Ő a Mestercukrász győztese: ezért a rendőrnő Verus nyerte az RTL Klub műsorát
Sznopek Veronika nyerte az RTL Klub Mestercukrász című gasztrorealityjének első évadát.

mestercukrasz-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meglepő végeredménnyel zárult 2021. július 16-án, péntek este az RTL Klub június 28-án indult Mestercukrász - az édesszájú Konyhafőnök című műsora. 

Az RTL Klub trendi cukrászversenyében 16 elszánt hobbicukrász küzdött meg egymással hétköznap esténként. A döntő hetébe hatan jutottak, a fináléban pedig Sznopek Veronika és Menyhárt Kornél között dőlt el, melyikük nyeri a Mestercukrász címet és az ötmillió forintos fődíjat.  

A Mestercukrász győztese a rendőrnő Verus  

Mindkettejüket a második elődöntős héten ismerhették meg a nézők, és az első nap után kevesen gondolták volna, hogy ők ketten menetelnek az utolsó napig. Verus a bemutatkozó desszertjénél túl lassan dolgozott, és hiába készített el mindent díszítést A kis herceg tortájához, a nagy kapkodásban végül idő hiányában nem tudta az elemeket fölpakolni. Kornél nagy mellénnyel érkezett, de az ő bemutatkozó desszertje sem nyerte el a séfek tetszését.

mestercukrasz-finale
Fotó: RTL Magyarország/Tulok András

A hibáikból ugyanakkor igyekeztek tanulni, és napról napra jobb teljesítményt nyújtottak, a zsűritagok is látták rajtuk a fejlődést. Az, hogy egyre jobbak lettek, a fináléban mégsem volt elég: azt is meg kellett mutatniuk, hogy jók a tervezésben és mások irányításában. Négy órát kaptak egy győzelmi torta és két tányérdesszert elkészítésére, amihez megkötés volt, hogy az előbbinek tartalmaznia kellett öt textúrát. Mivel ez nagyon nehéz és összetett feladat, segítséget kaptak két-két már kiesett versenyző személyében. 

mestercukrasz-verus-csapata
Fotó: RTL Magyarország/Tulok András

Verus elsőként Szilviót választotta, akivel a második elődöntős héten versenyzett, Kornél pedig ugyanerről a hétről Lucát kérte maga mellé, hiszen az ő erősségeiket ismerték. Az első hét versenyzőivel nehezebb dolguk volt, de végül Verus választása Rebekára esett, Kornélé pedig Dodira. 

mestercukrasz-kornel-csapata
Fotó: RTL Magyarország/Tulok András

A négy óra nem ment zökkenőmentesen, menet közben Enzsöl Balázs cukrászséf és Juhos József mestercukrász mindkét versenyzőtől és csapatától kért újratervezést. Mivel a zsűritagok három hete nyomon követik a finalisták munkáját, az elkészült cukrászremekek értékeléséhez egy objektív, negyedik zsűritagot is meghívtak a műsorba Sárközi Ákos, A Konyhafőnök sztárséfjének személyében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Verus győzelmi tortájára babérkoszorú került, ami a levelekhez hasonlóan rizspapírból készült. Az öregített fondanttal burkolt tortájának alsó szintjét whiskys csokoládékrémmel töltötte, és a vaníliás piskótákat áfonyás locsolóval is átitatta, a felső emeletet pedig tokaji aszús - balzsamecetes csokoládékrémmel, és volt benne egy pirított kakaóbabos, roppanós réteg is.

Tányérdesszertként szablékorongok közé töltött áfonyás csokoládékrémet tálalt ropogós meringue-gel a közepén, áfonyamousse-szal, matcharopogóssal, temperált csokikoronggal és égetett meringue-gel az oldalán.

Sárközi Ákos dicsérte a roppanós elemet, a csokikrémet és a piskótát is. Az alsó részt is finomnak találta, csak szerinte erőteljesebben kijöhetett volna a gyümölcsös ízvilág. A két desszert közötti harmónia is kifejezetten tetszett neki. 

mestercukrasz-verus-tortaja
Fotó: RTL Magyarország/Tulok András

- Nagyon örülök, hogy itt vagy a fináléban, mert egy bizonyítéka vagy annak, hogy az ember álmodhat, és nem kell fölébredni belőle.

Azt tudom, hogy sokkal nagyobb önbizalommal fogsz innét kilépni, mint ahogy beléptél az első napon

- mondta Liptai Claudia, aki a torta és a desszertek letisztult külsejét dicsérte. 

