Sunyovszky Szilvia a Fekete gyémántok gyönyörű színésznője volt - 73 évesen is elbűvölő

Sunyovszky Szilviát számos filmben és prózai darabban láthatta a közönség, 2020-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sunyovszky Szilvia számos filmben szerepelt, húsz éven át volt a Madách Színház egyik vezető színésznője. 2020-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2021. február 2-án ünnepelte a 73. születésnapját. 

A fél ország beleszeretett, amikor a Jókai Mór azonos című regényéből 1976-ban készült, 1977-ben bemutatott színes, magyar filmdrámában, a Várkonyi Zoltán rendezte Fekete gyémántokban eljátszotta Evila szerepét. 

Sunyovszky Szilvia, a Fekete gyémántok színésznője

1948. február 2-án született Rozsnyón. Pozsonyban kezdte a színművészeti Főiskolát, 1966 és 1968 között tanult az intézményben, majd amint lehetősége adódott rá, Magyarországon folytatta tovább a tanulmányait, a harmadik évfolyamot már Várkonyi Zoltán osztályában végezte el Budapesten.

1969-ben már kamera elé is állhatott, Az alvilág professzora című filmben olyan legendák játszottak, mint Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Domján Edit vagy Kállai Ferenc. Ugyanebben az évben a Ráktérítő című tévéfilmben is szerepet kapott, a rendező Szőnyi G. Sándor később a férje lett, tőle született Beáta lánya, aki két unokával ajándékozta meg, Csengével és Villővel. Második férje Fekete György belsőépítész volt, akivel hat évvel ezelőtt váltak el.

Sunyovszky Szilvia színésznő 1971 szeptemberében a Madách Színház tagjaként.
Sunyovszky Szilvia színésznő 1971 szeptemberében a Madách Színház tagjaként.
Fotó: MTI/Keleti Éva

1970-ben diplomázott a Színművészetin, de csehszlovák állampolgárként vissza kellett térnie Kassára, az ottani Thália Színház vezető színésznője lett. 1971-ben tért vissza Budapestre, és a Madách Színház vezető színésznője lett az akkor legendás prózai társulatban, ahol olyan színészóriásokkal játszhatott, mint Márkus László, Juhász Jácint, Tolnay Klári, Mensáros László vagy Sztankay István.

Felejthetetlen alakítást nyújtott Szomory II. Lajos király, Shakespeare Lóvátett lovagok, Molière Tartuffe, Schiller Ármány és szerelem, Molnár Ferenc A hattyú, Illés Endre Spanyol Izabella, Móricz Zsigmond A murányi kaland, Sütő András Csillag a máglyán, Szabó Magda Béla király című előadásában.  

Sunyovszky Szilvia és Agárdy Gábor színművészek 1978-ban a Magyar Rádió stúdiójában.
Sunyovszky Szilvia és Agárdy Gábor színművészek 1978-ban a Magyar Rádió stúdiójában.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

1983-ban a férje két rendezésében is szerepelt, A néma leventében Ziliaként és a Míg új a szerelem című filmben Kállai Ferenc partnereként. Láthattuk a Szomszédok című sorozatban 1995 és 1998 között dr. Ágai Erika szerepében, aki Mágenheim doktor egyik kollégája volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A Madách Színházat az új igazgató, Kerényi Imre musicalszínházzá formálja át, Sunyovszky Szilvia 1991-ben távozott a társulattól. Ugyanebben az évben megpályázta az akkor alakuló pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatói posztját, amelyet 1995-ig töltött be. Ezt követően a Határon Túli Magyarok Hivatalának főtanácsosaként, majd 2000-ig a Magyarországért Alapítvány elnökeként dolgozott.

1995-ben még játszott az Evangélium Színházban, de egy orvosi műhiba derékba törte a színésznői karrierjét, már sosem lépett színpadra, színházba csak nézőként járt.   

- Máig hordozom a fájdalmát, de igyekszem egyensúlyban maradni. Két éven keresztül tartott, hogy megtaláljam a békém. Emlékszem, 42 kilósan ültem otthon, és hallgattam a rádióban a Vakok Országos Szövetségének elnöknőjét, aki finoman arról panaszkodott, hogy nincs színész, aki felolvasna a látássérülteknek. Felhívtam telefonon, és találkozót kéretem. 

Sunyovszky Szilvia Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt 2020-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.
Sunyovszky Szilvia Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt 2020-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.
Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila

- Ezután négy éven át jártam a Vakok Intézetébe sok-sok magyar költő versét felolvasni. Ez hozott vissza az életbe. A színpadon már nem tudtam adni, a Teremtő által juttatott tehetség jóvoltából más úton még igen… - mesélte a Story magazinnak 2020 áprilisában. 

A 2010-ben bemutatott A Föld szeretője című filmdrámában még vállalt szerepet, ezenkívül csak versmondással szerepelt - gyakran a televízió felkérésére a Vers mindenkinek című műsorban. 

1986-ban Jászai Mari-díjjal, 2013-ban Érdemes művész címmel, 2016-ban A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Tavaly megkapta a Kossuth-díjat.

Sunyovszky Sylvia 2020. augusztus 19-én, miután átvette a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában.
Sunyovszky Sylvia 2020. augusztus 19-én, miután átvette a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket tavaly március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan 2020. augusztus 19-én adták át az Országházban.

Az Abigél szereplői egykor és ma

1978. április 14-én debütált a Magyar Televízió képernyőjén az Abigél. A négyrészes, Szabó Magda regénye alapján készült sorozat pillanatok alatt beszippantotta a nézőket. Az egyik legnépszerűbb karakter a gyönyörű és kedves Zsuzsanna nővér, akit az 1947. december 23-án született Piros Ildikó keltett életre. Képes összeállításunkban megnézheted, mennyit változtak az Abigél szereplői több mint negyven év alatt.

Az Abigélben a gyönyörű Zsuzsanna nővért játszotta - A 73 éves Piros Ildikó ma is elbűvölő

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük