Mohai Gábor szó nélkül hagyta ott első munkahelyét: megrázó, miért nem ment sosem vissza

Mohai Gábort a Magyar Televízió legendás bemondójaként ismeri az ország. A gimnázium után viszont még orvosi pályára készült.

Mohai Gábor első munkahelye
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mohai Gábor jellegzetes hangját ezer közül fel lehet ismerni. A Kazinczy-díjas bemondó élő legendának számít a televíziós és rádiós szakmában. A pályafutását 1978-ban kezdte, több ezer jelentkező közül csak őt válogatták be a Magyar Rádióhoz.

Karrierjét ismerve nehéz elképzelni, hogy fiatalon teljesen más vonalon indult el. A gimnáziumi évek alatt még a gyógyításban látta a jövőjét. 

Mohai Gábor első munkahelye

Miután szülei elváltak, édesanyja újraházasodott: második férje volt a körzeti orvos Újfehértón. Nagyon tisztelte a férfit, és mivel az érettségi idején nem tudta még pontosan, mivel szeretne foglalkozni, úgy döntött, a nyomdokaiba lép.

mohai-gábor-egy
Fotó: YouTube/Korhatártalanul Endrei Judittal

- Ugyanakkor be kell vallanom, tudtam, hogy fizikából nem fogok megfelelni a felvételin. Ez így is adódott. Nem vettek fel - emlékezett vissza Endrei Judit Korhatártalanul című műsorának vendégeként.

Bár nem sikerült bejutnia orvosi iskolába, az érettségi után ezen a területen dolgozott tovább. Az egyik osztálytársa édesapja a Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikadolgozott, így kerültek ők ketten a szülészetre mint műtőssegédek.

- Odakerültem az érettségi után két hónappal. Azt se tudtam, hogy kinyithatom-e a szemem, vagy be kell csukni. Ott volt a valóság előttem, szültek a nők.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Egy évig dolgozott itt, a feladatai többek között a takarítás és a műszerek adogatása volt. Végül egy megrázó eset miatt döntött úgy, nem neki való az egészségügy. 

Egy kismama hónapokat töltött az osztályon, mivel veszélyeztetett terhes volt, ő volt az egyetlen, aki nem nézte őt és a társát levegőnek, sokat beszélgetett velük.

mohai
Fotó: YouTube/Korhatártalanul Endrei Judittal

- Emberszámba vett még a felmosórúddal a kezemben is. Rengeteg szép kis beszélgetésünk volt. Eljött a szülés ideje, megszülte a kisbabát, és meghalt, ott maradt (…) Az osztálytársammal nekünk kellett levinnünk a hullakamrába.

Azután egy szót nem szóltam senkihez, levetkőztem és hazamentem. Nem is mentem többet oda.

Sokáig nem tudta feldolgozni a tragédiát. Az volt az utolsó momentum, amikor végleg eldöntötte, hogy nem lesz belőle orvos, amikor ezután egy levelet kapott, benne kilenc forinttal.

- Rá volt írva: hullaszállításért. Próbáltam volna kiheverni ezt a dolgot, de még egy lapáttal rátettek, és akkor mondtam, hogy nem megyek orvosnak ilyen lélekkel.

Kovács P. József egykor és ma

Kovács P. József a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb férfi bemondója volt. 1961-ben kezdett el dolgozni a televízióban. Kétezer jelentkező közül került be azon húsz közé, akik a beszédtechnika mellett azt is megtanulták, hogyan üljenek, viselkedjenek, milyen legyen az arcmimikájuk, hogyan maradjanak fegyelmezettek. 

Ma 81 éves Kovács P. József: a Magyar Televízió legendás bemondója így él napjainkban

Kovács P. József számára fájdalmas volt, hogy a kétezres évek elején véget ért a szakmai pályafutása, de mivel több lábon állt, nem tört össze.

Elolvasom

Cover-fotó: MTI/Komka Péter

Ezt is szeretjük