől. Kerényi Miklós Gábor ezt követően a nyugdíjazását kérte. Lőrinczy azt mondta, ha nem így lett volna, maga teszi meg, emellett eldöntötte, hogy azonnali hatállyal fölmenti Kerót a munkavégzés alól is, amint előkerül az első név.

Maros Ákos televíziós bejelentkezése után kedden a Budapesti Operettszínház meg is tette a szükséges lépéseket: közleményben tudatta, hogy azonnali hatállyal fölmentette a munkavégzés alól Kerényi Miklós Gábort, ami azt is jelenti, hogy nem léphet be az intézménybe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük