A Família Kft. Spáh ikreit egy ország imádta: ezért kellett eltűnniük a rivaldafényből

Spáh Dávid és Spáh Károly a '90-es évek gyereksztárjai voltak. Nyolcévnyi állandó szereplés után ezért fordítottak hátat a szereplésnek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1991. október 13-án ismerte meg az ország a Szép és Kövér családot: a Família Kft. hazánk első szituációs komédiájaként hamar megtalálta az utat a közönség szívéhez, nem kellett sok idő hozzá, és igazi családi program volt esténként a sorozat aktuális epizódjának megnézése.

A szereplőkből is hamar ünnepelt sztárok lettek, a Szép Misit és Ricsit megformáló Spáh ikrek a korszak ünnepelt gyereksztárjaivá váltak. A széria nyolc éve alatt a nézők szeme előtt nőttek rosszcsont kópékból tinédzserekké.

A Spáh ikrek a Família Kft. után

A finálé után azonban hátat fordítottak a rivaldafénynek. Tudatosan döntöttek úgy, hogy búcsút intenek a televíziózásnak, nagyon korán ráébredtek arra, nem a színészet lesz az útjuk felnőttként. 

A Família Kft. szereplői 1997-ben: Spáh Dávid, Bod Teréz, Baranyi László, Xantus Barbara és Spáh Károly.
A Família Kft. szereplői 1997-ben: Spáh Dávid, Bod Teréz, Baranyi László, Xantus Barbara és Spáh Károly.
Fotó: MTI/Arnold Éva

Mindössze tízesztendősek voltak az első epizódok idején. A kezdetekben játéknak fogták fel a forgatásokat, de a finálé után csendesebb, szereplésmentes életre vágytak mindketten.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az elején volt is egyfajta túlkapás a részünkről, a nagyon nem látszódni akarás. Azért az egy nehezen feldolgozható folyamat, hogyha az embert kiskamasz korától nyolc éven keresztül dokumentálják - kezdte Spáh Dávid a Palikék Világa by Manna YouTube-csatorna vendégeként.

Nem csak el akartak, el is kellett tűnniük. Hamar ráébredtek, nem a kamera előtti, hanem a mögötti világ érdekli őket, annak érdekében pedig mindent megtettek, hogy felépítsék karrierjüket a filmes világban.

- Ez tényleg egész embert kívánt. Nem volt kérdés, hogy valamivel le kell állni (…) Alkatilag, személyiségünkben mindketten olyan távol állunk attól az attitűdtől, ami kell ahhoz, hogy egy ember színész legyen. 

spáh-d
Fotó: YouTube/Palikék Világa by Manna

Mindkettejüknek sikerült megvalósítani azt, amit gyerekként megálmodott: Spáh Károly operatőr lett, Spáh Dávid pedig rendező, ma együtt is dolgoznak.

- Reklámfilmekkel, televíziós fikcióval foglalkozom elsősorban. Csináltam egypár dokumentumfilmet is, és van egy tévéfilmem is, ami elkészült jó pár évvel ezelőtt. Most főleg sorozatok és reklámok vannak, ez nem iparosmunka az életünkben, hanem élvezettel csináljuk.

Nézd meg Kárász Zénót ősz hajjal!

Kárász Zénó, a Família Kft. egykori szívtiprója a róla készült friss fotókon ősz hajjal mosolyog a kamerába. 53 éves korára sem távolodott el a színjátszástól, és a sorozatok világának sem fordított hátat. Nézd, meg hogy fest most.

Ezt is szeretjük