Marton László külföldön is zaklatott fiatal nőket – Ott azonnal kirúgták a színházból

Marton László két éve Kanadában zaklatott két fiatal nőt.

Marton László szexuális zaklatás Kanadában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kiderült, hogy még jóval azelőtt, hogy Sárosdi Lilla október közepén nyilvánosság elé állt azzal, hogy Marton László húsz évvel ezelőtt szexuálisan zaklatta őt, a rendezőnek már volt egy hasonló ügye. 2015-ben, amikor egy kanadai színháznál dolgozott, két fiatal nő nyújtott be ellene panaszt, amit a külföldi teátrum kivizsgált, majd kirúgta Martont – tudta meg a 444

"Két éve egy hivatalos belső vizsgálat után a Soulpepper megállapította, hogy Marton szexuális zaklatást követett el, és ezért a közte és a színház között fennálló kapcsolatot azonnal és véglegesen meg kellett szakítani" - írta közleményében a kanadai Soulpepper Theatre Company, ahol Marton sokszor rendezett és az akadémiájukon is tanított.

Marton László viselkedése miatt 2015 végén a színház közösségének egyik tagja nyújtott be panaszt, majd nem sokkal később előkerült egy másik sértett is. A színház közleménye szerint az áldozatok szerették volna megőrizni az anonimitásukat, ezért mindössze annyit tettek, hogy kivizsgálták az ügyet, majd menesztették a magyar rendezőt. 

Miután értesültek a magyarországi botrányról, egy külön összejövetelen tájékoztatták a színházban dolgozókat arról, milyen eszközök állnak rendelkezésükre a szexuális zaklatások ellen.

A 444 cikkében fontos különbségeket emel ki a Marton-ügy kanadai és magyarországi kezelése között: a külföldi áldozat meg merte keresni a színház igazgatóját, aki azonnal vizsgálatot indított, hisz a teátrumnak már létezett egy, a zaklatási ügyekre vonatkozó szabályzata, emellett külső szakértőt is bevontak az ügybe. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük