Mohai Gábor a Magyar Televízió imádott bemondója volt: hazugsággal indult a karrierje

Mohai Gábor 1978-ban került a Magyar Rádióhoz. Több mint kétezer jelentkező közül ő volt az egyetlen, akit felvettek.

mohai-gábor-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Televízió bemondóiért a ’70-es és ’80-as években az egész ország rajongott. A képernyőn keresztül beköltöztek az emberek nappalijába, sokan a mai napig a szívükben őrzik a mára legendásnak számító televíziósokat.

Mohai Gábor összetéveszthetetlen orgánumával írta be magát hazánk tévétörténelmébe. A rádiós és televíziós bemondó kivételesen szép beszédhangjára már az iskolában felfigyeltek irodalomórán.

Mohai Gábor a Magyar Rádióban

A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban az országosan is ismert drámapedagógus, Debreczeni Tibor volt a tanára. A legelső órák egyikén vette észre, milyen ügyesen olvas a tanítványa. 

Mohai Gábor mégis vargabetűt írt le, mielőtt a Magyar Rádióhoz került: sokáig orvosnak készült, majd a Debreceni Egyetemen elvégezte a népművelés-könyvtáros szakot. 

Mivel imádott verseket mondani, és több városi rendezvényen is fellépett, adott volt számára a színészszakma, ám csupán három évig játszott a debreceni Csokonai Színházban. Bár nem az ő útja volt a színpad, mégis fontos megálló volt ez az életében, itt ébresztették rá, melyik szakma lehet a jövője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

- A Bál a Savoyban című operettben az volt a szerepem, hogy mikrofonnal el kellett mennem ebbe a bizonyos bálba, és onnan tudósítani. A barátnőm, Máriáss Melinda színésznő ezt a kis jelenetemet mindig megnézte az ügyelőpult mellől, ő mondta, miért nem megyek el rádióbemondónak - emlékezett vissza Endrei Judit Korhatártalanul című műsorában.

mohai
Fotó: YouTube/Korhatártalanul Endrei Judittal

Akkoriban vidéken még elérhetetlennek tűnt számára bekerülni a rádióhoz, majd szinte isteni jelként egy héttel később szembejött vele egy álláshirdetés.

- Hogy budapesti lakosú férfiakat keresnek rádióbemondónak. Hát, én nem voltam budapesti lakos.

Úgy döntött, hazudni fog a lakhelyéről. Egy volt évfolyamtársa címét adta meg, hogy megfeleljen a követelményeknek. Három rostán kellett továbbjutnia, hogy bekerüljön a Magyar Rádióhoz, végül több mint két ezer jelentkező közül ő volt az, akit kiválasztottak.

Interjú Kertész Zsuzsa bemondóval

Kertész Zsuzsát évtizedeken át láthattuk és hallhattuk bemondónőként: szakmai pályafutása 1965-ben a Magyar Rádióban indult, 1974-től a Magyar Televízióban folytatódott. A magyar televíziózás legendái című könyv bemutatóján beszélgettünk a tévéssel.

Cover-fotó: MTVA

Ezt is szeretjük