Gálvölgyi Jánost halálosan megfenyegették Rózsa György rajongói - Emiatt húzta ki náluk a gyufát

Gálvölgyi János a Kapcsoltam paródiája miatt kapott hideget-meleget, még meg is fenyegették.

Rózsa György Kapcsoltam
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Rózsa György a Magyar Televíziózás megkerülhetetlen alakja. Nevéhez több legendás műsor kötődik, ezek közül az egyik leghíresebb a ’80-as évek sikerműsora, a Kapcsoltam című vetélkedő. 

Nem véletlen, hogy a 72 éves tévés új könyve, amely a televíziózás titokzatos világába avat be a munkásságán keresztül, a Nem kapcsoltam… címet kapta. 

A Kapcsoltam 10 éven át futott nagy sikerrel

A Kapcsoltam kitalálása Vitray Tamás nevéhez fűződik, az első évben ő volt a vetélkedő műsorvezetője, aztán átadta a helyét Rózsa Györgynek. 

"Egyszerre csak rájöttem, hogy rámegy a vasárnapom… Elvált emberként akkoriban a hét végén találkoztam a gyerekeimmel… A Kapcsoltam miatt nem jöhettünk össze" - indokolta Vitray a döntését Rózsa György 1987-ben, Frölich Mártával közösen írt, Kapcsoltam című könyvében. 

rozsa-gyorgy
Fotó: MTI/Hámor Szabolcs

Rózsa György 1980 szeptemberében ült be először a Kapcsoltam műsorvezetői székébe. Úgy egyeztek meg Vitrayval, ha hat-nyolc adást kibír, és a nézők nem lesznek haragosak a csere miatt, leáll a sorozat, és Rózsa György belekezdhet egy másik műsorba. Végül akkora sikere lett, hogy tíz évig vezette a műsort. 

A Kapcsoltam egész családokat, baráti társaságokat ültetett le a televízió elé vasárnap este: 20 órakor kezdődött a 40 perces Derrick című német televíziós bűnügyi filmsorozat, ezt követte a 40 perces Kapcsoltam. A műsorvezető szerint a műsor sikere több tényező szerencsés együttállásának volt köszönhető. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

"A Kapcsoltam több dologban is újító volt: ez volt az első élő telefonos játék a Magyar Televízióban! Az első alkalom, amikor nem kellett a vetélkedők leendő játékosainak jelentkezni, próbajátékon részt venni, és ezért esetleg Pestre utazni. Mindenki azt érezhette, ma este ő is adásba kerülhet, játszhat és nyerhet. Méghozzá készpénzt! Nem hangszórót, könyvet, lemezt, színházjegyet, mint a korábbi vetélkedőkben, hanem pénzt! És nem is keveset! Ma már mosolygunk az összegen, de 10480 Ft akkoriban bizony egy-két-öthavi fizetés volt!" - írja könyvében Rózsa György. 

rozsa-gorgy-nem-kapcsoltam

A Kapcsoltam közösségi élményt is nyújtott, hiszen a ’80-as években nem volt minden háztartásban televíziókészülék: ott gyűltek össze a rokonok, barátok egy-egy lakásban vagy a művelődési házakban, ahol volt. Úgy igyekeztek a képernyő elé ülni, hogy a csapatban legyen egy irodalmár, egy matekos, egy történész, egy biológia-fizika szakos, egy sportimádó és egy zenész, hogy ha az ő lakásukban csörög a telefon, egy témakör kérdése se foghasson ki rajtuk.

"Nagyon sokakat bátorított játékra az is, hogy nem kellett egy stúdióban szerepelni, így másnap nem ismerték fel az utcán a játékost, nem tette ki magát a gúnyolódásnak és annak, hogy kinevessék az előző esti nemtudása miatt."

Gálvölgyi János Kapcsoltam-paródiája

A Kapcsoltam sikeréhez nagyban hozzájárult Gálvölgyi János fantasztikus paródiája is: harminc évvel a vetélkedő lezárulta után is ez a legtöbbször ismételt tévéparódia, amin a mai napig könnyezve nevetnek a nézők - azok is, akik a Kapcsoltam sugárzása idején még nem is éltek, de a paródiának köszönhetően ismerik. 

"A paródia első sugárzása után lettem igazán 'Rózsa úr!' (hogy tudta mondani!), vált legendássá a vízivásom (még ma is mosolyogva hozzák nekem a pohár vizet, bármerre járok az országban), ennek köszönhetem az 'ország rózsagyurija', illetve a 'Gyurikája' címet. Meg sok-sok fellépést, haknit." 

Mi sem mutatta jobban, mennyire a szívébe zárta az ország Rózsa Györgyöt, mint az, hogy a paródia után Gálvölgyi kapott hideget-meleget, még meg is fenyegették. 

"Jöttek is a névtelen levelek. Elmondtak azokban ezek a névtelen jellemóriások mindennek. Ígérték, hogy megvernek, lelőnek, meg hasonló kedvességeket… A családomat is megfenyegették… hogy bántani merészeltem az ország Rózsa Gyurikáját. Hogy tehettem ilyen aljasságot?" - mondta a színész a Gálvölgyi című kötetben. 

Rózsa György: Nem kapcsoltam... 
Libri Kiadó
3499 forint

"Azokat a történeteimet írom le, amelyek hibás (vagy nem?) döntéseimről szólnak további életemet meghatározó helyzetekben, megcsalatásaimról és csalódásaimról, intrikákról, beugratásokról, gyarlóságokról, a hírnévről és a vele járókról. A televízió titokzatos világának mélyére, a sötét kulisszák mögé is elviszem olvasóimat.

Tudom, utólag hiábavaló, mégis oly sokan szeretünk eljátszani a gondolattal: Mi lett volna, ha…? Ha egy helyzetben előbb kapcsolok? És valóban NEM KAPCSOLTAM?

Kovács P. József, a Magyar Televízió egykori bemondója

Az 1941. július 4-én született Kovács P. József a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb férfi bemondója volt, aki hiába él évek óta visszavonultan, máig mindenki imádja, és emlékszik rá a tévéből - pláne, ha meg is szólal. 

78 éves lett Kovács P. József - A legendás bemondó ma visszavonultan él

Kovács P. József a Magyar Televízió legnépszerűbb férfi bemondója volt.

Elolvasom
Ezt is szeretjük