Elhunyt a Família Kft. főszereplője: Nagy Zoltán 78 évesen, szerda hajnalban távozott

78 éves korában elhunyt Nagy Zoltán Aase-díjas színművész, a Família Kft. Kövér Lajosa.

2021. június 16-án, szerdán hajnalban elhunyt Nagy Zoltán - adta hírül Facebook-oldalán az Újszínház. Az Aase-díjas színművész 78 éves volt.

A ’90-es évek egyik legismertebb sorozatával, a Família Kft.-vel vált országosan ismertté, az 1991 októbere és 1999 augusztusa között futott szituációs komédiában ő alakította Kövér Lajost, Hajnalka férjét (Dzsupin Ibolya), Vili (Juhász Illés) apját. "Hajnalkám, te ezt nem tudhatod" - ez volt a karakter szavajárása.

A színész 2015 nyarán, a Duna TV Család-barát című műsorában azt mondta, a forgatásra a mai napig nagyon szép emlékként tekint. A szereplők még nyaraltak is együtt, amikor a stáb Spanyolországban, a tengerparton forgatott.

- Megbeszéltük a forgatókönyvírókkal, hogy minél kevesebbet kelljen szerepelni, ne kelljen mindig a kamera előtt ücsörögni. Ibike szeret szerepelni, írjanak Hajnalkára jó sok szöveget, mi meg csellengtünk az utcákon. Én meg még Barcelonába is el tudtam menni bérelt kocsival - mesélte.

Nagy Zoltán 1943-ban született Budapesten. 1966-ban a szegedi tanárképző főiskolán végzett magyar-történelem-ének szakon, színészi pályáját a Szegedi Egyetemi Színpadon kezdte. 1966 és 1975 között a veszprémi, 1975 és 1980 között a szegedi, 1980 és 1982 között a szolnoki, 1982 és 1991 között a Nemzeti Színház, 1991-1992 között a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. 

1992 és 1998 között szabadfoglalkozású színészként dolgozott, majd 1998-ban az Újszínház tagja lett, illetve több helyen vendégszerepelt is. Zenés darabokat rendezett a Pomázi Zeneiskolában, színészmesterséget tanított Gór Nagy Mária Színitanodájában, a Nemzeti Stúdióban és az Új Színház stúdiójában.

Nagy Zoltán 2017. december 18-án átvette az Ivánka Csaba-díjat a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Nagy Zoltán 2017. december 18-án átvette az Ivánka Csaba-díjat a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Számos Shakespeare-darabban, így a Hamletben, az Othellóban, a Lóvátett lovagokban, a Sok hűhó semmiértben, a II. Richárdban, a IV. Henrikben és a Julius Caesarban is játszott, a Rómeó és Júliában ő volt Lőrinc barát. Emlékezeteset alakított a La Mancha lovagjában (La Mancha lovagja) és Az ember tragédiájában (Lucifer) is. 

2017-ben Ivánka Csaba-, 2018-ban Aase-díjjal tüntették ki. Az utóbbit magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük