Molnár Piroskából opera-énekesnőt akart faragni az anyósa - Ezért nem valósult meg
Molnár Piroska a Kvittek vagyunk című kötetben mesélt arról, miért akarta az anyósa a Zeneakadémiára küldeni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Molnár Piroska 2020. október elsején ünnepelte a 75. születésnapját. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja számtalan filmben és színházi előadásban megmutatta tehetségét, drámában és vígjátékban, prózai és zenés darabokban is felejthetetlen alakításokat nyújtott. 

A 75 éves művésznő a Kvittek vagyunk című kötetben Bíró Kriszta színésznővel beszélgetett életútjáról, annak szakmai és magánéleti történéseiről. 

Molnár Piroska: Kvittek vagyunk

Főiskolásként, 1967-ben ismerkedett meg a Kölnből hazalátogató Eötvös Péterrel, a 2002-ben Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerzővel. A következő évben összeházasodtak, de távházasságban éltek, mert a férfit főként Németországhoz kötötte a munkája: egyikük sem szerette volna feladni a hivatását, és ezt a másiktól sem kívánták. A férfi édesanyja zongorista volt, és felismerte, menyének milyen gyönyörű hangja van, szeretett volna belőle opera-énekesnőt csinálni. 

molnar-piroska-konyv
Fotó: Horváth Judit

"A Zeneakadémiára mindig őt hívták a felvételikre zongorakísérőnek, mert remekül csinálta. Odatettek elé egy kottát, hogy ezt most négy hanggal lejjebb vagy följebb, és séróból transzponált. Csak áttekintette a kottát, és már kísérte is. Biztatott, hogy hát kik jelentkeznek oda, nyugodjak meg, engem oda fölvennének. De hát nekem annyira a színészet volt a mindenem."  

De a zene szeretete is erős volt, 1971-ben azért is szerződött át Kaposvárra, mert a somogyi megyeszékhely teátrumában lehetősége volt mindenféle szerepet és mindenféle műfajban, így zenés darabokban is játszani.  

A cikk az ajánló után folytatódik

A hangja mezzo, ha hallgat az anyósára, mezzoszoprán lehetett volna, de szerinte ez egy kivitelezhetetlen terv volt. 

molnar-piroska
Fotó: MTI/Mohai Balázs

"Egyrészt nem tudtam kottát olvasni, tehát semmiféle zenei képzettségem nem volt. Meg akkor annyira abban éltem, hogy színésznő akarok lenni, igazából ez az opera-énekesnősdi nem merült fel komolyan. Bennem nincs meg az az őrületes kitartás és fegyelmezettség, ami egy énekesnek kell, hogy legyen. Reggel arra ébredni, hogy ma van vagy nincs hangod. Nem engedhetsz meg magadnak előző este ezt vagy azt, ha énekelsz másnap egy operát. Valószínű, hogy az én alkatommal ez a fajta fegyelmezettség nem fért volna össze" - mesélte a kötetben. 

Molnár Piroska - Kvittek vagyunk, beszélgetőtárs: Bíró Kriszta
Corvina Kiadó
3490 forint

Molnár Piroska a Nemzet Színésze mintegy fél éven át beszélgetett Bíró Krisztával gyerekkoráról, színészi pályájának állomásairól, emlékezetes szerepeiről, előadásokról, kollégákról, magánéletéről, gazdag és tartalmas életútjának sokszor regényszerűen izgalmas történetéről. Élet-nagytakarításnak nevezte a dialógusban született vallomást, ebből lett ez a könyv, amelyet a kiadó Molnár Piroska három szeretett kollégája és rendezője, Babarczy László, Zsámbéki Gábor és Ascher Tamás ajánlásával bocsát útjára.

A nemzet színésznői fiatalon és ma

A Nemzet Színésze címet legfeljebb 12-en viselhetik egyszerre. Jelenleg öt élő színésznő mondhatja el magáról, hogy megkapta ezt az elismerést. Molnár Piroska az egyikük, aki gyönyörű volt fiatal színésznőként, igaz, ő sokáig ezt nem érezte így. Képes összeállításunkban rajta kívül is megnézheted, hogy mennyit változott az elmúlt évtizedek során ő és a többi művésznő, akik szintén a Nemzet Színésznője címet viselik.

Ezt is szeretjük