Juhos József szerint a tányérdesszertek színei nagyon jók lettek, ahogy a benne lévő, finom csokoládé is. Akkor lett volna tökéletes, ha kicsit gyümölcsösebb. A torta krémje, piskótája is tetszett neki, valamint mindkét alkotás összhatása is. 

mestercukrasz-kornel-tortaja
Fotó: RTL Magyarország/Tulok András

Kornél egy harsogóan sárga színű, barackos-mangós mousse-tortát készített a tetején egy izomaltkoronával és temperált fehércsoki díszekkel, mindezt pedig egy grillázs díszdobozra tálalta. Belül málnás ganázskrémmel, málnás zseléréteggel, csokipiskótával és egy fehércsokis roppanóssal bolondította meg. 

Tányérdesszertje egy namelaka mousse volt, közepében matcha teás és barackos betéttel, mellette temperált csokidíszekkel és ropogós mandulamorzsával, tetején pedig csokiganázzsal.

Sárközi Ákos pozitív értelemben őrült srácnak nevezte a futárként dolgozó férfit, akinek őrült gondolatai és őrült desszertjei vannak, és akihez illik a rikító színvilág. Az ízpárokat és az ötletességet is kifejezetten díjazta. Enzsöl Balázs úgy vélte, a tányérdesszertben hozta a tőle megszokott, remek ízeket. Szerinte a díszítésen kellene még dolgozni, de a Mestercukrászban eltöltött idő alatt ezen a területen is rengeteget fejlődött, a fináléban viszont kicsit többre számított tőle. 

mestercukrasz-kornel-zsuri
Fotó: RTL Magyarország/Tulok András

A zsűri ezt követően összegezte a két finalista munkáját. Visszaemlékeztek, hogy egyikük bemutatkozó desszertje sem sikerült jól, össze is omlottak mindketten. Enzsöl Balázs Veruson napról napra látta, ahogy küzdi ki magát a gödörből, a fináléra pedig nagyon összeszedte magát, és fantasztikusan irányította a csapatot. Kiegyensúlyozottan teljesített, szépen felépítette a tortát is, míg Kornélnak megvoltak a hullámvölgyei, és tőle többet is várt, mint alsó tortaként egy üres grillázsburkolatot. 

- Engem nagyon feldühített, amikor megláttam a tortáját, mert nyomon követtem az utóbbi két hétben, és ő nem ez. Azt vártam tőle, hogy az erősségeit vegyíti bele a fináléba.

Készített egyik nap egy olyan zelleres piskótát, hogy felállt a szőr a kezemen.

- Ilyenkor ezekre kellett volna építeni, és megspékelni valami újjal - értékelte Kornélt a nemzetközi cukrásztrendek jelenleg Barcelonában alkotó mestere.  

Juhos József szerint Kornél vastag ujjai nem túl jók a díszítésben, viszont ízben bármit készített, az szenzációs volt. Ő sem értette, miért egy grillázzsal jött ki, miért nem egy tőle megszokott kreatívabbal.  

mestercukrasz-verus
Fotó: RTL Magyarország/Tulok András

A négytagú zsűri végül minden érvet megfontolva úgy döntött, hogy a Mestercukrász első évadának győztese Verus.

mestercukrasz-verus-nyertes
Fotó: RTL Magyarország/Tulok András

Sznopek Veronika 39 éves, zalaszentgróti rendőrnő, akinek van egy 13 éves fia, és kreativitását saját műhelyében szokta kiélni. Azzal a céllal érkezett a gasztrorealitybe, hogy megmutassa sokszínűségét, és bebizonyítsa, hogy a torták igenis lehetnek művészeti alkotások. 

Magyar gasztrosztárok és párjaik

A Konyhafőnök szigorú Sárközi Ákosa sokak kedvence, amióta 2016-ban csatlakozott a műsor ítészeihez. Bár a versenyben kemény kritikákat fogalmaz meg, a való életben épp az ellenkezője sugárzik róla. 2019-ben kötötte össze az életét a gyönyörű festőművész Évával, akivel azóta is a legnagyobb harmóniában élnek együtt. Nem ő az egyetlen gasztroguru, aki gyönyörű párral büszkélkedhet. Képes összeállításunkban a sztárséfek és szerelmeik közös fotóit gyűjtöttük össze.

Cover-fotó: RTL Magyarország/Tulok András

Ezt is szeretjük