A Família Kft. jóképű sztárjaként robbant be: az 53 éves Kárász Zénó családapaként tért vissza

Kárász Zénó harminc év után a TV2 Hazatalálsz című napi sorozatában játszik állandó szereplőt, egy kétgyermekes, nős férfit.

karasz-zeno-cover2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kárász Zénót a kilencvenes években a Família Kft. című sorozatban ismerték meg a nézők. Magyarország első szituációs komédiáját 1991 őszén kezdte sugározni a Magyar Televízió, majd nyolc éven át futott, az utolsó részt 1999 nyarán adták le.

Harminc évvel később a TV2 napi sorozatában tért vissza a képernyőre: a Hazatalálszban Kővári Tibor könyvelőt alakítja, aki férj és kétgyerekes apa. Szerepéről és a forgatásról mesélt a Feminának

Kárász Zénó és a Hazatalálsz

Kárász Zénó a Família Kft-ben Szép Ágica (Esztergályos Cecília) és Szép Károly (Ádám Tamás) legidősebb gyermekét, a jóképű vízilabdázót, Szép Ádámot formálta meg. A való életben is vízilabdázott, éppen a sorozat miatt adta fel a sportkarrierjét: a Gór Nagy Mária Színitanodába járva a forgatási munkálatokkal együtt már nem tudta összeegyeztetni az edzéseket.

Baranyi László, Xantus Barbara, Spah Károly, Kárász Zénó, Esztergályos Cecília és Ádám Tamás a Família Kft jubileumi forgatásán a Magyar Televízióban. 1997. augusztus 9-én 300. alkalommal volt látható a televíziós sorozat.
Baranyi László, Xantus Barbara, Spah Károly, Kárász Zénó, Esztergályos Cecília és Ádám Tamás a Família Kft jubileumi forgatásán a Magyar Televízióban. 1997. augusztus 9-én 300. alkalommal volt látható a televíziós sorozat.
Fotó: MTI/Arnold Éva

Nyolc és fél évig az élete fontos részét képezte a Família Kft., a szereplők rengeteg időt töltöttek együtt. Sorozatbeli édesanyját imádta, sajnálja, hogy a Hazatalálszban nem láthatják őket együtt a nézők.  

- Drága Mutti! Sajnos nem volt közös jelenetünk, teljesen másik síkon mozognak a karaktereink, de bízom benne, ha készül új évad, lesz olyan jelenet, amikor újra együtt állunk kamerák elé. 

Az általa megformált Tibor nős, egy felnőtt lány és egy zűrös, fiatal fiú apja. A való életben elvált, de volt feleségével nagyon jó a kapcsolata, ahogy 14 éves fiával is, aki az apja nyomdokaiba lépett, vízilabdázik. Az elmúlt 15 évben láthattuk a Tűzvonalban, a Hacktion, a Drága örökösök vagy a Jófiúk című sorozatokban, de csak kisebb szerepekben. Ezért is örült, amikor felkérték a Hazatalálszban játszott, nagyon összetett szerepre.   

karasz-zeno-hazatalalsz
Fotó: TV2

- Egyből arra gondoltam, hogy ez egy elképesztően izgalmas szerep. Dömötör Tamás főrendezővel nagyon figyeltünk arra, hogy ne menjen át "viccesbe".

Ez a férfi négy tűz között van.

- Kényes helyzet, hogy a főnöke, Rajmund (Jáskó Bálint) a lánya, Virág (Törőcsik Franciska) udvarlója, és ő tudja, miből van Raja mérhetetlen mennyiségű pénze, hiszen ő a könyvelője, az ő feladata, hogy tisztára mossa. Tisztességes ember, csak rákényszerül erre a munkára, és nem tud kiszállni. Védené a lányát, miközben a fiával nem bír, őt is elveszítette, Rajmund őt is a bűvkörébe vonta. Hiába próbálja terelni, egy tinédzsert nagyon nehéz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A figurát már csak azért sem lehet elvicceskedni, mert a család mindennapjait egy komoly betegség is megnehezíti, amin ha megfeszülnek, sem tudnak változtatni: a Nagy-Kálózy Eszter által alakított Janka, Virág és Márkó édesanyja, Tibor felesége demenciával küzd.

- Van a demenciának ez a fajta ága, amikor valakinek van nagyon sok nem tiszta pillanata, majd egy óra hosszan tűpontosan érzékel mindent. Janka is sok dolgot lát, amit később nem hisznek el neki, hiába hajtogatja az igazát. Negyedóra múlva pedig ő sem foglalkozik már vele, mert visszazuhan egy olyan állapotba, amikor nem a jelenben él. 

Nagy-Kálózy Eszter és Kárász Zénó a Hazatalálsz sajtóvetítésén.
Nagy-Kálózy Eszter és Kárász Zénó a Hazatalálsz sajtóvetítésén.
Fotó: TV2

A kilencvenes évekhez képest felgyorsult a világ: nemcsak a mindennapi élet pörgősebb, hanem a napi sorozatok története, a forgatási munkálatok is. A technika is sokat fejlődött, a felvételek is sokkal filmszerűbbek. A Família Kft. jeleneteinek döntő többségét egy házbelsőt megjelenítő műteremben vették fel, míg a Hazatalálsz esetében sok a külső helyszín.

Itt az elejétől fogva koncepció volt, hogy nem épített díszletben, hanem valós helyszíneken forgattunk.

- Ez szerintem képileg is nagyon jól működik. A Família Kft.-t tévésen vettük fel: volt közvetítőkocsi és négy, néha öt kamera.  A kocsiból vágták, és azért volt nagyon egyben, mert bepróbáltuk. Ha jó volt a jelenet, máris mehettünk tovább. Itt is volt ilyen, de itt abszolút filmesen vettünk fel mindent, ugyanazt a jelenetet minden beállításban rögzíteni kellett. 

karasz-zeno-hazatalalsz2
Fotó: TV2/Hazatalálsz

A munkaórák száma sem napi nyolc óra egy napi sorozat forgatásán, inkább 14-16. A forgatást augusztusban kezdték, novemberben fejezték be, ősszel pedig a legtöbb szereplő számára elindult a színházi évad is. Kárász Zénó 2010 óta a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja. Megesett, hogy egy esti előadása után sofőr vitte a forgatás helyszínére, majd vissza, hogy másnap este ismét a színpadon állhasson. 

- Fárasztó volt a forgatás, de hál’ istennek nagyon kimerítő napom csak kettő volt. Este Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjában játszottam Gált, az egyik abszolút főszerepet. Amikor annak vége lett, egy óra ötvenkilencre jött a kocsi értem. Elvittek forgatni, négykor kamera elé álltam, aztán jött hat jelenet, amiben nem szerepeltem, de aludni nem tudtam. Tovább forgattam, aztán este utaztam vissza megint Molnár Ferencet játszani. Ez ismétlődött meg még egyszer.

Spáh Dávid a Família Kft.-ben és most

A Spáh ikrek nevét 1991. október 13-a után egy csapásra megismerte az ország: a Szép család Misije és Ricsije pillanatok alatt lett közönségkedvenc hazánk első szituációs komédiájában. 

Cover-fotó: TV2/Hazatalálsz

Ezt is szeretjük