A 62 éves Regőczy Krisztina most is elbűvölő - A műkorcsolyázót ma is imádja az ország
Regőczy Krisztina az elcsalt olimpiai aranyéremről is mesélt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte nincs az országban olyan ember, akinek ne mondana semmit a ’70-es évek leghíresebb jégtáncpárosának, a Regőczy-Sallay párosnak a neve. Regőczy Krisztina 1967-től versenyzett jégtáncban Sallay Andrással. Pályafutása csúcsát 1980-ban a Lake Placid-i téli olimpián szerzett ezüstérem és a dortmundi világbajnokságon szerzett aranyérem jelentette. A mai napig megismerik külföldön és itthon egyaránt, a piacon sem tud úgy vásárolni, hogy ne szólítanák meg.

- Megpróbáltuk rátenni a csárdást a jégre, és a népzenét, a néptáncot megmutatni a nagyvilágban - ez volt az a kis különlegesség, amitől mi mások voltunk, mint azok, akikkel versenyeztünk - árulta el a 62 éves sportlegenda az RTL Klub Portré című műsorában. 

Az olimpiai ezüstöt a mai napig elcsalt aranyéremnek nevezik, az amerikai tévétársaságok és szinte az egész világ a Regőczy-Sallay kettőssel rokonszenvezett, őket tekintették az igazi győzteseknek. Sokkal inkább a középpontba kerültek, mintha nyertek volna. Évekkel később Krisztinát azért nem büntette meg gyorshajtásért egy texasi rendőr, mert emlékezett az olimpiai közvetítésre. 

- Két szovjet kettőssel váltogattuk egymást a dobogó különböző fokain, velük volt a nagy verseny az olimpia évében is. Az angol, nagyon tapasztalt, sok világversenyt megjárt pontozónő egálba hozott ki bennünket a szovjet párossal, ami elég furcsa dolog, mert egy pontozóbírónak el kellene dönteni, kit hova helyez. Abban az időben még inkább a helyezési számok számítottak, és azzal, hogy a szovjet bíró letett bennünket a harmadik helyre, eggyel kevesebb lett a helyezési számunk - mesélte az esetről Barabás Évinek. 

A második helyen már részben túltette magát, ugyanakkor bosszantja, mert szerinte főleg Magyarországon leértékelik a "csak második" helyezést, pedig a mögött is ugyanúgy megvan a munka, az odaadás, és csak nagyon apró dolgokon múlik, hogy valaki első, második vagy harmadik helyezett lesz. 

regoczy-krisztina-rtl-klub
Fotó: RTL Klub/Portré

Az olimpia után Regőczy Krisztina az USA-ban maradt, és Sallay Andrással az amerikai Ice Follies és a Holiday on Ice jégrevü jégtáncosaként turnézott az Egyesült Államokban és Kanadában. Később Bostonban és Los Angeles-ben jégtánciskolában tanított, majd, miután férjhez ment, Hawaiin is oktatott. 

Regőczy Krisztina 2010 óta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség sportigazgatója, így az összes nagy világversenyen ott a helye. Munkájába ezen kívül továbbképzések, tanfolyamok, edzőtáborok szervezése is beletartozik. Élvezi a munkáját, egyedül azt sajnálja, hogy amióta sportigazgató, összeférhetetlenség miatt nem taníthat, így a jégen is viszonylag kevés időt tölt. A tanítás is rettenetesen hiányzik neki, számára természetes volt, hogy a fiatalabbakat okítja, mert négygenerációs pedagóguscsaládban nőtt fel.

Reméli, hogy az idei téli olimpián a magyarok is pár éremmel érnek haza, azt viszont sajnálja, hogy jégtáncban egyáltalán nem képviseli Magyarországot senki. A XXIII. téli olimpiai játékokat 2018. február 9. és február 25. között rendezik a dél-koreai Phjongcshangban.

Képes összeállításunkban ritkán látott fotókon nézheted meg, mennyit változott Regőczy Krisztina az évtizedek során. 

Ezt is szeretjük