Szász Marci a 90-es években csodagyerek volt: 34 éves, felnőtt férfiként így él ma

Szász Marcinak ötévesen 195-ös volt az IQ-ja, sokan megszerették, de sok lett az irigye is. Egy idő után hátat fordított a rivaldafénynek.

szasz-marci-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1987-ben, Miskolcon született, Szendrőben felnőtt Szász Marci csodagyerekként lett ismert a ’90-es évek közepén. Két és fél éves korában magától megtanulta a betűket, két hét alatt megtanult írni. 

Óvodába csak három hetet járt, ötéves volt, amikor egy IQ-teszten 195-ös lett az eredménye (az átlag 100-120). A tesztet követően mehetett a második osztályba, ahova két hónapig járt. 

Szász Marci, az egykori csodagyerek ma

Friderikusz Sándor 1997-ben meghívta a Friderikusz Show-ba: a vörös hajú, szeplős, kedves kisfiút választékos beszédével és a műsorvezetőnek adott frappáns válaszaival sokan a szívükbe zárták, de sok lett az irigye is. Ekkor még nem volt tízéves, és két évvel meghaladva a kortársait a hatodik osztályba járt egy nyolcosztályos gimnáziumban Miskolcon. A kollégiumba kerülése előtt egy próbahetet töltött a kollégiumban, hogy kiderüljön, nyolcévesen képes-e önállóan ellátni magát. 

Örült neki, hogy tanulhatott angolt és informatikát, de az idősebbek közé beilleszkedés nehezen ment számára, nem nagyon fogadták be. 

- Ha a közösségről van szó, akkor nekem ott van a családom, meg az olvasás is a barátom, és ha otthon vagyok, akkor a számítógép is. Persze nem olyan barátom, akivel le tudok ülni beszélgetni bármiről, ilyen igazi barátom talán nincs. Egy levélbarátom van, aki Budapesten él. (…) Azért mégiscsak néha vágyok egy kis társaságra. Egy igazi barátot szinte semmi sem pótolhat - mondta a ’97-es műsorban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megvolt az esély, hogy csodafelnőtt lesz belőle, aki akár Nobel-díjat is kap, de arra is, hogy kisiklik az élete, és harmadik lehetőségként, hogy rivaldafénytől mentes, civil életet él. 25 évvel később a Friderikusz Podcastban azt mesélte, azért szerepel manapság csak nagyon ritkán, mert nem látja értelmét a koncepció nélküli nyilvánosságnak, ezért öt-tíz perces interjúkat évek óta nem ad. 

16 éves kora óta dolgozik informatikai projekteken, startupoktól kezdve multikon át technológiai fejlesztésekkel foglalkozó cégeknél is megfordult, mostanra 10-12 munkahely van mögötte. A ma már 34 éves Szász Márton a miskolci egyetemet négy év után inkább otthagyta, és főállásban kezdett el dolgozni. A felsőoktatási intézményben az oktatókkal is meggyűlt a baja, volt, akinek az volt a célja - és ezt hangoztatta is -, hogy fogást találjon a fiún. 

szasz-marci-felnott
Fotó: YouTube/Friderikusz Podcast

- Huszonéves koromban kezdtem el felfogni azt, mi is igazán az összefüggés az interjúk és az emberek hozzám való viszonyulása között: miért néznek rám az évfolyamtársaim olyan szemmel, amilyennel. Másrészt az első szárnypróbálgatásaimkor és az első munkahelyeimen tapasztaltam meg istenigazán az elvárásokat, amik a csodagyereknek szóltak. Nem elég az, hogy szállítasz eredményeket a saját tempódban, mert azt gondolják, majd a puszta aurád megoldja a szituációt. 

Gyerekként csak vágyott barátokra, felnőttként lettek is neki, illetve tíz éve van barátnője, de a házasságot nem tartja fontosnak, gyereket pedig nem szeretne. Arról is beszélt Friderikusznak, hogy mivel foglalkozik, és miből él: DevOps-mérnök, ami hétköznapibb nyelven azt jelenti, informatikai üzemeltetésautomatizálási szakember. 

- Számítógéppel csinálok dolgokat. Alkalmazotti státuszban dolgozom, mert megtalálni a munkát és az ügyfelet, felépíteni a bizalmi környezetet, hogy a munkát az ember megszerezze, az egy irgalmatlanul hosszú folyamat, és adott esetben nem vagyok benne hatékony. Informatikai megoldásokat szállítani egy dolog, de nem vagyok az a típus, aki ki tudja találni, ezt hogy kell marketingelni. Hogy az ember egy saját céget felépítsen arra, hogy a tudását értékesítse, az egy nagyon nagy készség, és azt gondolom, ez tipikusan nem az én oldalam.

A Csillag Születik szereplői egykor és ma

Utasi Árpi mindössze 14 éves volt, amikor a tévénézők megismerték a Csillag Születikben, amit 2007-ben ő nyert meg. A műsor után a Veszprémi Petőfi Színház Indul a bakterház című darabjának főszerepét játszhatta el. 2010-ben mezőgazdasági gépszerelő szakon megkezdte tanulmányait egy topolyai iskolában. Mára eltávolodott a rivaldafénytől. Képes összeállításunkban nemcsak Utasi Árpit, hanem a Csillag Születik többi emlékezetes szereplőjét is láthatod. 

Cover-fotó: MTI/Arnold Éva 

Ezt is szeretjük