Lehoczky Zsuzsa színésznő lett a nemzet színésze: őt választották Törőcsik Mari halála után
A nemzet színészei ma délután Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőt választották meg a cím új birtokosának.

lehoczky-zsuzsa-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 2021. április 16-án elhunyt Törőcsik Mari háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Művésze és a Nemzet Színésze címmel kitüntetett legenda volt. 

A Nemzet Színésze címet 2000 óta legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre életük végéig. 

Lehoczky Zsuzsa az új nemzet színésze 

Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Jordán Tamás, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza ma délután megválasztották az új tagot. 

Balról jobbra: Tordy Géza, Jordán Tamás, Király Levente, Haumann Péter, Molnár Piroska, Szacsvay László és Bodrogi Gyula, a nemzet színészei, mielőtt új tagot választanak a Nemzeti Színházban.
Balról jobbra: Tordy Géza, Jordán Tamás, Király Levente, Haumann Péter, Molnár Piroska, Szacsvay László és Bodrogi Gyula, a nemzet színészei, mielőtt új tagot választanak a Nemzeti Színházban.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

- Addig nem állunk fel az asztaltól, míg nincs döntés. Színésznőt választunk majd, mert ugyan ez nincs meghatározva, a szokásjog alapján, ha egy színésznő távozik közülünk, a helyére is színésznőt választunk. Nehéz, de becsületes döntést kell hoznunk, amelybe nem szólhat bele senki kívülről. Kegyetlen, hogy egy nagy művésznő halála miatt ér majd valakit nagy öröm holnap - nyilatkozta kora délután a Blikknek Bodrogi Gyula.

A 87 éves legenda május elején azt mondta a lapnak

Egy biztos: Mari helyébe senki sem léphet. Új tagot választunk, de nem Törőcsik helyére, hanem magunk közé.

Bodrogi Gyula és Lehoczky Zsuzsa színművészek a Magyar Televízió 1963. évi szilveszteri műsorában sugározott Slágermúzeum című revüfilmben.
Bodrogi Gyula és Lehoczky Zsuzsa színművészek a Magyar Televízió 1963. évi szilveszteri műsorában sugározott Slágermúzeum című revüfilmben.
Fotó: Fortepan/Hangosfilm

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot (évadonként legalább egy szerepben) a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy elismerése is legyen, például Kossuth- vagy Jászai Mari-díja. A címmel élethosszig havi nettó 630 ezer forintos juttatás is jár.

A cikk az ajánló után folytatódik

A cím jelenlegi birtokosai ma délután csaknem egyórás tanácskozás után Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészévé  - közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel.

A közlemény szerint a nemzet színészei közül Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Jordán Tamás személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban megtartott zárt megbeszélésen, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

Lehoczky Zsuzsa színművésznő 1964-ben.
Lehoczky Zsuzsa színművésznő 1964-ben.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Lehoczky Zsuzsa 1936. július 18-án született Szegeden. 11 évesen már a Szegedi Nemzeti Színházban játszott: William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékában Mustármagot alakította.

1949 és 1956 között a Szegedi Nemzeti Színházban táncosnő volt, 1956-ban és 1957-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott, majd 1957 és 1962 között ismét a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt. 1962 óta a Budapesti Operettszínház művésze, amelynek 1994-ben örökös tagja lett. A teátrumban 2016-ban az operett ünnepelt díváját kollégái a Mágnás Miska egy speciális, ünnepi előadásán köszöntötték fel 80. születésnapja alkalmából.

Musicalekben és operettekben egyaránt felejthetetlen alakításokkal lopta be magát a nézők szívébe, a közönséget pedig nemcsak énekhangjával nyűgözte le, hanem szépségével is. Olyan nagy színészekkel játszott együtt, mint például Honthy Hanna, Feleki Kamill, Latabár Kálmán és Rátonyi Róbert. 

Játszott többek között a Kiss Me Kate (Kate), A mosoly országa (Mi), a Bál a Savoyban (Daisy), a Maya (címszerep), a My Fair Lady (Eliza), A nagymama  (Szerafin), a Marica grófnő (Bozsena), a Csárdáskirálynő (Cecília, Stázi), a Zsákbamacska (Reinerné), a Handa banda (Izabella), a Dobostorta (Fehérváry Jozefin), a Mágnás Miska (Nagymama), a Marica grófnő (Bozsena), a Lili bárónő (Agatha), a Menyasszonytánc (Majzikné) és a Párizsi élet (Quimper Karadek grófnő) című darabban.

Lehoczky Zsuzsa operettprimadonna 2005. május 27-én a Fővárosi Operettszínház előtt, amikor felavatták a Halhatatlanok Társulata Örökös Tagjainak lábnyomát őrző köveket a Nagymező utcában.
Lehoczky Zsuzsa operettprimadonna 2005. május 27-én a Fővárosi Operettszínház előtt, amikor felavatták a Halhatatlanok Társulata Örökös Tagjainak lábnyomát őrző köveket a Nagymező utcában.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

1966-ban és 1974-ben Jászai Mari-, 1993-ban Déryné-, 2004-ben az operett- és musicalirodalom szubrettszerepeinek kiváló megformálásáért, több évtizedes, sikerekben gazdag művészpályafutása elismeréseként Kossuth-díjat kapott. 1981-ben érdemes művész, 1989-ben kiváló művész címmel tüntették ki. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. 2003-ban Örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában. 2007-ben a Magyar Operett Napja alkalmából életműdíjat kapott, 2018-ban Kálmán Imre-emlékplakettel ismerték el munkásságát az operett műfajában.   

A nemzet színésznői egykor és ma

2000. augusztus 22-én adták át először a Nemzet Színésze címet. Legfeljebb 12-en viselhetik egyszerre, jelenleg pedig öt élő színésznő mondhatja el magáról, hogy megkapta ezt az elismerést. Molnár Piroska az egyikük, aki gyönyörű volt fiatal színésznőként, igaz, ő sokáig ezt nem érezte így.

Képes összeállításunkban rajta kívül is megnézheted, hogy mennyit változtak az elmúlt évtizedek során a többiek, akik szintén a Nemzet Színésznője címet viselik.   

Cover-fotó: MTI/Kovács Tamás 

Ezt is szeretjük