Endrei Juditnak nevet kellett változtatnia: a bemondónő elárulta, miért volt erre szükség

Endrei Judit elárulta, milyen név szerepel a személyi igazolványában, és azt is, miért kellett a születési nevét megváltoztatnia.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Endrei Judit 1976-ban lett a Magyar Televízió bemondónője, ahol a ’80-as évek közepétől csaknem másfél évtizedig olyan népszerű műsorokat vezetett, mint a Hétvége, a Leporelló vagy a Napközi.

1976 és 1998 között, 22 évig láthatták a nézők a köztévé képernyőjén, és arra csak kevesen emlékeznek, hogy 

Endrei Juditnak nevet kellett változtatnia 

1976. november 24-én Antal Imre még Kurdics Judit néven mutatta be az országnak. Adás előtt természetesen bemutatták a már akkor legendás tévésnek. 

Endrei Judit bemondónő 1983-ban
Endrei Judit bemondónő 1983-ban
Fotó: Fortepan/Szalay Béla

"Hát ez elég furcsa név! Tudja mit, majd adás közben figyelje a szemem, és ha azt érzékeli, nem jut eszembe a neve, mutatkozzon be magától" – írja Endrei Judit Anno az én tévém című könyvében. 

Nemcsak Antal Imre találta furcsának és nehezen megjegyezhetőnek a Kurdics nevet. A 67 éves sztár a Spektrum YouTube-csatornáján futó Az első influenszerek című műsorban mesélte el 2020 decemberében, hogyan lett Endrei. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Nem emlékszem, ki volt a főnökeim közül az, aki ezt felvetette. Kurdics Judit néven születtem, és az első bemutatkozásomkor ezen a néven mutatott be Antal Imre, de aztán rövid idő múlva valaki fölvetette: olyan furcsán hangzik ez a név, mi lenne, ha megváltoztatná.

endrei-judit1
Fotó: Spektrum Magyarország

- Akkor én még egy hihetetlenül gyámoltalan, alkalmazkodó, tekintélytisztelő fiatal lány voltam, ezért azt mondta: hát, jó. A mai eszemmel nyilván nem ezt mondanám, hanem azt, hogy ha nem tetszik így a nevem, akkor már itt sem vagyok – mondta Radnai Péternek, az AMC kreatív producerének, aki a tévézés megkerülhetetlen alakjaival beszélgetett a tízrészes sorozatban..   

Első körben a családjában előforduló nevek között keresgélt, de azok végül nem bizonyultak megfelelőnek. A könyvtárban is keresgélt szépen hangzó nevek után, de végül a lakhelyét választotta családnévnek. 

- Szentendrén éltünk, és egyszer csak jött a felismerés, hogy akkor Szentendrei Judit leszek. Arra a pillanatra viszont emlékszem, amikor bementem Fischer tanár úrhoz, és mondtam, hogy megvan az új nevem, Szentendrei Judit leszek. Rám nézett, és azt mondta: ez így hosszú, legyen maga Endrei. Ez a nevem története. 

endrei-judit2
Fotó: Spektrum Magyarország

Nem bánja, hogy nevet kellett változtatnia, és mindenki Endrei Juditként ismeri. A személyi igazolványában az Endrei Kurdics Judit név szerepel. 

- Sajnos édesapám nagyon korán meghalt, és elhatároztam, hogy a Kurdics névtől én nem fogok elválni. De ha valahova bemegyek, akkor Endrei Juditként mutatkozok be. 

A Magyar Televízió bemondónői akkor és most

Kertész Zsuzsa sok más pályatársához hasonlóan rádiózással kezdte a karrierjét: 1965. február 15-én lett a Magyar Rádió munkatársa, amihez negyven évig hű maradt, majd a televíziósok figyelmét is felkeltette. 2000-ben búcsúzott a Magyar Televíziótól. Képes összeállításunkból megtudhatod, mi lett kedvenc bemondónőinkkel - akkor és most fotókon többek között Kertész Zsuzsa, Lőrincz Gabriella és Endrei Judit.

76 éves lett Kertész Zsuzsa: a Magyar Televízió bemondónői egykor és ma

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük