Risztov Éva: "Akik addig belőlem éltek, nem voltak rám kíváncsiak, miután abbahagytam az úszást"
Risztov Éva az Erősebb Igenben vallott arról, milyen rögös út vezetett az olimpiai aranyérméhez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Risztov Éva legnagyobb sportsikerét a 2012-es londoni olimpián aratta: a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban aranyérmet nyert. A versenyben szinte végig élen haladt, taktikus versenyzéssel, sokáig több testhosszal vezetve, az utolsó métereken hatalmas küzdelemben lett olimpiai bajnok. 

Az éremhez vezető út nem volt egyszerű. Kislány kora óta biztos volt benne, hogy olimpiai bajnok úszó szeretne lenni, azonban 19 évesen új fordulatot vette az élete, és egy időre abbahagyta az úszást. Liebhaber Judit Erősebb igen című műsorában erről az időszakról is mesélt. 

Risztov Éva ezért hagyta abba az úszást

- Egyik reggel úgy keltem fel, hogy elengedtem ezt az álmomat. Nem kaptam válaszokat, hogy miért csak második vagy negyedik tudok lenni, miközben mindenről lemondtam, nem voltak barátaim, nem jártam el bulizni, azt se tudtam, én magam ki vagyok, csak azt éreztem, hogy "segítsetek, fogjátok meg a kezemet!" Akkor nem volt adott a változtatás lehetősége, csak az, hogy befejezzem…

risztov-eva2
Fotó: YouTube/Erősebb Igen

- 19 évesen rádöbbentem, hogy semmit nem tudok, nem tudtam, mit fogok csinálni, és azok az emberek,

akiknek addig fontos voltam, fel se emelték a telefont, akik addig belőlem éltek, nem voltak rám kíváncsiak.

- Ez iszonyatosan nagy arcon csapás volt számomra, kiderült, hogy bizonyos szinten egy eszköz vagyok, a rendszer eszköze. Az első fél év ezután vállalhatatlan volt, aztán a barátaim megfogták a kezemet, és akkor elmentem tanulni, és gyerekeket úszni tanítani - vallotta be Risztov Éva. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

Az október 18-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. október 18. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Később visszatalált az úszáshoz, és 2012-ben olimpiai aranyat nyert hosszútávúszásban. A vízbe ugráskor édesanyja szavai csengtek a fülében, aki a verseny előtti nap meglátogatta az olimpiai faluban. 

risztov-eva
Fotó: Erősebb Igen

"Nem lehet tudni, az életben lesz-e még egy esélyed, inkább halj meg 8000-nél, és szállj ki, de ne gyere ki úgy, hogy maradt még benned. Úszd ki magad úgy, hogy ne tudd feltenni a kérdést: Mi lett volna, ha?"

- Ezzel a mondattal ugrottam a vízbe, és azzal a tudattal, hogy meg tudom csinálni. Rajt-cél győzelmet arattam, amikor beértem, az volt az első mondatom, hogy ugye, anya, láttad? - emlékezett vissza a 35 éves sportoló, aki a mai napig végtelenül hálás a szüleinek.

Felismered a magyar úszóolimpikonokat fotójuk alapján?

Képes kvízünkben a magyar úszósport több olimpiai bajnokát is láthatod. Teszteld tudásod, hányat ismersz fel közülük! 

Ezt is szeretjük