Friss fotón Békés Itala: 93 évesen ő az ország legidősebb aktív színésznője
Békés Itala hetven éve diplomázott a Színház és Filmművészeti Egyetemen, ebből az alkalomból rubinoklevelet vehetett át.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Békés Itala 93 évesen is aktívan éli az életét. Az 1927. március 23-án született Kossuth- és Jászai Mari-díjas legenda az ország legidősebb, aktív színésznője.  

Legutóbb akkor került rivaldafénybe, amikor a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől diplomázásának 70. évfordulója alkalmából rubinoklevelet vehetett át. 

Békés Itala 70 éve diplomázott

1947-ben lépett először színpadra, és 1950-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Jubileumi oklevelének átvételéről az Örkény István Színház osztott meg egy felvételt. 

A teátrum Macskajáték című darabjában a közelmúltig 11 éven át szórakoztatta a közönséget, de márciusban a kőszínház sajtóosztálya azt tudatta a Bors megkeresésére, hogy a művésznő a vírusveszély elmúltával sem lép színpadra. 

- Egy ideje már nem Békés Itala játssza a Cs. Bruckner Adelaida szerepét, a művésznő egészségi okokra való tekintettel visszaadta a szerepet - válaszolták a megkeresésre. 

Az Örkény Színház 2020. október 9-én bemutatott Zűrzavar 2045 című produkciójában ugyanakkor felvételről működik közre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A művészcsaládba született színésznő egy-két évvel ezelőtt még vezetett, sőt kedvenc hobbijának, a kielboatozásnak is örömmel hódolt. 

2013-ban a köztévé Hogy volt?! című műsorában.
2013-ban a köztévé Hogy volt?! című műsorában.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Édesapja Békés István író, műfordító, művelődéstörténész, műkritikus, aki akkor ismerkedett meg az olasz származású színésznővel, Rita Furlanival Berlinben, amikor a Star Filmgyár dramaturgjaként dolgozott. Nővére, az 53 évesen, 1978-ban elhunyt Békés Rita Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház művésze volt, ikertestvére, a 2015-ben elhunyt Békés András Kossuth-díjas rendező, az Operaház főrendezője volt.

Több mint száz színházi előadásban szerepelt, játszott az Úttörő Színházban, az Ifjúsági Színházban, a Magyar Néphadsereg Színházában, a Jókai Színpadon és a Vidám Színházban is. 1958-tól ötven éven át a Madách Színház tagja volt.

2019 februárjában a Hogy volt?! című műsorban, amelyben nagy komikákat, vígjátéki szerepeket játszó színésznőket idéztek meg.
2019 februárjában a Hogy volt?! című műsorban, amelyben nagy komikákat, vígjátéki szerepeket játszó színésznőket idéztek meg.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

1969-ben egyszemélyes színházat hozott létre, első produkciója, a Nő?! több mint ezer előadást élt meg. Azóta az Egyszemélyes színház 32 produkcióval, köztük gyermek-, felnőtt- és ifjúsági darabbal, kabaréval és monodrámával egyaránt szórakoztatta a közönséget. 

Békés Itala számos tévéfilmben és sorozatban szerepelt az Abigéltől kezdve a Lindán át a Szomszédokig, emellett mozifilmekben is láthattuk - még az elmúlt években is. A 2014-es Megdönteni Hajnal Tímeát című film után Enyedi Ildikó Oscar-jelölt, Testről és lélekről című filmjében szerepelt.

A húsüzemben dolgozó takarítónőt, Zsókát alakítja, aki arcpirítóan szókimondó, és aki az egyik jelenetben megmutatja a főszereplő Máriának (Borbély Alexandra), hogyan kell nőiesen és kecsesen járni. Az emlékezetes jelenetben az idős takarítónőből pillanatok alatt kortalan díva válik.

Pécsi Ildikó fiatalon, és ma

Az 1940. május 21-én született Pécsi Ildikó hároméves kislányként elhatározta, hogy színésznő lesz. Hatezer jelentkező közül került be a legjobb 22 közé, és 1962-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, de a rendezők már a főiskola alatt kinézték maguknak. Országos ismertséget az 1962-ben bemutatott első magyar szélesvásznú film, Az aranyember hozott számára. A 22 éves színésznő alakította a Jókai-adaptációban Tímár Mihály szerelmét, a gyönyörű, szőke Noémit. 

Ezt is szeretjük